Pratite nas

Trudnoća i roditeljstvo

E-cigarete u trudnoći utiču na razvoj urođenih defekata beba

Pušenje e-cigareta u trudnoći može prouzročiti urođene mane na licu i u usnoj šupljini, sugerira nova studija istraživača sa Sveučilišta Virginia Commonwealth, piše Independent.

Kemikalijama iz e-cigareta izložili su embrije žaba kako bi otkrili utječu li ili ne na njihov razvoj te što se događa s fetusima kada se tijekom trudnoće koriste e-cigarete.

Žabe, kao i ostali kralježnjaci slično se razvijaju kao i ljudski embriji. Istraživači kažu da isti procesi i geni upravljaju glavnim razvojnim fazama, kao što su kraniofacijalni razvoj ili razvoj lubanje i lica.

– To znači da, ako te kemikalije utječu na razvoj embrija žabe, vrlo je vjerojatno da će to učiniti i ljudskom embriju – istaknula je voditeljica studije profesorica Amanda Dickinson.

Nakon što su izložili embrije dimu, istraživači su mjerili njihova lica tijekom razvoja. Svoja saznanja objavili su u časopisu PLOS One.

Dim nastaje kada se e-tekućina, spoj nikotina, propilena, glikola, glicerina i ostalih mirisnih sastojaka, zagrije tijekom udisanja e-cigarete.

Istraživači su pratili i utjecaj ovog sastojka na funkcioniranje stanica neuralnog grebena. Stanice neuralnoga grebena izdvoje se odmah nakon zatvaranja neuralne cijevi, te čine osnovu za cijeli niz karakterističnih struktura u kralježnjaka.
Njihova saznanja pokazala su jaku povezanost e-cigareta i urođenih mana jer su svi embriji žaba razvili rascjep nepca.

– Promatrali smo vrlo kompleksan spoj različitih okusa u tekućini, a čini se da okusi bobičastog voća i krema imaju najdramatičniji utjecaj na lice – objasnila je profesorica Dickinson.

Svi embriji žaba izloženi jednoj određenoj e-tekućini razvila su rascjep nepca s različitim stupnjevima težine, ali istraživači nisu željeli otkriti imena e-tekućina niti tvrtke koje ih proizvode. Nakon izloženosti toj specifičnoj tekućini, koju su nazvali “nutty” oko 75 posto embrija žaba razvilo je rascjep nepca. Oni izloženi ostalim okusima, imali su znatno manja lica od prosjeka.

Čak i kad su ih izlagali tekućinama bez nikotina, stanice i embriji žaba bili su dramatično promijenjeni.

– Želimo educirati javnost o opasnostima e-cigareta i ukazati zakonodavcima da uvedu bolje regulacije, poput natpisa upozorenja – istaknula je profesorica Dickinson.

Nastavi čitati
Reklama
Komentari

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Trudnoća i roditeljstvo

Šta se događa s djetetom kad ga ostavite u pregrijanom automobilu? Otvoreni prozori ne pomažu!

Je li vam se to već dogodilo? Vozite se kući i vaše dijete zaspi na stražnjem sjedalu automobila. Usput morate stati u trgovinu i do pošte pa odlučite malo spustiti prozor i ostaviti dijete da „u miru“ spava. Ako vam se to dogodilo, na žalost niste jedini!

Iako je primamljivo ostaviti dijete na miru u automobilu dok vi jurcate naokolo, to je vrlo loša i po vaše dijete iznimno opasna odluka.

Ogroman rizik
Najveću opasnost predstavlja toplinski udar (hipertermija). Ovo stanje može oštetiti mozak i druge organe tijela, a u težem obliku može čak dovesti i do smrti. Ne treba dugo da tjelesna temperatura djeteta postane previsoka kada ga ostavite u automobilu.

Temperatura u automobilu može porasti za 10 stupnjeva Celzijevih za samo 10 minuta i 22 stupnja Celzijevih u sat vremena. Vani ne mora biti vruće da bi bilo opasno u automobilu. Smrtni slučajevi događali su se pri vanjskoj temperaturi nešto iznad 20 stupnjeva Celzijevih. Otvoreni prozori ne sprečavaju da se temperatura podigne na opasnu razinu.

Djetetovo tijelo zagrijava se tri do pet puta brže od tijela odrasle osobe. Djeca imaju veliku površinu tijela koja apsorbiraju toplinu, a njihov organizam još nije do kraja razvio sposobnost unutrašnjeg rashlađivanja.

Većina djece žrtava toplinskog udara u automobilu bila su do 3 godine starosti, ali nesreća se može dogoditi djeci starijoj od 14 godina.

Ostali rizici ostavljanja djeteta samog u automobilu uključuju nesretne slučajeve poput onog da se dijete zaključa u prtljažnik, pokrene automobil ili bude oteto iz automobila koji nije pod nadzorom roditelja.

 • Šta možete učiniti da biste zaštitili svoje dijete od opasnosti?
  Nikada ne ostavljajte dijete samo u vozilu, čak ni na trenutak!
 • Nemojte dopustiti da se vaše dijete igra u automobilu.
 • Zaključajte sva vrata i prtljažnik nakon što su svi izašli iz automobila.
 • Držite sve ključeve izvan dosega vašeg djeteta.
 • Ako dijete nestane, prvo provjerite bazen ako ga imate. Zatim provjerite auto, uključujući i prtljažnik.

Šta trebate učiniti ako vidite dijete ostavljeno u automobilu?
Odmah nazovite 112. Ako vidite da je dijete u lošem stanju izvadite ga iz automobila što je prije moguće.

 • Naučite pomoći sebi i drugima
  Ukoliko kod sebe ili drugih primijetite simptome sunčanice najbolje je:
 • osobu smjestiti u hladovinu, u poluležeći položaj
 • skinuti joj odjeću,
 • rashladiti ju laganim polijevanjem vodom (voda nikako ne smije biti hladna, već sobne temperature) ili stavljanjem hladnih obloga na potiljak.
 • U slučaju nesvjestice osobu treba poleći na bok, ali je i neophodno potražiti i liječničku pomoć. Tjelesnu temperaturu treba stalno kontrolirati, a s hlađenjem se može prestati tek kada se tjelesna temperatura snizi ispod 38 °C.

Unesrećenoj osobi treba davati hladne napitke (ako je pri svijesti) te joj zabraniti konzumiranje pića koja utječu na tlak i krvotok, ponajprije kavu i alkohol. Nakon sunčanice obično se može očekivati glavobolja koja može potrajati i danima, osjetljivost na zvukove i vizualne podražaje, šum u ušima te razdražljivost. Unesrećeni se mora odmarati u zamračenoj i prohladnoj prostoriji, u mirnoj okolini.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Pratite nas na Facebook-u
Aktuelno