Pratite nas

Trudnoća i roditeljstvo

E-cigarete u trudnoći utiču na razvoj urođenih defekata beba

Pušenje e-cigareta u trudnoći može prouzročiti urođene mane na licu i u usnoj šupljini, sugerira nova studija istraživača sa Sveučilišta Virginia Commonwealth, piše Independent.

Kemikalijama iz e-cigareta izložili su embrije žaba kako bi otkrili utječu li ili ne na njihov razvoj te što se događa s fetusima kada se tijekom trudnoće koriste e-cigarete.

Žabe, kao i ostali kralježnjaci slično se razvijaju kao i ljudski embriji. Istraživači kažu da isti procesi i geni upravljaju glavnim razvojnim fazama, kao što su kraniofacijalni razvoj ili razvoj lubanje i lica.

– To znači da, ako te kemikalije utječu na razvoj embrija žabe, vrlo je vjerojatno da će to učiniti i ljudskom embriju – istaknula je voditeljica studije profesorica Amanda Dickinson.

Nakon što su izložili embrije dimu, istraživači su mjerili njihova lica tijekom razvoja. Svoja saznanja objavili su u časopisu PLOS One.

Dim nastaje kada se e-tekućina, spoj nikotina, propilena, glikola, glicerina i ostalih mirisnih sastojaka, zagrije tijekom udisanja e-cigarete.

Istraživači su pratili i utjecaj ovog sastojka na funkcioniranje stanica neuralnog grebena. Stanice neuralnoga grebena izdvoje se odmah nakon zatvaranja neuralne cijevi, te čine osnovu za cijeli niz karakterističnih struktura u kralježnjaka.
Njihova saznanja pokazala su jaku povezanost e-cigareta i urođenih mana jer su svi embriji žaba razvili rascjep nepca.

– Promatrali smo vrlo kompleksan spoj različitih okusa u tekućini, a čini se da okusi bobičastog voća i krema imaju najdramatičniji utjecaj na lice – objasnila je profesorica Dickinson.

Svi embriji žaba izloženi jednoj određenoj e-tekućini razvila su rascjep nepca s različitim stupnjevima težine, ali istraživači nisu željeli otkriti imena e-tekućina niti tvrtke koje ih proizvode. Nakon izloženosti toj specifičnoj tekućini, koju su nazvali “nutty” oko 75 posto embrija žaba razvilo je rascjep nepca. Oni izloženi ostalim okusima, imali su znatno manja lica od prosjeka.

Čak i kad su ih izlagali tekućinama bez nikotina, stanice i embriji žaba bili su dramatično promijenjeni.

– Želimo educirati javnost o opasnostima e-cigareta i ukazati zakonodavcima da uvedu bolje regulacije, poput natpisa upozorenja – istaknula je profesorica Dickinson.

Trudnoća i roditeljstvo

Pet ‘zastrašujućih’ simptoma kod djece: Kad trebate hitno reagirati, a kad ne morate paničariti?

Roditelji prate svoje dijete u stopu, a bilo kakav neobičan zdravstveni simptom može ih prestrašiti. Otkrijte na koje pojave kod djeteta odmah morate reagirati i u čemu je možda stvar, a kad je bolje ne paničariti.

Prsni koš se uvlači dok dijete diše

Simptom: Prsni koš odnosno područje iznad prsnog koša se jako uvlači kad dijete diše.

O čemu se možda radi: Može biti da se radi od pneumoniji odnosno infekciji pluća. Dijete je ‘gladno’ kisika i koristi dodatne mišiće kako bi uvuklo zrak. Do ovog može doći i ako dijete ima napadaj astme. Svakako kontaktirajte liječnika.

‘Pucketanje’ u prsima

Simptom: Osjećate pucketanje u prsima dok držite dijete.

O čemu se možda radi: U pitanju je možda zapušenost dišnih puteva odnosno čujete mukus koji vibrira dok dijete diše. Zbog toga se ne morate brinuti, zvuk zapravo ne dolazi iz prsa nego se samo tako čuje.

Pištanje s dahom

Simptom: Čujete visoki ton na udisaju ili izdisaju sa svakim dahom.

O čemu se možda radi: Moguće je da dijete ima infekciju gornjih dišnih puteva. Odmah odite na Hitnu pomoć, a posebno ako se dijete muči pri disanju, slini, ne može govoriti i počelo je ‘plaviti.’

Boja kože, noktiju i usana

Simptom: Djetetova koža, usne i nokti poprimaju plavu, ljubičastu ili blijedu boju.

O čemu se možda radi:  U pitanju može biti hitan slučaj. Ovakve promjene u boji često znače da dijete ne može disati i ne dobiva dovoljno kisika. Odmah zovite Hitnu pomoć.

Plitak, brzi dah

Simptom: Vaše dijete diše vrlo plitko i prebrzo, a s uzdisajima se čuju zvukovi.

O čemu se možda radi:  To je signal koji znači da dijete ne može dobiti dovoljno zraka. Uzroci variraju pa tako pneumonija, infekcija gornjih dišnih puteva ili bronhiolitis nisu isključeni. Odmah biste trebali zvati liječnika.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Pratite nas na Facebook-u
Aktuelno