Pratite nas

Ostalo

Kako čuvati đumbir da duže ostane svjež?

Kada krene sezona prehlade i gripe, đumbir postaje veoma tražena roba. Jesen i zima je nezamisliva bez čaja od đumbira. No, jeste li se ikad zapitali kako trebamo čuvati korijen đumbira?

Đumbir ne trebamo samo piti kad smo prehlađeni, on je izvrstan za jačanje imuniteta tijekom cijele godine. Nije samo bogat vitaminom C, željezom, kalcijem i kalijem, đumbir sadrži i važna eterična ulja zbog kojih ima antibakterijsko djelovanje.

Ovako će korijen đumbira trajati duže

Kako bi korijen đumbira ostao svjež i trajao što duže, potrebno ga je ispravno čuvati. Najbolje je đumbir čuvati na hladnom te ga odložiti, primjerice, u kutiji s poklopcem. Prije nego odložite đumbir potrebno je ubrusom posušiti odsječeni dio. Naime, tako će i odrezani dijelovi duže trajati. No, imajte na umu – jednom načet korijen đumbira ne može dugo trajati, čak i kad ga čuvate u hladnjaku.

Ako pak želite produljiti vijek trajanja đumbira, potrebno ga je zamrznuti. Prije nego ga ostavite u zamrzivaču odložite ga u vrećicu. Zamrznuti đumbir se lako priprema jer je jednostavniji za rezanje i ribanje. Odrežite dio koji vam je potreban za primjerice čaj od đumbira, a ostatak vratite u zamrzivač. Ako đumbir čuvate u zamrzivaču možete kupovati veću količinu te se tako nikad nećete naći u situaciju da ga nemate kad poželite napraviti čaj ili ga koristiti kao začin.

Ostalo

Izaberite dobre bakterije i tijelo će vam biti zahvalno!

Svaka osoba ima mnoštvo bakterija u svom organizmu. Bilijuni bakterija žive u vašim crijevima, a većina njih je korisna. Za zdravlje probavnog sustava i jačanje imunološkog sustava važno je održavanje ravnoteže dobrih bakterija.

Probiotici su korisni i ponekad se nazivaju dobrim bakterijama. Smatra se kako suzbijanju rast potencijalno štetnih bakterija, poboljšavaju imunološki sustav i pomažu u proizvodnji vitamina K.

Odličan su dodatak prehrani, potiču rad probavnog sustava i održavaju ravnotežu crijevne flore u probavnom traktu. Unos probiotika treba postati svakodnevna navika. Kada se unesu, probiotici se koloniziraju u crijevima i drugim dijelovima tijela, a mogu se održati ako nisu uništeni antibioticima ili nekim drugim faktorima.

Većina probiotika su bakterije slične onima koje se prirodno nalaze u crijevima. Najčešće bakterije dolaze iz dvije grupe, Lactobacillus ili Bifidobacterium. Unutar svake grupe postoje različite vrste (na primjer, Lactobacillus acidophilus i Bifidobacterium bifidus), a unutar svake vrste, različiti sojevi (ili sorte).

Crijevna flora je jako osjetljiva na vanjske podražaje i istraživanja su pokazala da neuravnotežena crijevna flora može povećati rizik od nastanka niza bolesti, uključujući pretilost, dijabetes tipa 2, metabolički sindrom, bolesti srca, rak debelog crijeva, Alzheimerovu bolesti, depresiju i još niz drugih bolesti i stanja. Probiotici i prebiotska vlakna mogu pomoći u uspostavljanju ravnoteže mikroorganizama u crijevnoj flori i na taj način omogućavaju da taj zaboravljeni organ radi normalno.

Bakterije u tijelu su pod velikim utjecajem naših svakodnevnih izbora. GMO hrana, klorirana voda, kemikalije, antibiotici i prerađena hrana imaju negativan utjecaj na naše crijevne bakterije. Budući da gotovo 80% imunološkog sustava proizlazi iz crijeva, bitno je očuvati njihovo zdravlje.

Probavni sustav se često naziva drugi mozak zbog velikog broja neurotransmitera. Serotonin se u velikoj koncentraciji nalazi u utrobi i odgovoran je za komunikaciju živaca, kontrolu mišića, raspoloženje i apetit.

Neke bakterije pomažu tijelu odrediti jesu li određene namirnice dobre ili loše za naše zdravlje i smanjuju vjerojatnost za pojavu alergija. Prednosti probiotika su ogromne. Probiotici jačaju imunološki sustav, podižu raspoloženje i smanjuju upale.

Ravnoteža dobrih bakterija u probavnom sustavu je potrebna za dobro zdravlje cjelokupnog organizma. Posljednja istraživanja pokazuju da probiotici mogu pomoći u smanjenju rizika od nastanka demencije i gubitka pamćenja. Dobre bakterije, poznate kao i probiotici, trebate unositi svakodnevno putem uravnotežene i raznolike prehrane.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Pratite nas na Facebook-u
Aktuelno