Pratite nas

Zdrav život

UBIJAJU SVE BAKTERIJE I VIRUSE: Najmoćniji prirodni antibiotici kojima ne može parirati ni suvremena medicina

Usprkos napretku suvremene medicine, ne trebamo zaboraviti moćne prirodne lijekove.
Dok mi uživamo u prednostima moderne medicine, naši preci morali su se za liječenje različitih bolesti oslanjati samo na zemlju i prirodu kako bi nabavili antibiotike. U nastavku vam donosimo popis biljaka koje uništavaju bakterije i tjeraju mnoge bolesti.

Luk i češnjak

Dijele zajednička ljekovita svojstva, a sadržavaju prirodne antigljivične, antibakterijske i antikancerogene tvari. Prema časopisu Pharmacognosy Reviews, u prošlosti nisu postojali antibiotici i drugi lijekovi te je češnjak predstavljao cijelu ljekarsku industriju zbog širokog spektra učinaka.

Korijen đumbira

Đumbir spada u moćne lijekove koji čine čuda za ljudski organizam. Možete ga jesti svježeg, u prahu ili osušiti kao začin. Također se može konzumirati kao ekstrakt, ulje, kapsula, pastila ili tinktura. Ima snažno protuuupalno djelovanje te je veoma efikasan kao antiobotik. Smanjuje bolove, mučninu i pomaže kod gubitka apetita.

Kokosovo ulje

Riječ je o prirodnom antibiotiku koji pomaže u liječenju kašlja, kandide, upale, pa čak i bradavica. Zbog svojih antimikrobnih svojstava, čak može spriječiti ulazak štetnih patogena u probavni sustav. Dobar je i zbog svojih antivirusnih i antigljivičnih svojstava.

Jabučni ocat

Zahvaljujući octenoj kiselini, moćan je protuupalni lijek. Smanjuje simptome brojnih stanja, akni, artritisa i gihta. Osim što smanjuje bol, osigurava i dobru dozu probiotika.

Med

Istraživanja pokazuju da običan med ubija više od 60 različitih vrsta bakterija. Liječi kandidu, kašalj, pomaže u zacjeljivanju rana, kod kardiovaskularnih oboljenja, problema s probavom, bubrezima, ginekoloških problema…

Ekstrakt sjemenaka grejpa

Njegovo korištenje seže sve do 16. stoljeća. Tada je liječio upale gastrointestinalnog trakta. Osim prirodnih antibakterijskih svojstava, potiče cirkulaciju, smanjuje upalu zglobova i štiti kožu od UV zračenja.

Ulje origana

Ulje origana ima protuupalna, antivirusna i antigljivična svojstva. Također, liječi prehladu, infekcije i parazite. Uzimanjem ulja origana kao dodatka prehrani štitite kožu od štetnih bakterija.

Klinčić

Posebno područje interesa za znanstvenike korištenje je ovoga začina za održavanje i poboljšanje oralnog zdravlja. Studije pokazuju da klinčići efikasno ubijaju bakterije, gingivitis i plak, što može pomoći u smanjenju upale desni. U jednom je istraživanju ispiranje usta tekućinom koja se sastojala od klinčića, bosiljka i ulja čajevca ubilo veći broj oralnih bakterija od vodice za ispiranje koju možete nabaviti u ljekarnama i supermarketima.

Timijan

Timijan je prirodni antiseptik i antimikrobno sredstvo. Može se koristiti i za sprječavanje kožnih bolesti poput akni i ekcema. Potrebno ga je razrijediti kokosovim ili maslinovim uljem prije nanošenja na kožu.

Ehinaceja

Ovaj cvijet pripada obitelji suncokreta i djeluje kao jedan od najboljih prirodnih antibiotika za prehladu. Istraživanja pokazuju da upotreba suplementa cvijeta ehinaceje može smanjiti težinu simptoma prehlade do 50 posto. Ostale prirodne antibiotske primjene uključuju: upalu uha, atletsko stopalo, sinusne infekcije i peludnu groznicu.

Nastavi čitati
Reklama
Komentari

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Zdrav život

Jesu li sve jabuke jednako zdrave?

Iako se smatra kako je jabuka visoko na tabeli zdravog voća i namirnica općenito, trebali bismo obratiti više pažnje na to koje jabuke kupujemo.

Kora jabuke bogata je vlaknima, dok su meso jabuke i sjemenke bogate bakterijama, stoga bismo jabuku uvijek trebali jesti cijelu.

Stoga bi se izreka “jedna jabuka na dan tjera doktora iz kuće van” mogla proširiti napomenom – ovisno o tome koju jabuku jedete.

O čemu to ovisi?
Sirova jabuka, kakvu najčešće jedemo, kao i drugo sirovo voće i povrće, sadrži mikroorganizme koji nastanjuju crijeva, a njihov se sastav mijenja pod utjecajem pesticida. Znanstvenici s Tehničkog sveučilišta u Grazu potvrdili su tezu da su mikroorganizmi, odnosno dobre bakterije znatno sačuvanije, raznolikije i djelotvornije u svježe ubranim jabukama iz organskog uzgoja nego u onima iz supermarketa, u kojima ima više bakterija koje nam štete.

– Oko 240 grama jabuke (prosječna jabuka) ima oko 100 miliona bakterija. Najviše ih je u sjemenkama i mesu jabuke – kaže prof. Gabriele Berg, voditeljica istraživanja.

Ako imate mogućnost, birajte domaće i netretirane jabuke koje su dozrjele na stablu.

Escherichia i Shigella najpoznatije su grupe bakterija koje imaju patogeno djelovanje, a najviše bakterija iz ove skupine, kažu austrijski znanstvenici, nađeno je u jabukama u trgovinama, dok su one iz organskog uzgoja imale više sastojaka koji potiču rast laktobacila u crijevima.

Birajmo mudro
Smatra se da je to zbog ograničavanja veličine ploda u industrijskoj proizvodnji, tretiranja pesticidima i dozrijevanja i skladištenja u neprirodnim uvjetima te često i zbog dugog transporta.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Pratite nas na Facebook-u




Aktuelno