Pratite nas

Hrana i zdravlje

Stručnjaci kažu kako baš nikad ne biste trebali jesti sirova jaja

Poznato je da nedovoljno obrađena hrana može izazvati probavne smetnje i zdravstvene tegobe, a valja biti posebno oprezan kad je o jajima riječ. Je li moguće uživati u njima bez rizika od komplikacija, ili su uvijek opasna – pita se HuffPost.

Razgovarali su sa nekoliko stručnjaka koji su pojasnili moguće opasnosti te kako ih izbjeći.

Zašto su sirova jaja opasna za zdravlje?

Kad je riječ o zdravstvenim tegobama nakon konzumacije sirovih jaja, u prvi plan uvijek dolazi strah od salmoneloze, odnosno trovanja bakterijom salmonelom.

– To je bolest koju uzrokuje hrana zatrovana bakterijom salmonelom, a najčešće je riječ o nedovoljno obrađenim jajima – tvrdi liječnik William Li koji istražuje veze između hrane i ljudskog zdravlja. Simptomi bolesti uključuju povraćanje i bolove u trbuhu, najčešće kroz 72 sata otkad ste pojeli zaraženu hranu.

– Kod zdravih ljudi simptomi uglavnom nestaju sami od sebe kroz nekoliko dana, i pritom je važno da se dobro hidriraju. No kod vrlo male djece ili kod starijih ljudi koji imaju problema s imunitetom, salmoneloza može biti životno ugrožavajuća te zahtijeva hospitalizaciju i liječenje antibioticima – pojašnjava on.

Stručnjakinja za sigurnost hrane Janilyn Hutchings ističe kako su i trudnice posebno osjetljive te pripadaju rizičnoj skupini. Američki Department of Agriculture’s Food Safety Inspection Service smatra rizik trovanja salmonelom vrlo važnim javnozdravstvenim problemom.

– Kako biste izbjegli rizik, najbolje je suzdržati se od konzumacije sirovih ili nedovoljno termički obrađenih jaja – kaže Rosemary Trout sa Sveučilišta u Philadelphiji. Tvrdi i kako bi svježa jaja trebala na kutiji imati upute za uporabu.

– Kako biste izbjegli bakterijsko trovanje, jaja čuvajte u hladnjaku, kuhajte ih dok žumanjak ne postane čvrst, a jela koja sadrže jaja dobro termički obradite – savjetuje.

Kako da jaja postanu sigurnija za konzumaciju?

U SAD-u sigurnosni propisi oko jaja su prilično strogi.

– Komercijalno dostupna jaja u SAD-u prolaze kroz vrlo rigorozan postupak čišćenja kako bi se uklonile bakterije, drži ih se u hladnjaku i zahvaljujući tome jestiva su do 50 dana – kaže Li.

Svi proizvodi od jaja koji se mogu kupiti u trgovini označeni su kao pasterizirani. To se odnosi na tekući bjelanjak ili žumanjak u tetrapaku, a to znači da ne sadrže bakterije. Li ističe kako čak pojedini proizvođači pasteriziraju čitavo jaje s ljuskom, pa je čak i sirovo sigurno za konzumaciju. Ipak, mjere čišćenja neće u potpunosti ukloniti opasnost od salmonele. Iako su svi ponekad pojeli kolač koji sadržava sirovo jaje ili su uživali u meko kuhanim jajima za doručak i ništa im se nije dogodilo, pasterizirana jaja ne predstavljaju veliku razinu opasnosti.

Trout se slaže da proces pasterizacije smanjuje rizik od zaraze, no kaže i da priprema hrane koja ne uključuje visoku temperaturu može biti opasna. Jela poput tartara i puslica rade se od sirovih jaja.

– Kiselina može izmijeniti proteine iz jaja, a to radi i toplina. No treba vam puno kiseline da bi bjelanjak otvrdnuo – upozorava ona. Male količine kiseline neće “skuhati” jaje, ali mogu smanjiti broj štetnih bakterija i onemogućiti njihov rast. Zato se u majonezu dodaje limunska kiselina ili ocat. U članku o sigurnosti majoneze The New York Times navodi kako komercijalna majoneza sadrži ocat i druge kisele sastojke i tako je čuva od kvarenja. Isto vrijedi i za domaću majonezu, iako Times ističe da korištenje pasteriziranih jaja pomaže u zaštiti od salmonele.

Trout tvrdi i da se mogu dodati drugi sastojci koji će spriječiti zarazu.

– Primjerice, ako dodate puno šećera, on će na sebe povezati vodu iz bjelanjka i na taj način smanjiti količinu vode potrebnu za metabolizam bakterija. Možete dodati i začine koji imaju antibakterijski učinak, poput origana ili timijana – kazala je.

Hutchings ipak više preferira sigurnost. Kaže da konzumacija sirovih jaja uvijek predstavlja zdravstveni rizik, čak i kad su jaja pasterizirana i kuhar pazi na rukovanje namirnicama.

– Za ljude nikad nije sigurno jesti sirova jaja zbog rizika od zaraze salmonelom. Agencija za hranu i lijekove preporučuje da se jaja servira odmah nakon kuhanja, a kako bi se ubilo bakterije, treba ih kuhati u vodi zagrijanoj najmanje na 62 stupnja Celzijeva, a ako se dodaju drugim jelima ili ih se servira u restoranu, moraju biti kuhana na najmanje 68 stupnjeva – kaže Hutchings. Trout se nadovezuje kako je hrana komplicirani sustav, a to uključuje i jaja.

Nastavi čitati
Reklama
Komentari

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Hrana i zdravlje

Ova namirnica sadrži više minerala od bilo koje druge hrane na svijetu

Ako je komad morske trave ikada doplivao do vas dok ste se kupali, vjerojatno ste pobjegli od njega glavom bez obzira…

Međutim, iako možda ne uživate u bježanju od morske trave tijekom kupanja u moru, ona zapravo uopće nije tako loša. Možda je upravo ona sljedeća namirnica koju bi trebali ubaciti u svoju prehranu jer se radi o jednoj od namirnica s najvećom količinom nutrijenata. Ako se pitate o čemu se zapravo radi, i kako uopće konzumirati morsku travu, odgovore na ta pitanja možete saznati u nastavku.

Šta je uopšte morska trava?
“Morska trava” zapravo je sveobuhvatni izraz kojim se opisuju sve biljke i alge koje rastu u moru i oceanu. Bogata je vitaminima i mineralima, dok istovremeno sadrži jako malo kalorija. Primjerice, pola šalice sirove morske trave sadrži svega 26 kalorija.

Koje su koristi morske trave?
Morska trava, iako je tanka i sadrži jako malo kalorija, u sebi sadrži vrlo velike količine nutrijenata. Za početak, odličan je izvor joda, koji je ključan za zdravlje štitnjače. Morska trava također je odličan izvor vitamina C koji pomaže funkcioniranju vašeg imunološkog sustava, kao i željeza koje pomaže u prijenosu kisika i energije kroz vaše tijelo. Uz to, bogat je izvor vitamina A, aminokiselina, brojnih vitamina iz B skupine, kao i kalija i magnezija koji su dobri za vaše kosti i srce.

Kako konzumirati morsku travu?
Morska trava čest je sastojak u jelima azijske kuhinje. Možete ju pronaći u sushiju, a u japanskim restoranima čak možete naručiti salatu od morske trave. U nekim trgovinama možete pronaći i sušenu morsku travu u obliku grickalica. Ako ste u potrazi za namirnicom koju ćete koristiti umjesto tjestenine, probajte kelp rezance (koji se rade od morskih algi), a sadrže vrlo malo kalorija. Možete isprobati i spirulinu, plavo-zelenu algu koju možete ubaciti u vaš jutarnji smoothie, a koja će vam dati potrebne proteine, vitamin B te željezo.

Kada izbjegavati morsku travu?
Iako je grickanje morske trave načelno dobra stvar, kao i uvijek moguće je pretjerati. Većina ljudi trebala bi pojesti ogromne količine kako bi im naškodila, no neke vrste morske trave vrlo su slane. Također, ako imate problema s bubrezima, štitnjačom ili visok krvni tlak, svakako se savjetujte sa svojim liječnikom prije konzumacije morske trave.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Pratite nas na Facebook-u




Aktuelno