Pratite nas

Trudnoća i roditeljstvo

Šta se događa s djetetom kad ga ostavite u pregrijanom automobilu? Otvoreni prozori ne pomažu!

Je li vam se to već dogodilo? Vozite se kući i vaše dijete zaspi na stražnjem sjedalu automobila. Usput morate stati u trgovinu i do pošte pa odlučite malo spustiti prozor i ostaviti dijete da „u miru“ spava. Ako vam se to dogodilo, na žalost niste jedini!

Iako je primamljivo ostaviti dijete na miru u automobilu dok vi jurcate naokolo, to je vrlo loša i po vaše dijete iznimno opasna odluka.

Ogroman rizik
Najveću opasnost predstavlja toplinski udar (hipertermija). Ovo stanje može oštetiti mozak i druge organe tijela, a u težem obliku može čak dovesti i do smrti. Ne treba dugo da tjelesna temperatura djeteta postane previsoka kada ga ostavite u automobilu.

Temperatura u automobilu može porasti za 10 stupnjeva Celzijevih za samo 10 minuta i 22 stupnja Celzijevih u sat vremena. Vani ne mora biti vruće da bi bilo opasno u automobilu. Smrtni slučajevi događali su se pri vanjskoj temperaturi nešto iznad 20 stupnjeva Celzijevih. Otvoreni prozori ne sprečavaju da se temperatura podigne na opasnu razinu.

Djetetovo tijelo zagrijava se tri do pet puta brže od tijela odrasle osobe. Djeca imaju veliku površinu tijela koja apsorbiraju toplinu, a njihov organizam još nije do kraja razvio sposobnost unutrašnjeg rashlađivanja.

Većina djece žrtava toplinskog udara u automobilu bila su do 3 godine starosti, ali nesreća se može dogoditi djeci starijoj od 14 godina.

Ostali rizici ostavljanja djeteta samog u automobilu uključuju nesretne slučajeve poput onog da se dijete zaključa u prtljažnik, pokrene automobil ili bude oteto iz automobila koji nije pod nadzorom roditelja.

 • Šta možete učiniti da biste zaštitili svoje dijete od opasnosti?
  Nikada ne ostavljajte dijete samo u vozilu, čak ni na trenutak!
 • Nemojte dopustiti da se vaše dijete igra u automobilu.
 • Zaključajte sva vrata i prtljažnik nakon što su svi izašli iz automobila.
 • Držite sve ključeve izvan dosega vašeg djeteta.
 • Ako dijete nestane, prvo provjerite bazen ako ga imate. Zatim provjerite auto, uključujući i prtljažnik.

Šta trebate učiniti ako vidite dijete ostavljeno u automobilu?
Odmah nazovite 112. Ako vidite da je dijete u lošem stanju izvadite ga iz automobila što je prije moguće.

 • Naučite pomoći sebi i drugima
  Ukoliko kod sebe ili drugih primijetite simptome sunčanice najbolje je:
 • osobu smjestiti u hladovinu, u poluležeći položaj
 • skinuti joj odjeću,
 • rashladiti ju laganim polijevanjem vodom (voda nikako ne smije biti hladna, već sobne temperature) ili stavljanjem hladnih obloga na potiljak.
 • U slučaju nesvjestice osobu treba poleći na bok, ali je i neophodno potražiti i liječničku pomoć. Tjelesnu temperaturu treba stalno kontrolirati, a s hlađenjem se može prestati tek kada se tjelesna temperatura snizi ispod 38 °C.

Unesrećenoj osobi treba davati hladne napitke (ako je pri svijesti) te joj zabraniti konzumiranje pića koja utječu na tlak i krvotok, ponajprije kavu i alkohol. Nakon sunčanice obično se može očekivati glavobolja koja može potrajati i danima, osjetljivost na zvukove i vizualne podražaje, šum u ušima te razdražljivost. Unesrećeni se mora odmarati u zamračenoj i prohladnoj prostoriji, u mirnoj okolini.

Nastavi čitati
Komentari

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Trudnoća i roditeljstvo

Pet ‘zastrašujućih’ simptoma kod djece: Kad trebate hitno reagirati, a kad ne morate paničariti?

Roditelji prate svoje dijete u stopu, a bilo kakav neobičan zdravstveni simptom može ih prestrašiti. Otkrijte na koje pojave kod djeteta odmah morate reagirati i u čemu je možda stvar, a kad je bolje ne paničariti.

Prsni koš se uvlači dok dijete diše

Simptom: Prsni koš odnosno područje iznad prsnog koša se jako uvlači kad dijete diše.

O čemu se možda radi: Može biti da se radi od pneumoniji odnosno infekciji pluća. Dijete je ‘gladno’ kisika i koristi dodatne mišiće kako bi uvuklo zrak. Do ovog može doći i ako dijete ima napadaj astme. Svakako kontaktirajte liječnika.

‘Pucketanje’ u prsima

Simptom: Osjećate pucketanje u prsima dok držite dijete.

O čemu se možda radi: U pitanju je možda zapušenost dišnih puteva odnosno čujete mukus koji vibrira dok dijete diše. Zbog toga se ne morate brinuti, zvuk zapravo ne dolazi iz prsa nego se samo tako čuje.

Pištanje s dahom

Simptom: Čujete visoki ton na udisaju ili izdisaju sa svakim dahom.

O čemu se možda radi: Moguće je da dijete ima infekciju gornjih dišnih puteva. Odmah odite na Hitnu pomoć, a posebno ako se dijete muči pri disanju, slini, ne može govoriti i počelo je ‘plaviti.’

Boja kože, noktiju i usana

Simptom: Djetetova koža, usne i nokti poprimaju plavu, ljubičastu ili blijedu boju.

O čemu se možda radi:  U pitanju može biti hitan slučaj. Ovakve promjene u boji često znače da dijete ne može disati i ne dobiva dovoljno kisika. Odmah zovite Hitnu pomoć.

Plitak, brzi dah

Simptom: Vaše dijete diše vrlo plitko i prebrzo, a s uzdisajima se čuju zvukovi.

O čemu se možda radi:  To je signal koji znači da dijete ne može dobiti dovoljno zraka. Uzroci variraju pa tako pneumonija, infekcija gornjih dišnih puteva ili bronhiolitis nisu isključeni. Odmah biste trebali zvati liječnika.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Pratite nas na Facebook-u
Aktuelno