Pratite nas

Zanimljivosti

Teško vam je smanjiti unos šećera? Možda vam nedostaje sna

Ako shvatite da unosite mnogo dodatnog šećera ili nezdravih masnoća možda se radi o tome da ne spavate dovoljno, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Journal of the American Heart Association.

Znanstvenici iz medicinskog centra sveučilišta Columbia proučavali su veze između kvalitete sna i prehrambenih navika gotovo 500 žena koje su sudjelovale u programu AHA Go Red, jednogodišnjoj studiji obrazaca spavanja i kardiovaskularnog rizika kod žena, prenio je CNN.

Dijabetes, srčane bolesti
Ono što su otkrili je da su uz lošiju kvalitetu sna ili kraći san žene konzumirale više dodatnog šećera, zasićenih masti i kofeina.

Prema znanstvenicima otkriće je važno zbog toga što su žene izložene velikom riziku za pretilost ili za poremećaje spavanja, što može biti potaknuto povećanim unosom hrane.

Hrana s visokim udjelom šećera i nezdravim masnoćama također je povezana sa zdravstvenim stanjima i bolestima među kojima su i tip 2 dijabetesa, srčane bolesti i pretilost.

“U našem modernom društvu često radimo do kasno u noć, objedujemo kasno i ponekad zanemarujemo koliko je san važan za naše zdravlje”, kaže dr. Brooke Aggarwal, voditeljica studije i pomoćnica profesora medicinskih znanosti na sveučilištu Columbia. “Naša studija ukazuje na važnost dobrog i kvalitetnog sna za upravljanje tjelesnom težinom, kao i za potencijalnu prevenciju srčanih bolesti među ženama”.

Gotovo 500 žena u dobi od 20 do 76 godina bilo je obuhvaćeno istraživanjem koje je analiziralo njihov san te kvalitetu i količinu konzumirane hrane.

Više od trećine obuhvaćenih žena patilo je od nekih poremećaja spavanja
Gotovo 55 posto spavalo je manje od sedam sati noću, a od njih gotovo 25 žalilo se i na nesanicu. Prosječno vrijeme spavanja među ispitanicama bilo je manje od sedam sati.

Žene koje nisu dobro ili dovoljno spavale unosile su prosječno dodatnih 500 do 800 kalorija. One su prekoračile i preporuke za ukupni unos masnoća kao i za unos zasićenih masti, šećera i kofeina, ali su zato konzumirale premalo integralnih žitarica i vlakana.

Mlađe žene koje su se žalile na loš san također su unosile manje mliječnih proizvoda.

Jedan od razloga zbog kojih bi pomanjkanje kvalitetnog sna moglo voditi do prejedanja je to što je vjeruje da loš san stimulira glad i potiskuje hormonalne signale koji šalju informacije o sitosti, zaključuje se u istraživanju. Nesanica može utjecati na hipokampus, dio mozga koji regulira unos hrane. Ako unos šećera i masne hrane dovede do abnormalne aktivnosti hipokampusa teže je oduprijeti se želji za nezdravom hranom.

“Kad smo umorni skloni smo impulzivnim umjesto racionalnim odlukama”, kaže dr. Maya Adam sa sveučilišta Stanford.

Znanstvenici dodaju da je još jedno moguće objašnjenje da unošenje previše hrane rezultira probavnim tegobama koje otežavaju ženi da utone u san.

Aggarwal preporučuje da se kvalitetniji san osigura mjerama poput tamnog ambijenta u spavaćoj sobi, isključivanja mobitela, opuštanja meditacijom ili toplom kupkom prije spavanja te zdravijom prehranom i laganijim obrocima prije spavanja.

Zanimljivosti

Ova web stranica će Vam pomoći da uštedite više od 2000KM godišnje

Kupovina namirnica nije nešto što možemo eliminisati iz svog budžeta, ali ova web stranica će Vam pomoći da smanjite troškove kupovine u supermarketu tako što ćete pronaći trenutno najbolje akcije.

Cjenoteka.ba donosi najnovije kataloge svih supermarketa direktno na Vaš telefon tako da možete vidjeti šta je sniženo i u kojoj prodavnici. Što je još bolje, katalozi nisu ograničeni samo na velike lance supermarketa, tako da imate sveobuhvatan uvid u to gdje se mogu pronaći najbolje akcije u Vašoj blizni.

Sva sniženja na jednom mjestu – Cjenoteka.ba
Traženje akcija i sniženja nikad nije bilo lakše. Sve veće trgovine redovno objavljuju kataloge pune akcija na asortiman koji nude. Na cjenoteka.ba se nalaze najnoviji katalozi svih većih trgovina i trgovačkih lanaca u Bosni i Hercegovini. Ovisno o vrsti trgovine, na cjenoteka.ba možete pronaći kataloge prehrane, obuće, odjeće, namještaja, kućanskih potrepština i drugih proizvoda.

Pronađite najniže cijene prehrambenih proizvoda
Prehrambeni proizvodi su najosjetljiviji na česte poraste i promjene cijena. Kako biste pratili najniže cijene prehrambenih proizvoda, koristite cjenoteka.ba gdje možete pronaći najnovije kataloge iz Binga, Robota, Tropica i drugih trgovina u Bosni i Hercegovini.

U Robot katalogu možete pronaći velik izbor proizvoda po odličnim cijenama
Robot katalog donosi Vam velik izbor prehrambenih namirnica i proizvoda za kuću i školu te proizvode za njegu i prehranu kućnih ljubimaca. Jedan od načina povoljnije kupovine je kupovina većih količina sniženih proizvoda. Namirnice koje mogu duže stajati isplati se kupiti dok se nalaze na Robot akciji.

Bingo katalog donosi velik izbor proizvoda provjerene kvalitete i povoljne cijene.

U Bingo katalozima nalazi se bogata ponuda prehrambenih proizvoda, proizvoda za kuću, sve za kućne ljubimce i proizvoda za aktivnosti u slobodno vrijeme. Zahvaljujući Bingo katalogu na vrijeme možete saznati ponudu proizvoda, novosti u asortimanu i najvažnije aktuelne akcije. Uz Bingo katalog akcija možete planirati svoju kupovinu i na taj način uštediti novac. U promotivnim ponudama nalazi se veliki dio asortimana vlastite robne marke koji svakako vrijedi probati. Kupovinom proizvoda Bingo robne marke štedite novac i dobijate više od kupovine.


Belamionix katalog donosi odličnu ponudu i niske cijene
U Belamionix katalogu štedite na cijeni a ne na kvaliteti. Prelistajte najnoviji Belamionix katalog, pronađite najbolje cijene i ne propustite priliku da uštedite.

Opremite kuću uz akcijske cijene
Kupovina namještaja zna biti nepotrebno skup i komplikovan proces. Zato je tu cjenoteka.ba, koja pokriva i ovaj aspekt kupovine, nudeći najnovije kataloge i akcije poznatih trgovina za opremanje doma kao što su Jysk, Penny Plus, Dormeo i mnogi drugi. Jysk katalozi prepuni su akcija na razne vrste namještaja. U jysk katalogu pronađite kauče, stolove, stolice, komode, kutne garniture, po povoljnim cijenama.

Za vaše potrebe mesnatih proizvoda definitivno pogledajte Brojler akciju, koja je specijalizirana za prodaju proizvoda ovog tipa. U Brojleru možete pronaći jeftino svježu junetinu, teletinu, janjetinu, piletinu i druge vrste mesa i proizvode od mesa.

Za maksimalnu uštedu posjetite profile pojedinačnih trgovina na cjenoteka.ba i uporedite sve sniženja u Bosni i Hercegovini.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Pratite nas na Facebook-u
Aktuelno