Pratite nas

Trudnoća i roditeljstvo

Kupanje beba

Kupanje bebe, pogotovo ako je to vaše prvo dijete, većinu roditelja plaši. Dijete je vrlo krhko i osjetljivo, ne može samostalno pridržavati glavicu te je potrebno biti vrlo oprezan. No već nakon nekoliko kupanja postat ćete vještiji i kupanje neće predstavljati nikakav problem. Ukoliko smatrate da će vam tako biti lakše, zamolite partnera da vam pomogne kod kupanja.

Kupanje bebe prije nego se pupkovina osuši i otpadne
Prije nego pupkovina otpadne preporučuje se bebu kupati isključivo vlažnom mekanom krpicom, ručnikom ili spužvom kako bi se izbjeglo vlaženje okolnog područja jer bi to znatno produžilo vrijeme sušenja pupkovine. Nakon svake promjene pelena genitalno područje je važno temeljito očistiti, kao i dobro oprati ruke nakon promjene pelena.

Kupanje nakon što pupkovina otpadne
Nakon što se pupkovina osušila i otpala, a pupak potpuno zarastao možete početi normalno kupati vašu bebu. Dok je beba vrlo malena, te joj je potrebna i pravilna potpora preporučuje se kupanje u malim kadicama namijenjenima upravo za novorođenčad. Dok većina roditelja bebe kupa svakodnevno, stručnjaci poručuju kako to može previše isušiti djetetovu vrlo nježnu kožu te smatraju kako je sasvim dovoljno bebu kupati tri puta tjedno, pogotovo u periodu kada vaše dijete ne puže, te samim time nije izloženo prašini sa poda i bakterijama.

Kupanje bebe, pogotovo ako je to vaše prvo dijete, većinu roditelja plaši. Dijete je vrlo krhko i osjetljivo, ne može samostalno pridržavati glavicu te je potrebno biti vrlo oprezan. No već nakon nekoliko kupanja postat ćete vještiji i kupanje neće predstavljati nikakav problem. Ukoliko smatrate da će vam tako biti lakše, zamolite partnera da vam pomogne kod kupanja.

Kako je djetetova koža i do 10 puta tanja od kože odraslog čovjeka, znatno je više izložena isušivanju, a žlijezde lojnice su još nerazvijene te ne stvaraju dovoljno masnih stanica koje bi vlažile kožu. Svakodnevno kupanje bebe se preporučuje tek blizu navršene 1. godine života. Neke bebe jako vole kupanje već od malih nogu te je kod takve djece u redu odužiti kupanje, no svakako vodite računa o tome da se voda ne smije previše ohladiti kako se dijete ne bi razboljelo te se preporučuje dolijevanje toplije vode u kadu ako se kupanje oduži. Ukoliko vaša beba nije previše oduševljena kupanjem, dovoljno je i svega pet minuta da se beba temeljito okupa.

Na što najviše paziti kod kupanja beba?
Nikada ne ostavljajte bebu bez nadzora u kadi, čak ni na svega nekoliko sekundi. Ukoliko se morate javiti na telefon, zamotajte vaš dijete u ručnik i ponesite ga sa sobom. Male bebe se mogu utopiti čak i kada je manje od 3 cm vode u kadi, tako da je potrebno biti vrlo oprezan.
Nikada ne stavljajte bebu u kadu dok još voda teče. Voda može, osobito u malim kadicama vrlo brzo postati preduboka ili prevruća za vašu bebu, te upravo iz tog razloga pričekajte da se kada napuni vodom kako bi prije nego započnete sa kupanjem provjerili temperaturu vode.
Temperatura zraka u prostoriji gdje kupate bebu bi trebala biti oko 22-23 stupnja, a temperatura vode u kadici oko 37 stupnjeva. Vodu provjerite vašim laktom ili posebnim termometrom za kontrolu temperature vode.
Pri punjenju kadice prvo natočite hladnu vodu, a potom dolijevajte vruću dok ne postignete željenu temperaturu. Razlog je to što plastične kadice zadržavaju dobro toplinu te ćete ukoliko nalijete previše tople vode na početku teže ju rashladiti, te ćete morati odlijevati vodu.
Dijete prije kupanja skidajte neposredno prije ulaska u kadu. Skinite ga u prostoriji gdje će se kupati kako bi izbjegli opasnost da se beba prehladi.
Dijete odmah nakon što ga izvadite iz kade umotajte u topli ručnik prije nego se rashladi.
Kod kupanja koristite vrlo blagi sapun i s obzirom na to da isušuje osjetljivu bebinu kožu, ne preporučuje se često korištenje.

Priprema za kupanje
Prije nego dijete stavite u kadu pripremite sve što će vam biti potrebno nakon kupanja. U blizini imajte ručnik, čiste pelene i odjeću. Provjerite da li je u prostoriji gdje se dijete kupa dovoljno toplo. Ukoliko vaša beba plaće za vrijeme kupanja, pokušajte dijete staviti u kadicu sa pelenom koja često djetetu pruža osjećaj sigurnosti te ju naknadno tokom kupanja skinite. Bebu vrlo polako spustite u kadicu, jednom rukom pridržavajući vrat i glavu.

Mokrim ručnikom ili nekom drugom mekanom tkaninom temeljito operite dijete. Potom isperite ručnik od sapuna i nježno očistite bebino lice i oči. Ukoliko beba ima osušene sluzi u kutovima očiju ili ispod nosića prvo ta mjesta prijeđite mokrim ručnikom kako bi se sluz razmočila, a tek tada ju nježno skinite ručnikom. Temeljito operite bebino genitalno područje. Kada je dijete čisto još ga jednom isperite toplom vodom i pažljivo izvadite iz kade.

Djetetova koža je vrlo mekana i dosta skliska kada je mokra te budite vrlo oprezni. Ukoliko je partner u blizini zamolite ga da vam pomogne tako da zamota dijete u ručnik dok ga vi pridržavate. Dobro osušite dijete te ako se koža još ljušti od poroda možete nanijeti na djetetovu kožu blagi losion. Potom stavite bebi pelenu i obucite ju.

Nastavi čitati
Reklama
Komentari

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Trudnoća i roditeljstvo

E-cigarete u trudnoći utiču na razvoj urođenih defekata beba

Pušenje e-cigareta u trudnoći može prouzročiti urođene mane na licu i u usnoj šupljini, sugerira nova studija istraživača sa Sveučilišta Virginia Commonwealth, piše Independent.

Kemikalijama iz e-cigareta izložili su embrije žaba kako bi otkrili utječu li ili ne na njihov razvoj te što se događa s fetusima kada se tijekom trudnoće koriste e-cigarete.

Žabe, kao i ostali kralježnjaci slično se razvijaju kao i ljudski embriji. Istraživači kažu da isti procesi i geni upravljaju glavnim razvojnim fazama, kao što su kraniofacijalni razvoj ili razvoj lubanje i lica.

– To znači da, ako te kemikalije utječu na razvoj embrija žabe, vrlo je vjerojatno da će to učiniti i ljudskom embriju – istaknula je voditeljica studije profesorica Amanda Dickinson.

Nakon što su izložili embrije dimu, istraživači su mjerili njihova lica tijekom razvoja. Svoja saznanja objavili su u časopisu PLOS One.

Dim nastaje kada se e-tekućina, spoj nikotina, propilena, glikola, glicerina i ostalih mirisnih sastojaka, zagrije tijekom udisanja e-cigarete.

Istraživači su pratili i utjecaj ovog sastojka na funkcioniranje stanica neuralnog grebena. Stanice neuralnoga grebena izdvoje se odmah nakon zatvaranja neuralne cijevi, te čine osnovu za cijeli niz karakterističnih struktura u kralježnjaka.
Njihova saznanja pokazala su jaku povezanost e-cigareta i urođenih mana jer su svi embriji žaba razvili rascjep nepca.

– Promatrali smo vrlo kompleksan spoj različitih okusa u tekućini, a čini se da okusi bobičastog voća i krema imaju najdramatičniji utjecaj na lice – objasnila je profesorica Dickinson.

Svi embriji žaba izloženi jednoj određenoj e-tekućini razvila su rascjep nepca s različitim stupnjevima težine, ali istraživači nisu željeli otkriti imena e-tekućina niti tvrtke koje ih proizvode. Nakon izloženosti toj specifičnoj tekućini, koju su nazvali “nutty” oko 75 posto embrija žaba razvilo je rascjep nepca. Oni izloženi ostalim okusima, imali su znatno manja lica od prosjeka.

Čak i kad su ih izlagali tekućinama bez nikotina, stanice i embriji žaba bili su dramatično promijenjeni.

– Želimo educirati javnost o opasnostima e-cigareta i ukazati zakonodavcima da uvedu bolje regulacije, poput natpisa upozorenja – istaknula je profesorica Dickinson.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Pratite nas na Facebook-u
Aktuelno