Pratite nas

Hrana i zdravlje

Ljuta papričica upola smanjuje rizik za srčani udar

Ako ne jedete često ljute papričice, trebali biste. Talijanski znanstvenici s instituta Neuromed objavili su da ljuta paprika, ako se redovito jede, smanjuje mogućnost srčanog udara u prosjeku za 44 posto i moždanog udara za 61 posto.

Holesterol
U istraživanju su koristili podatke 23 hiljade ispitanika tijekom osam godina, a sudionici istraživanja jeli su ljutu papriku barem četiri puta tjedno. Rezultate istraživanja objavio je stručni časopis Journal of the American College of Cardiology. Njihovo je istraživanje pokazalo korist za zdravlje koje imaju ljute papričice neovisno o načinu prehrane.

Najviše dobroga za srce i krvne žile dolazi od kapsaicina, fitotvari odgovorne za okus ljute paprike, koji pomaže u snižavanju kolesterola, a može blokirati i ekspresiju gena povezanog s rizikom za aterosklerozu.

Nastavi čitati
Reklama
Komentari

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Hrana i zdravlje

10 začinskih biljaka koje čuvaju zdravlje, a imamo ih u kuhinji

Kopar
Budite zdravi dodavanjem više kopra svojoj prehrani. Losos s kremastim umakom od kopra ukusno je mjesto za početak. Istraživanja su otkrila da kopar ima antimikrobna svojstva i može zaustaviti rast određenih vrsta bakterija koje vode do bolesti.

Peršun
Ova skromna biljka može ponuditi više od samo ukrašavanja. Peršin je bogat vitaminima koji mogu pomoći kod usporavanja rasta stanica raka i poznato je da smanjuju krvni tlak, piše Taste of home. Od danas počnite stavljati što više peršina na svoju hranu.

Bosiljak
Ova biljka puna je hranjivih sastojaka, a dobra je za naše zdravlje. Otkriveno je da smanjuje upalu, a može olakšati simptome prehlade. Sljedeći put kad osjetite kako vas sustiže prehlada, napravite pesto ili dodajte puno bosiljka u hranu.

Maslačak
Ako nikada niste probali ovu biljku, vrijeme je za to. Započnite s laganom i ukusnom salatom od maslačaka ili skuhajte šalicu čaja od maslačka. Ova biljka pomaže kod probave i može poboljšati rad mokraćnog mjehura i jetre.

Paprena metvica
Zakuhajte malo svježeg čaja od metvice kako biste poboljšali fokus i podigli raspoloženje. Paprena metvica također može ublažiti mučninu.

Kopriva
Kada planirate kuhati sa svježim biljem, kopriva vjerojatno nije prva na vašem popisu. Ipak, ova manje poznata biljka je dobra za naše zdravlje. Otkriveno je da smanjuje upalu i bol od artritisa, kao i da je odlična za sjajnu i zdravu kosu. Obavezno nosite rukavice dok rukujete s koprivom.

Lovorov list
Ova biljka je čest dodatak različitim jelima, ublažit će bol i probleme sa sinusima, ali i ojačati imunološki sustav.

Ružmarin
Nabavite ga kako biste poboljšali zdravlje srca, može spriječiti oštećenje krvnih žila što dovodi do srčanih bolesti. Ružmarin ima snažan okus koji je savršen za jela od mesa i krumpira.

Vlasac
Ova izvrsna zelena biljka trebala bi biti obavezan dodatak vašoj hrani. Povezana je sa smanjenjem rizika od raka želuca.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Pratite nas na Facebook-u




Aktuelno