Pratite nas

Trudnoća i roditeljstvo

Dijete u krevetu s roditeljima

Istraživanja pokazuju kako je mnogo prednosti zbog kojih ne bi trebali djetetu braniti da vas se povremeno uvuče pod poplun.

Glavni razlog što se vaše dijete voli ušuljati u roditeljski krevet je osjećaj sigurnosti koji tamo ima. Stoga ne čudi činjenica kako gotovo 50% djece mlađe od šest godina barem dio noći provede u krevetu sa mamom i tatom.

Iako se u posljednje vrijeme negativno gleda na spavanje djece s roditeljima i povezuje se sa razmaženošću djeteta, realnost je upravo suprotna. Zapravo je spavanje djeteta odvojeno od roditelja izmišljotina modernog doba. Istraživanja pokazuju kako je mnogo prednosti zbog kojih ne bi trebali djetetu braniti da vas se povremeno uvuče pod poplun.

Glavni razlog što se vaše dijete voli ušuljati u roditeljski krevet je osjećaj sigurnosti koji tamo ima.

Pretpostavlja se da će majka češće dojiti tijekom noći ako dijete bude uz nju u krevetu, a samim time dijete će imati snažniji imunitet zbog češćih noćnih podoja. Djelomična posljedica toga je i bolji uspjeh kasnije u školi, više samopouzdanja i manje zdravstvene tegobe.

Iako se većina roditelja boji malu bebu ostaviti uz sebe u krevetu kako ju tokom noći ne bi ozlijedili, teorija pedijatra Williama Searsa tvrdi upravo suprotno. Istražujući iznenadnu dojenačku smrt (SIDS) došao je do zaključka kako djeca spavajući s roditeljima u krevetu vrlo malo vremena provedu u najdubljem snu kada je rizik od iznenadne dojenačke smrti najveći. Beba koje spavaju sa roditeljima preuzimaju njihov obrazac disanja i samim time zdravije spavaju.

Pretpostavlja se da će majka češće dojiti tijekom noći ako dijete bude uz nju u krevetu, a samim time dijete će imati snažniji imunitet zbog češćih noćnih podoja.

Nedostatak spavanja djeteta u vašoj bračnoj postelji je manja intimnost sa partnerom. Spolni odnosi su tada znatno rjeđi, no većina roditelja je spremna žrtvovati redovite seksualne odnose kada se sjete kako djeca brzo odrastaju i kako će ionako prebrzo doći period kada dijete neće htjeti spavati s roditeljima.

Trudnoća i roditeljstvo

Pet ‘zastrašujućih’ simptoma kod djece: Kad trebate hitno reagirati, a kad ne morate paničariti?

Roditelji prate svoje dijete u stopu, a bilo kakav neobičan zdravstveni simptom može ih prestrašiti. Otkrijte na koje pojave kod djeteta odmah morate reagirati i u čemu je možda stvar, a kad je bolje ne paničariti.

Prsni koš se uvlači dok dijete diše

Simptom: Prsni koš odnosno područje iznad prsnog koša se jako uvlači kad dijete diše.

O čemu se možda radi: Može biti da se radi od pneumoniji odnosno infekciji pluća. Dijete je ‘gladno’ kisika i koristi dodatne mišiće kako bi uvuklo zrak. Do ovog može doći i ako dijete ima napadaj astme. Svakako kontaktirajte liječnika.

‘Pucketanje’ u prsima

Simptom: Osjećate pucketanje u prsima dok držite dijete.

O čemu se možda radi: U pitanju je možda zapušenost dišnih puteva odnosno čujete mukus koji vibrira dok dijete diše. Zbog toga se ne morate brinuti, zvuk zapravo ne dolazi iz prsa nego se samo tako čuje.

Pištanje s dahom

Simptom: Čujete visoki ton na udisaju ili izdisaju sa svakim dahom.

O čemu se možda radi: Moguće je da dijete ima infekciju gornjih dišnih puteva. Odmah odite na Hitnu pomoć, a posebno ako se dijete muči pri disanju, slini, ne može govoriti i počelo je ‘plaviti.’

Boja kože, noktiju i usana

Simptom: Djetetova koža, usne i nokti poprimaju plavu, ljubičastu ili blijedu boju.

O čemu se možda radi:  U pitanju može biti hitan slučaj. Ovakve promjene u boji često znače da dijete ne može disati i ne dobiva dovoljno kisika. Odmah zovite Hitnu pomoć.

Plitak, brzi dah

Simptom: Vaše dijete diše vrlo plitko i prebrzo, a s uzdisajima se čuju zvukovi.

O čemu se možda radi:  To je signal koji znači da dijete ne može dobiti dovoljno zraka. Uzroci variraju pa tako pneumonija, infekcija gornjih dišnih puteva ili bronhiolitis nisu isključeni. Odmah biste trebali zvati liječnika.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Pratite nas na Facebook-u
Aktuelno