Pratite nas

Trudnoća i roditeljstvo

Znakovi poroda

Kako prepoznati trenutak kada je vrijeme za početak poroda?
Većinu trudnica, osobito onih kojima je to prva trudnoća muči upravo ovo pitanje. Nažalost, nemožemo vam dati konkretan odgovor kada je vrijeme da se uputite u bolnicu jer prema iskustvima žena ovi simptomi se razlikuju od jedne do druge. No jedno je zajedničko svim ženama koje su rodile, one poručuju da se nemorate brinuti, kada trudovi započnu, itekako ćete znati da nisu lažni.

Znakovi poroda
Vrlo je česta pojava takozvanih lažnih trudova koji su samo kontrakcije maternice koja se priprema za porod i podsjećaju na menstrualne grčeve te se pojavljuju potpuno nepravilno, to jest, nema kontinuiteta kao kod pravih trudova. Po tome koliko ste otvoreni ćete najbolje znati da li je porod započeo. Najčešće će trudnica ostati u bolnici ako je otvorena 3 do 4 centimetra što može ukazivati na to da će uskoro doći do poroda. Pucanje vodenjaka isto tako ukazuje da do toliko iščekivanog trenutka nije ostalo još mnogo vremena. Ako vam vodenjak pukne kod kuće, pokušajte ne paničariti.

Spremite se i uputite u bolnicu, no bez dodatnog stresa, od pucanja vodenjaka do poroda ponekad može proći i više od 24 sata. Dijete u tom periodu nije ugroženo, osim u slučaju da u plodnoj vodi primjetite krv ili tragove mekonija, u tom slučaju se odmah uputite u rodilište. Kod lažnih trudova žena ponekad uspije i zaspati od iscrpljenosti te mirovanjem lažni trudnovi slabe i trudnice se često bude tek ujutro bez ikakvih znakova trudova. Ukoliko se radi o pravim trudovima, oni će postajati sve češći i sve snažniji i svakako vam neće dozvoliti da zaspite.

Što činiti kada započnu lažni trudnovi?
Osluškujte svoje tijelo. Mnoge žene svjedoče kako im je u slučajevima lažnih trudova često olakšanje pružalo slušanje opuštajuće glazbe, lagana šetnja i pravilno disanje. Dok neke nisu od bolova mogle ni pomisliti na ležanje, druge su uspjele umiriti se u ležećem položaju i nerijetko i zaspati. Često trudnice pri pojavi lažnih trudova od nervoze osjećaju glad i žeđ. Ukoliko će to spriječiti pojavu panike i smiriti vas, jedite, pijte voćne sokove koji će vam ujedno dati dodatnu dozu energije. I topla kupka bi mogla opustiti mišiće i tako smanjiti bolne kontrakcije. Ukoliko je vaša beba i u kasnoj trudnoći još uvijek okrenuta na zadak, pokušajte kleknuti na koljena i osloniti se na ruke. Osim što je to položaj koji može bebu potaknuti na okretanje, ujedno će i smanjiti pritisak na vaša leđa i time olakšati bolove. Zadnjih tjedana ćete osjećati i kako se maternica sve više spušta u zdjelicu i tako se priprema za porod.

Što učiniti kada porod započne?
Pobrinite se da sve što će vam biti potrebno u bolnici pripremite na vrijeme. Kada porod započne da možete samo uzeti vašu torbu i uputiti se u bolnicu. Kao što smo već rekli, pucanje vodenjaka nije znak za paniku. Mnoge žene se nakon otjecanja vode još otuširaju kod kuće i tek onda polako krenu prema bolnici. No ukoliko imate izrazito snažne bolove koji nisu trudovi, primjetite krv ili mekonij odmah se uputite u bolnicu kako bi liječnici na vrijeme provjerili postoji li razlog za hitan porod. Bez obzira na sve pokušajte ostati što smireniji jer se tako u vašem organizmu oslobađa oksitocin koji vam pomaže nositi se s bolnim trudovima . Na porod u skorom vremenu ukazuje i ispadanje sluznog čepa. Nije nužno da se kod svih trudnica pojavi, te kao i pucanje vodenjaka od trudnice do trudice ovisi koliko vremena do poroda preostaje, no zasigurno je pokazatelj da do poroda nećete morati čekati još dugo. Ne razmišljajte o mogućim komplikacijama, ne strahujte od boli, već pokušajte glavu ispuniti pozitivnim mislima. Maštajte o trenu kada ćete svoje dijete po prvi puta primiti u naručje, o njegovu prvom plaču i dojenju. Kako smo već rekli, pozitivne misli olakšavaju porod.

Trudnoća i roditeljstvo

Pet ‘zastrašujućih’ simptoma kod djece: Kad trebate hitno reagirati, a kad ne morate paničariti?

Roditelji prate svoje dijete u stopu, a bilo kakav neobičan zdravstveni simptom može ih prestrašiti. Otkrijte na koje pojave kod djeteta odmah morate reagirati i u čemu je možda stvar, a kad je bolje ne paničariti.

Prsni koš se uvlači dok dijete diše

Simptom: Prsni koš odnosno područje iznad prsnog koša se jako uvlači kad dijete diše.

O čemu se možda radi: Može biti da se radi od pneumoniji odnosno infekciji pluća. Dijete je ‘gladno’ kisika i koristi dodatne mišiće kako bi uvuklo zrak. Do ovog može doći i ako dijete ima napadaj astme. Svakako kontaktirajte liječnika.

‘Pucketanje’ u prsima

Simptom: Osjećate pucketanje u prsima dok držite dijete.

O čemu se možda radi: U pitanju je možda zapušenost dišnih puteva odnosno čujete mukus koji vibrira dok dijete diše. Zbog toga se ne morate brinuti, zvuk zapravo ne dolazi iz prsa nego se samo tako čuje.

Pištanje s dahom

Simptom: Čujete visoki ton na udisaju ili izdisaju sa svakim dahom.

O čemu se možda radi: Moguće je da dijete ima infekciju gornjih dišnih puteva. Odmah odite na Hitnu pomoć, a posebno ako se dijete muči pri disanju, slini, ne može govoriti i počelo je ‘plaviti.’

Boja kože, noktiju i usana

Simptom: Djetetova koža, usne i nokti poprimaju plavu, ljubičastu ili blijedu boju.

O čemu se možda radi:  U pitanju može biti hitan slučaj. Ovakve promjene u boji često znače da dijete ne može disati i ne dobiva dovoljno kisika. Odmah zovite Hitnu pomoć.

Plitak, brzi dah

Simptom: Vaše dijete diše vrlo plitko i prebrzo, a s uzdisajima se čuju zvukovi.

O čemu se možda radi:  To je signal koji znači da dijete ne može dobiti dovoljno zraka. Uzroci variraju pa tako pneumonija, infekcija gornjih dišnih puteva ili bronhiolitis nisu isključeni. Odmah biste trebali zvati liječnika.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Pratite nas na Facebook-u
Aktuelno