Pratite nas

Veze i sex

Kod muškaraca sa zakrivljenim penisom veća opasnost od raka

Studija provedena na 1,5 milijuna muškaraca pokazala je zabrinjavajuću povezanost između Peyronijeve bolesti (zakrivljenog penisa u erekciji) i razvoja karcinoma abdomena, kože i testisa, objavili su sudionici kongresa američke Udruge za reproduktivnu medicinu.

Peyronijevu bolest uzrokuje fibroza, odnosno formiranje viška vlaknastoga vezivnog tkiva unutar organa, što uzrokuje zakrivljenost penisa u erekciji.

Ovaj poremećaj pogađa oko 155.000 odraslih muškaraca u Velikoj Britaniji. Češći je kod starijih od 40 godina, no može pogoditi bilo koju dobnu skupinu. Zbog intimne prirode bolesti o njoj se malo govori jer mnogi muškarci osjećaju sram, pa bolest utječe na muškarčevo samopouzdanje i zdravlje, piše Independent.

Rezultate istraživanja čije je rezultate obradilo Sveučilište Baylor u Houstonu pokazalo je da je kod muškaraca s dijagnosticiranom Peyronijevom bolešću evidentiran 40 posto veći rizik od razvoja raka testisa, 29 posto veći rizik o razvoja melanoma i 40 posto veća opasnost od razvoja karcinoma abdomena.

S obzirom na zabrinjavajuće rezultate studije, pozvali su osobe s ovim oboljenjem na redovne kontrolne preglede kako bi se potencijalna maligna bolest na vrijeme otkrila.

“To je iznimno značajno jer muškarci o tome ne vode računa. Stanje može utjecati na spolni i reproduktivni životni ciklus pacijenata, a povezuje se i s ozbiljnijim poremećajima”, rekao je dr. Alexander Pastuszak, dodavši da dosad nitko nije povezao ovaj poremećaj s malignim bolestima.

Glasnogovornik udruge Cancer Research UK je dodao da uzrok Peyronijeve bolesti nije u potpunosti razjašnjen, no zna se da na njezin razvoj utječe niz faktora.

Peyronijeva bolest obično nastaje kao rezultat ozljeda malih krvnih žila unutar penisa, primjerice za vrijeme spolnog odnosa, sportske aktivnosti ili kao posljedica nesreće. Tijekom procesa ozdravljenja, krvna zrnca i druge stanice zarobljene su na mjestu ozljede, što dovodi do nakupljanja ožiljnog tkiva.

No ne razvija se kod svakog muškarca spomenuta bolest nakon ozljede penisa. Liječnici vjeruju da postoje nasljedne osobine koje mogu igrati ulogu u osjetljivosti na taj poremećaj.

 

Nastavi čitati
Reklama
Komentari

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Veze i sex

Lažete li i vi partneru o novcu?

Kada se govori o prevari i nevjeri, najčešće se misli na emocionalnu odnosno seksualnu vezu s drugom osobom. No i jedan drugi oblik prevare može biti jednako štetan za vezu – financijska nevjera.

Nedavno istraživanje, koje su zajedno objavili stranica Today.com i Self Magazine, pozabavilo se podrobnije ozbiljnošću financijske nevjere i utjecajem koje ima na vezu. Istraživanje se nadovezuje na dvije prijašnje studije. Jednu je provela američka zaklada National Endowment for Financial Education, a rezultati su pokazali kako 58 posto osoba skriva novac od partnera, dok je drugu provela udruga National Foundation for Credit Counseling, a rezultati su otkrili kako svaka četvrta osoba ne govori partneru o financijskim poteškoćama.

Istraživanje Today/SELF-a pozabavilo se više mjerama koje će neki partneri poduzeti kako bi prikrili vlastito financijski neodgovorno ponašanje. Oko 23,000 odraslih osoba bilo je uključeno u ovu online studiju, a većina njih – 60 posto – otkrila je kako financijsku nevjeru smatra jednako ozbiljnom kao i seksualnu, dok je jedna trećina povezivala ove dvije nevjere ističući kako laganje o novcu ultimativno vozi laganju o seksu.

Također, gotovo polovica ispitanika (46 posto) priznala je kako su u jednom trenutku lagali partneru o novcu. Ove financijske laži uključivale su skrivanje kupljenoga, laganje o potrošenom novcu i skrivanje bankovnih izvadaka.

Prema rezultatima studije, dvostruko više žena skriva kupljene stvari od partnera, dok trećina njih tvrdi kako ima “novčane tajne” pred partnerom radi izbjegavanja sukoba.

Razgovor o novcu može biti nelagodan, no važno ga je obaviti s partnerom, ističe urednica Self Magazine-a, Lucy Danziger. Kako biste imali uspješnu i sretnu vezu, trebate imati i povjerenje u partnera, a skrivanje novca, stvari i financijskih poteškoća nije put prema izgrađivanju povjerenja. Priznajte pogrešku ili krivu procjenu i dogovorite s partnerom pravila kojih ćete se pridržavati kada su troškovi i financije u pitanju. Imat ćete manje povoda za rasprave i više vremena za zabavne zajedničke aktivnosti.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Pratite nas na Facebook-u
Aktuelno