Pratite nas

Zanimljivosti

Peče vas u prsima, a nije srce?

Odabir pravih namirnica je iznimno bitan kod onih koji pate od osjetljivog želuca. Naime, smatra se kako je hrana odgovorna za nastanak žgaravice u čak u 92 posto slučajeva.

Pečenje i bol u predjelu prsiju, nadutost, podrigivanje, mučnina, povrat hrane iz želuca… sve su to simptomi žgaravice, od koje pati između 20 i 40 posto zapadne populacije. Ako se prvi put susrećete sa žgaravicom, mogli biste se jako iznenaditi, s obzirom na to da mnogi simptome pečenja i boli u prsima zamijene srčanim udarom. Ona se može javiti u blagom obliku kod nekih osoba, ali zato druge može mučiti svakodnevno. Tada je obično riječ o nekoj ozbiljnijoj bolesti i nužno je potražiti pomoć liječnika.

Radi se o pojavi kada se želučana kiselina digne iz želuca u jednjak, što izaziva bol i pečenje. Mišić koji se zove donji sfinkter jednjaka uglavnom sprečava ulazak želučane kiseline u jednjak. Kod žgaravice kiselina ulazi u jednjak, a to stanje zove se refluks.

Odabir pravih namirnica je iznimno bitan kod onih koji pate od osjetljivog želuca. Naime, smatra se kako je hrana odgovorna za nastanak žgaravice u čak u 92 posto slučajeva. Određene namirnice mogu djelovati kao okidači žgaravice, stoga je uputno izbjegavati ih. To su citrusi zbog svoje kiselosti, masna i začinjena hrana, čokolada, mlijeko, gazirani sokovi, alkoholna pića, razni umaci, kofein i sl.

Osim hrane, i lijekovi mogu potaknuti ili pojačati žgaravicu, kao što su aspirin, antibiotici, antidepresivi i sedativi.

Ako sagledamo životne navike, preteške osobe, one koje konzumiraju velike obroke, nose preusku odjeću i pušači skloniji su žgaravici.

Kako si pomoći?
Kako biste olakšali žgaravicu, u šalicu kipuće vode stavite žličicu svježe naribanog đumbira. Procijedite nakon deset minuta i popijte. Đumbir će vam opustiti stjenke jednjaka, što će spriječiti dizanje kiseline.

10 simptoma srčanog udara

Čaj protiv žgaravice možete još spraviti od korijena bijelog sljeza, čija sluz štiti jednjak od želučane kiseline. Dovoljna vam je jedna žličica korijena na šalicu kipuće vode, a preporuča se do četiri šalice na dan. Sličan čaj možete spraviti od glatkog brijesta.

Također je pametno povećati unos probiotika. Pametan odabir mlijeka i kefira može učiniti čuda, tvrde stručnjaci, koji istovremeno savjetuju veći unos sunčevog vitamina – vitamina D i morske soli.

Omiljeni “domaći” lijek za žgaravicu uključuje rastapanje jedne jušne žlice sode bikarbone u pola čaše vode. Riječ je o lužnatoj tvari koja može neutralizirati kiselinu.

Ako kod kuće imate čisti sok aleje vere, konzumirajte ga jer i on može ublažiti žgaravicu, a također sjajno djeluje kod čira na želucu.

Ako vas žgaravica muči više od dva puta tjedno, možda je u pitanju gastroezofagalni refluks. Gastroezofagalni refluks može dovesti do oštećenja jednjaka te povećati rizik razvijanja njegovog raka kod odraslih osoba. Problem je uzrokovan slabošću mišićnog prstena koji se nalazi na spoju jednjaka i želuca. Kako bi se provjerio izgled jednjaka i želuca potrebno je provesti gastroskopiju, a potom mogu biti propisani lijekovi koji smanjuju izlučivanje želučane kiseline i time se tegobe značajno ublažavaju ili potpuno nestaju.

Nastavi čitati
Reklama
Komentari

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Zanimljivosti

RECEPT: Isprobajte najstariji prirodni lijek za zdravlje srca!

Srce je jedini mišić u tijelu koji tijekom cijelog života radi bez prestanka, stoga je održavanje njegovog zdravlja neizmjerno važno.

Zdravlje srca čuvamo zdravom i laganom prehranom, unošenjem zdravih masti (omega-3 masne kiseline), redovitom i umjerenom tjelesnom aktivnošću, redovitim snom, nepušenjem i općenito zdravim načinom života.

Ovaj lijek za srce je star preko 800 godina i možete ga uzimati za prevenciju srčanih oboljenja.

Priprema lijeka je jednostavna i brza, a može se koristiti kod raznih srčanih tegoba ili smetnji kao što su preskakanje srca ili stres.

Sastojci:

  • 1 l domaćeg bijelog ili crnog vina
  • 2 žlice vinskog octa
  • 300 g meda
  • 10 stabljika peršuna (bez korijena)

Priprema:

U lonac stavite peršun te dodajte vino i ocat. Kuhajte 10 minuta na laganoj vatri. Nakon 10 minuta, dodajte med i kuhajte još 5 minuta. Procijedite dok je vruće, ulijte u steriliziranu bocu i dobro zatvorite. Nakon nekog vremena će se na dnu boce stvoriti talog, stoga je prije svake upotrebe potrebno protresti bocu.

Konzumirajte kašiku napitka jednom dnevno, sve dok tegobe ne nestanu.

Prije konzumacije napitka, svakako zatražite savjet liječnika!

Nastavi čitati

Preporučujemo

Pratite nas na Facebook-u




Aktuelno