Pratite nas

Trudnoća i roditeljstvo

Povišena temperatura kod beba i male djece

Mehanizam regulacije tjelesne temperature
Ljudski organizam neprekidno je izložen temperaturnim promjenama u okolišu, a uz to se i u našem tijelu kontinuirano odvijaju kemijski i metabolički procesi u kojima se proizvodi toplina.

Naši vlastiti termoregulacijski mehanizmi brinu se kako bismo održali svoju tjelesnu temperaturu stalnom. Pokreće ih centar u dijelu mozga koji zovemo hipotalamus, a koji funkcionira kao termostat. On reagira na svako povišenje ili sniženje temperature u okolini i u tijelu, odašiljući informacije na periferiju da se otpusti višak topline ili da ju se sačuva. U to su uključeni procesi znojenja, isparavanja tekućine, širenja ili sužavanja krvih žila, već prema tome što je potrebno postići. Cijeli taj sustav savršeno je koordiniran.

Šta je to povišena tjelesna temperatura i koji su načini njezinog mjerenja?
Povišena tjelesna temperatura definira se kao tjelesna temperatura iznad normalne razine posljedično promjenama u termoregulacijskom centru.

Normalna tjelesna temperatura zdravog djeteta kreće se od 36 do 37 C na površini kože, a na sluznicama (usne šupljine i rektalno) te u uhu mjeri 0,5-1 C više. Uz to je prirodno temperatura u večernjim satima viša za oko 0,3 C od one jutarnje.

Blago povišena temperatura (subfebrilitet) na koži je već ona koja prelazi 37C, a značajnije ona preko 38C. Preko 39C su jako visoke temperature. Rektalno i u uhu, blago povišenom smatramo temperaturu preko 37,5C, preko 38,5C značajno povišenom, dok je preko 39,5C vrlo visoka temperatura.

Iako već dodirom ponekad možemo ustanoviti da dijete ima povišenu temperaturu, takav postupak je nedovoljno pouzdan, te se preporuča kod malog djeteta uvijek precizno ju izmjeriti.

Dojenčadi i maloj djeci radi pouzdanosti češće mjerimo temperaturu rektalno, a starijima ispod pazuha.

Nekada su se za mjerenje temperature pretežno koristili živini toplomjeri. Danas ih zbog toksičnosti zamijenjuju toplomjeri koji umjesto žive sadrže galij ili leguru na bazi galija, indija i kositra, te digitalni toplomjeri. Za rektalno mjerenje dovoljno je 1-2 minute, tj. prestajemo sa mjerenjem kada vidimo da temperatura više ne raste. Ispod pazuha mjerenje traje oko 5 minuta. U slučaju ako koristimo digitalni toplomjer mjerenje je gotovo kada toplomjer zvukom označi kraj.

Danas su sve više u upotrebi bezkontaktni ili ušni infracrveni toplomjeri, trakice s kristalima koji reagiraju na toplinu i koje se prislanjaju na kožu čela, flasteri s kristalima koji kontinurano do 48 sati mjere temperaturu djeteta. Glavna zamjerka svim tim metodama je da znaju biti neprecizne. Također postoje i toplomjeri u obliku duda varalica kod kojih je važno da ih beba drži u ustima bar 3 minute neprekidno, što je nekad teško postići, pogotovo ako je dijete zbog bolesti razdražljivo.

Zašto se temperatura povećava? Što nam ona signalizira?
Temperatura se povećava iz različitih razloga, uslijed tjelesne aktivnosti ,velike vrućine u okolini tijekom ljeta ili kod preutopljavanja odjećom, no kod djeteta povišena temperatura nam najčešće signalizira bolest.

Može li temperatura biti opasna?
Temperatura može biti opasna kod naglog porasta kada kod malog djeteta zbog nezrelosti mozga može dovesti do febrilnih konvulzija. Febrilne konvulzije se očituju grčevima mišića pri čemu dijete ne diše, poplavi i izgubi svijest. Obično traju kratko od nekoliko sekundi do par minuta, a kada traju dulje od pola sata mogu nastati oštećenja mozga različitog stupnja.

Osim toga povišena temperatura je opasna jer se tijekom njezinog trajanja gubi više tekućine nevidljivom perspiracijom ( ubrzanim disanjem i preko kože) pa ako ne unosimo dovoljno tekućine tijekom povišene temperature prijeti opasnost od dehidracije. Temperatura kod novorođenčeta i mladog dojenčeta zahtjeva nakon skidanja odmah posjet pedijatru jer može biti znak ozbiljnijih infekcija.

Koji simptomi kod djece najčešće prate povišenu temperaturu?
Temperaturu kod djeteta često prate i drugi simptomi što zavisi od bolesti o kojoj se radi. Ona je kod djece najčešće praćena respiratornim simptomima :curenjem nosa, kašljanjem, kihanjem, no može biti praćena i povraćanjem, proljevom, klonulošću, odbijanjem hrane.

Što učiniti kada se izmjeri povišena temperatura ?
Kad se ustanovi povišena temperatura, korisno je:
• dijete raskomotiti, tj. lakše ga obući, u prozračnu, pamučnu odjeću
• prostoriju također ne pregrijavati, optimalna je temperatura oko 21C
• povećati unos tekućine, tj. dijete češće nuditi piti ili ako se doji, stavljati na prsa
• okupati dijete u mlakoj vodi ili staviti obloge od vode na sobnoj temperaturi

Kada i koje lijekove korisititi?
Ako je temperatura pod pazuhom preko 38C, a rektalno ili u uhu preko 38,5C uz ranije navedene mjere potrebno je koristiti lijek za snižavanje temperature (antipiretik). Lijekove je važno znati pravilno dozirati i pridržavati se navedenih uputa.

Prvi izbor za djecu je paracetamol. Primjenjuje se 10-15mg/kg/dozi, nikako ne češće od svaka 4 sata. Previsoke ili prečeste doze mogu rezultirati ozbiljnim toksičnim efektima za dijete.

U slučaju da je temperatura jako visoka (pr. 39,5-40C) ili je razmak od prethodnog paracetamola manji od 4h izbor je dati ibuprofen. Primjenjuje se 5-10mg/kg , ne češće od 3-4x u istom danu.

Dojenčadi se obično daje terapija rektalno, u formi čepića, a većoj djeci na usta, u obliku sirupa ili starijima može i u obliku tablete.

Važno je napomenuti da se aspirin NE primjenjuje u dječjoj dobi jer može dovesti do akutnog zatanjenja jetre i encefalopatije poznate pod nazivom Reyov sindrom.

Kada posjetiti liječnika?
Ako dijete ima samo povišenu temperaturu koja se lako spušta bez popratnih simptoma, te je dobrog općeg stanja i uobičajeno se ponaša, tada se prvi dan bolesti rijetko može utvrditi uzrok bolesti i nije nužno odmah ići liječniku. Sama za sebe visina temperature ne govori uvijek za težinu bolesti djeteta, o tome nam više govore prateći simptomi tipa zimice, tresavice, profuznog povraćanja, klonulosti, bolnosti, otežanog disanja, osipa koji ne blijedi na pritisak, a koji mogu biti združeni uz temperaturu i mogu biti signal da je dijete ozbiljno bolesno. Također važan parametar nam je i dob djeteta.

Stoga je, dijete nužno što prije odvesti liječniku ako:

· je mlađe od 3mjeseca
• ima zimicu i tresavicu, klonulo je ili bolno
• pospano je ili se ne može razbuditi
· ima neobičan osip
• temperatura se ne može sniziti
• ima jaku glavobolju i povraća ili ima ukočen vrat
• otežano diše, pjeni i hvata zrak

Nastavi čitati
Reklama
Komentari

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Trudnoća i roditeljstvo

Pet ‘zastrašujućih’ simptoma kod djece: Kad trebate hitno reagirati, a kad ne morate paničariti?

Roditelji prate svoje dijete u stopu, a bilo kakav neobičan zdravstveni simptom može ih prestrašiti. Otkrijte na koje pojave kod djeteta odmah morate reagirati i u čemu je možda stvar, a kad je bolje ne paničariti.

Prsni koš se uvlači dok dijete diše

Simptom: Prsni koš odnosno područje iznad prsnog koša se jako uvlači kad dijete diše.

O čemu se možda radi: Može biti da se radi od pneumoniji odnosno infekciji pluća. Dijete je ‘gladno’ kisika i koristi dodatne mišiće kako bi uvuklo zrak. Do ovog može doći i ako dijete ima napadaj astme. Svakako kontaktirajte liječnika.

‘Pucketanje’ u prsima

Simptom: Osjećate pucketanje u prsima dok držite dijete.

O čemu se možda radi: U pitanju je možda zapušenost dišnih puteva odnosno čujete mukus koji vibrira dok dijete diše. Zbog toga se ne morate brinuti, zvuk zapravo ne dolazi iz prsa nego se samo tako čuje.

Pištanje s dahom

Simptom: Čujete visoki ton na udisaju ili izdisaju sa svakim dahom.

O čemu se možda radi: Moguće je da dijete ima infekciju gornjih dišnih puteva. Odmah odite na Hitnu pomoć, a posebno ako se dijete muči pri disanju, slini, ne može govoriti i počelo je ‘plaviti.’

Boja kože, noktiju i usana

Simptom: Djetetova koža, usne i nokti poprimaju plavu, ljubičastu ili blijedu boju.

O čemu se možda radi:  U pitanju može biti hitan slučaj. Ovakve promjene u boji često znače da dijete ne može disati i ne dobiva dovoljno kisika. Odmah zovite Hitnu pomoć.

Plitak, brzi dah

Simptom: Vaše dijete diše vrlo plitko i prebrzo, a s uzdisajima se čuju zvukovi.

O čemu se možda radi:  To je signal koji znači da dijete ne može dobiti dovoljno zraka. Uzroci variraju pa tako pneumonija, infekcija gornjih dišnih puteva ili bronhiolitis nisu isključeni. Odmah biste trebali zvati liječnika.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Pratite nas na Facebook-u
Aktuelno