Pratite nas

Trudnoća i roditeljstvo

Uspavljivanje djeteta

Iako se ljudima često čini kako bebe po cijele dane spavaju, baš onda kada je vrijeme za uspavljivanje bebe osjete najveću potrebu zabavom i ludiranjem po kući. Kako najbolje i najlakše uspavati bebu i pritom izbjeći ljutnju, suze i gubljenje zadnjih atoma snage?

Dijete bi trebalo uspavljivati prije nego postane premoreno jer je tada već previše razdražljivo i uspavljivanje se odužuje i sve je teže.

Koliko god začuđujuće bilo, neke bebe jednostavno ne mogu zaspati kada je potpuni mir i tišina. Najpoznatiji alat za uspavljivanje svakako je bijeli šum, odnosno zvuk koji proizvode kućanski aparati. Iako vama vjerojatno smeta zvuk perilice rublja ili usisavača, bebe taj zvuk asocira na zvukove koji su do njega dopirali u trbuhu i upravo zbog toga ih vrlo brzo umiruje.

Ako više ne znate kako umiriti dijete upalite sušilo za kosu, napu ili usisavač i gledajte hoće li djelovati na dijete. Ne pale vam se kućanski aparati svaki put kada želite uspavati dijete? Snimite zvuk na vaš mobilni uređaj i pustite tijekom sljedećeg uspavljivanja. Sličan utjecaj na dijete ima i ispuštanje jednog “šššššš” tijekom uspavljivanja.

Nošenje na rukama trebala bi biti posljednja na listi metoda uspavljivanja.

Djecu također umiruju ritmički zvukovi, pa pokušajte s takvom glazbom ili priviti dijete uz sebe i nadati se da će otkucaji vašeg srca u kombinaciji s dodirom “koža na kožu” umiriti bebu.

Ako ništa ne upali, priključite se mnogobrojnim roditeljima koji u trenucima nemoći sjedaju u automobil i voze dijete dok ne zaspi. Ovaj neobičan način uspavljivanja ne pali uvijek, ali je dobro imati alternativu kada doista više ne znate što učiniti da bi umirili i uspavali dijete.

Nošenje na rukama trebala bi biti posljednja na listi metoda uspavljivanja. Ako dijete naviknete isključivo na ovaj način uspavljivanja, kada postane veće i teže, uspavljivanje bi za vas moglo biti vrlo naporno.

Vrlo je važno da dijete ima svoju stalnu rutinu, odnosno da su odlasci na spavanje uvijek u isto vrijeme. Ako kupanje umiruje bebu i olakšava uspavljivanje, kupajte bebu svaku večer.

U rutinu svakako treba biti uključeno i spavanje bebe u vlastitom krevetiću. Kada primijetite da dijete postaje umorno, odmah ga stavite u krevetić. Boravak u krevetiću ne mora nužno biti povezan samo sa spavanjem. Neka dijete i budno provodi vrijeme u krevetiću, pa će tako za njega biti manji šok kada se probudi samo tijekom noći. Shvatit će da je u poznatoj okolini.

Nastavi čitati
Reklama
Komentari

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Trudnoća i roditeljstvo

E-cigarete u trudnoći utiču na razvoj urođenih defekata beba

Pušenje e-cigareta u trudnoći može prouzročiti urođene mane na licu i u usnoj šupljini, sugerira nova studija istraživača sa Sveučilišta Virginia Commonwealth, piše Independent.

Kemikalijama iz e-cigareta izložili su embrije žaba kako bi otkrili utječu li ili ne na njihov razvoj te što se događa s fetusima kada se tijekom trudnoće koriste e-cigarete.

Žabe, kao i ostali kralježnjaci slično se razvijaju kao i ljudski embriji. Istraživači kažu da isti procesi i geni upravljaju glavnim razvojnim fazama, kao što su kraniofacijalni razvoj ili razvoj lubanje i lica.

– To znači da, ako te kemikalije utječu na razvoj embrija žabe, vrlo je vjerojatno da će to učiniti i ljudskom embriju – istaknula je voditeljica studije profesorica Amanda Dickinson.

Nakon što su izložili embrije dimu, istraživači su mjerili njihova lica tijekom razvoja. Svoja saznanja objavili su u časopisu PLOS One.

Dim nastaje kada se e-tekućina, spoj nikotina, propilena, glikola, glicerina i ostalih mirisnih sastojaka, zagrije tijekom udisanja e-cigarete.

Istraživači su pratili i utjecaj ovog sastojka na funkcioniranje stanica neuralnog grebena. Stanice neuralnoga grebena izdvoje se odmah nakon zatvaranja neuralne cijevi, te čine osnovu za cijeli niz karakterističnih struktura u kralježnjaka.
Njihova saznanja pokazala su jaku povezanost e-cigareta i urođenih mana jer su svi embriji žaba razvili rascjep nepca.

– Promatrali smo vrlo kompleksan spoj različitih okusa u tekućini, a čini se da okusi bobičastog voća i krema imaju najdramatičniji utjecaj na lice – objasnila je profesorica Dickinson.

Svi embriji žaba izloženi jednoj određenoj e-tekućini razvila su rascjep nepca s različitim stupnjevima težine, ali istraživači nisu željeli otkriti imena e-tekućina niti tvrtke koje ih proizvode. Nakon izloženosti toj specifičnoj tekućini, koju su nazvali “nutty” oko 75 posto embrija žaba razvilo je rascjep nepca. Oni izloženi ostalim okusima, imali su znatno manja lica od prosjeka.

Čak i kad su ih izlagali tekućinama bez nikotina, stanice i embriji žaba bili su dramatično promijenjeni.

– Želimo educirati javnost o opasnostima e-cigareta i ukazati zakonodavcima da uvedu bolje regulacije, poput natpisa upozorenja – istaknula je profesorica Dickinson.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Pratite nas na Facebook-u
Aktuelno