Pratite nas

Trudnoća i roditeljstvo

Uspavljivanje djeteta

Iako se ljudima često čini kako bebe po cijele dane spavaju, baš onda kada je vrijeme za uspavljivanje bebe osjete najveću potrebu zabavom i ludiranjem po kući. Kako najbolje i najlakše uspavati bebu i pritom izbjeći ljutnju, suze i gubljenje zadnjih atoma snage?

Dijete bi trebalo uspavljivati prije nego postane premoreno jer je tada već previše razdražljivo i uspavljivanje se odužuje i sve je teže.

Koliko god začuđujuće bilo, neke bebe jednostavno ne mogu zaspati kada je potpuni mir i tišina. Najpoznatiji alat za uspavljivanje svakako je bijeli šum, odnosno zvuk koji proizvode kućanski aparati. Iako vama vjerojatno smeta zvuk perilice rublja ili usisavača, bebe taj zvuk asocira na zvukove koji su do njega dopirali u trbuhu i upravo zbog toga ih vrlo brzo umiruje.

Ako više ne znate kako umiriti dijete upalite sušilo za kosu, napu ili usisavač i gledajte hoće li djelovati na dijete. Ne pale vam se kućanski aparati svaki put kada želite uspavati dijete? Snimite zvuk na vaš mobilni uređaj i pustite tijekom sljedećeg uspavljivanja. Sličan utjecaj na dijete ima i ispuštanje jednog “šššššš” tijekom uspavljivanja.

Nošenje na rukama trebala bi biti posljednja na listi metoda uspavljivanja.

Djecu također umiruju ritmički zvukovi, pa pokušajte s takvom glazbom ili priviti dijete uz sebe i nadati se da će otkucaji vašeg srca u kombinaciji s dodirom “koža na kožu” umiriti bebu.

Ako ništa ne upali, priključite se mnogobrojnim roditeljima koji u trenucima nemoći sjedaju u automobil i voze dijete dok ne zaspi. Ovaj neobičan način uspavljivanja ne pali uvijek, ali je dobro imati alternativu kada doista više ne znate što učiniti da bi umirili i uspavali dijete.

Nošenje na rukama trebala bi biti posljednja na listi metoda uspavljivanja. Ako dijete naviknete isključivo na ovaj način uspavljivanja, kada postane veće i teže, uspavljivanje bi za vas moglo biti vrlo naporno.

Vrlo je važno da dijete ima svoju stalnu rutinu, odnosno da su odlasci na spavanje uvijek u isto vrijeme. Ako kupanje umiruje bebu i olakšava uspavljivanje, kupajte bebu svaku večer.

U rutinu svakako treba biti uključeno i spavanje bebe u vlastitom krevetiću. Kada primijetite da dijete postaje umorno, odmah ga stavite u krevetić. Boravak u krevetiću ne mora nužno biti povezan samo sa spavanjem. Neka dijete i budno provodi vrijeme u krevetiću, pa će tako za njega biti manji šok kada se probudi samo tijekom noći. Shvatit će da je u poznatoj okolini.

Nastavi čitati
Reklama
Komentari

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Trudnoća i roditeljstvo

Pet ‘zastrašujućih’ simptoma kod djece: Kad trebate hitno reagirati, a kad ne morate paničariti?

Roditelji prate svoje dijete u stopu, a bilo kakav neobičan zdravstveni simptom može ih prestrašiti. Otkrijte na koje pojave kod djeteta odmah morate reagirati i u čemu je možda stvar, a kad je bolje ne paničariti.

Prsni koš se uvlači dok dijete diše

Simptom: Prsni koš odnosno područje iznad prsnog koša se jako uvlači kad dijete diše.

O čemu se možda radi: Može biti da se radi od pneumoniji odnosno infekciji pluća. Dijete je ‘gladno’ kisika i koristi dodatne mišiće kako bi uvuklo zrak. Do ovog može doći i ako dijete ima napadaj astme. Svakako kontaktirajte liječnika.

‘Pucketanje’ u prsima

Simptom: Osjećate pucketanje u prsima dok držite dijete.

O čemu se možda radi: U pitanju je možda zapušenost dišnih puteva odnosno čujete mukus koji vibrira dok dijete diše. Zbog toga se ne morate brinuti, zvuk zapravo ne dolazi iz prsa nego se samo tako čuje.

Pištanje s dahom

Simptom: Čujete visoki ton na udisaju ili izdisaju sa svakim dahom.

O čemu se možda radi: Moguće je da dijete ima infekciju gornjih dišnih puteva. Odmah odite na Hitnu pomoć, a posebno ako se dijete muči pri disanju, slini, ne može govoriti i počelo je ‘plaviti.’

Boja kože, noktiju i usana

Simptom: Djetetova koža, usne i nokti poprimaju plavu, ljubičastu ili blijedu boju.

O čemu se možda radi:  U pitanju može biti hitan slučaj. Ovakve promjene u boji često znače da dijete ne može disati i ne dobiva dovoljno kisika. Odmah zovite Hitnu pomoć.

Plitak, brzi dah

Simptom: Vaše dijete diše vrlo plitko i prebrzo, a s uzdisajima se čuju zvukovi.

O čemu se možda radi:  To je signal koji znači da dijete ne može dobiti dovoljno zraka. Uzroci variraju pa tako pneumonija, infekcija gornjih dišnih puteva ili bronhiolitis nisu isključeni. Odmah biste trebali zvati liječnika.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Pratite nas na Facebook-u
Aktuelno