Pratite nas

Trudnoća i roditeljstvo

Odvikavanje od pelena

Svako dijete mora proći kroz proces odvikavanje od pelena, a roditelje koje to tek čeka ne treba ništa brinuti jer svaki taj proces prije ili kasnije prođe. Naravno da se mogu pojaviti i neke male poteškoće za vrijeme odvikavanja, ali uz par trikova sve prolazi uspješno i brzo.

Jedan od najvećih koraka u životu djeteta je odvikavanje od pelena, čega roditelji trebaju biti svjesni jer su upravo oni ti koji trebaju odrediti je li dijete spremno na taj korak. Glavni pokazatelj da je dijete spremno je suha pelena duže vrijeme. Meni osobno to nije bio pokazatelj već mi je dijete samo dalo do znanja da zna kada obavlja malu, a kada veliku nuždu i počela ga je smetati puna pelena.

Koji god bio vaš pokazatelj, imajte na umu da je riječ o individualnom procesu na koji je dijete spremno oko druge godine života. Individualno je koliko će odvikavanje od pelena trajati jerm dok se neka djeca odviknu nakon tjedan dana, drugoj je potrebno i do mjesec dana. No, to vas ne treba brinuti jer cijeli taj proces prije ili kasnije prođe, samo treba biti strpljiv i uporan.

Odvikavanje od pelena se najviše preporučuje provoditi u vrijeme ljetnih mjeseci jer u to doba dijete ima minimalno odjeće na sebi, ali ako je vama to neizvedivo, nema veze, samo bih vam ja preporučila da barem budete na godišnjem odmoru kako biste se u potpunosti mogli posvetiti djetetu i odvikavanju.

Nemojte popuštati i budite dosljedni, niti slučajno nemojte vratiti djetetu pelenu nakon što ste mu je jednom skinuli jer ćete tako samo zbuniti dijete.

Naše iskustvo je izgledalo tako da sam čak par mjeseci prije ljetovanja počela s pričom odvikavanja od pelena. Na početku je bila uključena u priče za laku noć, a onda smo s vremenom i tijekom dana razgovarali o obavljanju nužde u wc-u.

Tutu smo izbacili jer za tutu nije htio ni čuti. Kako se ljeto približavalo svaki dan sam kroz igru i priču spominjala da ćemo kada dođemo na more pelene baciti u smeće i tako je i bilo.

Odmah nakon prvog kupanja u moru i tuširanja nismo vratili pelenu, nego smo obukli gaćice. I to je moj dvogodišnjak napravio uz osmijeh na licu.

U prvih tjedan dana za svaku obavljanu malu nuždu u wc-u je dobio bombon, a za obavljanje velike nužde je dobio čokoladicu koju najviše voli.

Nismo stavljali pelene ni za spavanje jer osobno smatram da ih to samo zbunjuje, jednom kad ih skinete onda ih odmah skinite do kraja. Meni se oba puta kod mojih sinova to pokazalo kao dobra odluka.

I tako smo se riješili pelena zauvijek. Bilo je tu i tamo puteva kada mu je pobjeglo, ali ništa strašno. Noćnih mokrenja nije bilo, čak se već drugu noć probudio i tražio da ide piškiti u wc.

Sve u svemu, jako sam zadovoljna kako je to kod nas teklo i svakome preporučujem da odvikavanje od pelena obavi na naš isproban način jer smatram da nećete pogriješiti.

Važno je da budete dosljedni, odlučni, puno razgovarate s djetetom i budete oduševljeni kada počnu obavljati nuždu u wc-u. Mi smo skakali, smijali se i bodrili dijete svako malo, a to im sigurno puno znači.

Nastavi čitati
Komentari

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Trudnoća i roditeljstvo

Pet ‘zastrašujućih’ simptoma kod djece: Kad trebate hitno reagirati, a kad ne morate paničariti?

Roditelji prate svoje dijete u stopu, a bilo kakav neobičan zdravstveni simptom može ih prestrašiti. Otkrijte na koje pojave kod djeteta odmah morate reagirati i u čemu je možda stvar, a kad je bolje ne paničariti.

Prsni koš se uvlači dok dijete diše

Simptom: Prsni koš odnosno područje iznad prsnog koša se jako uvlači kad dijete diše.

O čemu se možda radi: Može biti da se radi od pneumoniji odnosno infekciji pluća. Dijete je ‘gladno’ kisika i koristi dodatne mišiće kako bi uvuklo zrak. Do ovog može doći i ako dijete ima napadaj astme. Svakako kontaktirajte liječnika.

‘Pucketanje’ u prsima

Simptom: Osjećate pucketanje u prsima dok držite dijete.

O čemu se možda radi: U pitanju je možda zapušenost dišnih puteva odnosno čujete mukus koji vibrira dok dijete diše. Zbog toga se ne morate brinuti, zvuk zapravo ne dolazi iz prsa nego se samo tako čuje.

Pištanje s dahom

Simptom: Čujete visoki ton na udisaju ili izdisaju sa svakim dahom.

O čemu se možda radi: Moguće je da dijete ima infekciju gornjih dišnih puteva. Odmah odite na Hitnu pomoć, a posebno ako se dijete muči pri disanju, slini, ne može govoriti i počelo je ‘plaviti.’

Boja kože, noktiju i usana

Simptom: Djetetova koža, usne i nokti poprimaju plavu, ljubičastu ili blijedu boju.

O čemu se možda radi:  U pitanju može biti hitan slučaj. Ovakve promjene u boji često znače da dijete ne može disati i ne dobiva dovoljno kisika. Odmah zovite Hitnu pomoć.

Plitak, brzi dah

Simptom: Vaše dijete diše vrlo plitko i prebrzo, a s uzdisajima se čuju zvukovi.

O čemu se možda radi:  To je signal koji znači da dijete ne može dobiti dovoljno zraka. Uzroci variraju pa tako pneumonija, infekcija gornjih dišnih puteva ili bronhiolitis nisu isključeni. Odmah biste trebali zvati liječnika.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Pratite nas na Facebook-u
Aktuelno