Pratite nas

Zdrav život

Ako ne jedete bananu svaki dan, možda će vas ovo uvjeriti u suprotno

Jedna jabuka dnevno drži liječnika daleko od kuće? Ali možete probati i s drugim voćem koje je također važno za zdravlje

Možda ste čuli za tihe znakove srčanog ili moždanog udara, ali smanjenje tih zdravstvenih rizika jako je važno. Vježbanje i spavanje sjajne su navike koje smanjuju rizik, ali nikako nemojte zanemariti važnost prehrane. Prema istraživanju, u svoju prehranu trebali biste dodati hranu bogatu kalijem, što znači i banane.

Šta kaže novo istraživanje?
Istraživači sa Sveučilišta Alabama otkrili su da svakodnevno konzumiranje banana može spriječiti moždani i srčani udar. Njihova studija imala je za cilj utvrditi kako kalij utječe na protok krvi i zdravlje arterija. Ispitivanje su radili na miševima koji su imali tri vrste prehrane – s niskom, normalnom ili visokom količinom kalija. Miševi koji su imali prehranu s malo kalija imali su teže prohodne arterije. Miševi koji su imali veću razinu kalija, s druge strane, nisu imali toliko čvrste arterije.

Ranija istraživanja podržavaju važnost kalija
Prethodne studije i podaci također pokazuju da prehrana bogata kalijem pomaže kod snižavanja krvnog tlaka i smanjivanja rizika od srčanih bolesti, objašnjava kardiolog Ragavendra Baliga sa Sveučilišta Ohio, a piše Taste of Home. “Jedna analiza objavljena u časopisu Journal of American College of Cardiology iz 2011. uključivala je podatke iz 11 studija i 250.000 ljudi”, kaže dr. Baliga. “Ovo istraživanje pokazuje da je povećani dnevni unos kalija od 1540 mg povezan sa smanjenjem rizika od moždanog udara za 21 posto”, kaže Baliga za Taste of Home.

Ovo istraživanje Sveučilišta Alabama je prvo koje je pokušalo otkriti koliki utjecaj minerali imaju na kardiovaskularno zdravlje. Unos dovoljno kalija pomaže u održavanju rada zdravog srca, objašnjava Michelle Routhenstein, nutricionistkinja za prevenciju zdravlja srca. “Kada nedostaje kalija može doći do aritmije srca i potencijalno se narušiti dotok krvi u mozak, mišiće i organe”, kaže dalje. Prema stručnjacima, kalij također poboljšava rad srca i regulira njegov rad, pomaže u probavljanju ugljikohidrata i gradi mišiće.

Banana nije jedina namirnica koja sadrži kalij
“Rezultati studije su obećavajući”, rekao je liječnik Ali Webster, suradnik u Međunarodnom vijeću za informacije o hrani. Međutim, istraživači još uvijek trebaju napraviti istraživanje na ljudima. “Sigurno neće naškoditi ako jedete hranu bogatu kalijem svaki dan, osim ako niste dobili upute od liječnika da pazite na unos”, kaže Webster. “Ali ne možemo reći da jedna specifična hrana spriječava kardiovaskularne bolesti”, dodaje. Također, treba uzeti u obzir cjelokupnu prehranu kao i druge čimbenike rizika, dodaje Routhenstein.

Za većinu ljudi konzumiranje hrane bogate kalijem poput banana, batata, graha i tamnog lisnatog zelenog povrća doprinijet će zdravoj prehrani i smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti, prema Websteru. Iako banane imaju dobru reputaciju jer sadrže puno kalija, dr. Baliga svojim pacijentima obično preporučuje brokulu, špinat, mrkvu, cvjetaču i drugo povrće.

Zdrav život

Top devet namirnica koje je pametno jesti prije treninga

Tijekom rada od kuće zbog pandemije korona virusa, važno je više nego ikad da zdravlje stavimo na prvo mjesto. To uključuje hranu koja jača imunitet, uzimanje vitamina i odmor, piše Fabfitfun.

Ako je vježbanje dio vašeg uobičajenog dnevnog režima, počnite s konzumiranjem hranjivih namirnica, koje će vam pomoći tijekom i nakon treninga.

Prije nego što počnete grickati svoju užinu prije vježbanja, znajte da je vrijeme sve. Ako vježbate kasnije tokom dana, bilo bi idealno pojesti mali obrok, otprilike dva sata prije vježbanja, što će vašem tijelu pružiti dovoljno vremena da probavi obrok prije treninga. To može biti mješavina dobrih masti, proteina ili ugljikohidrata. Uz to, možete i umanjiti veličinu obroku kojeg jedete prije vježbanja, ali svakako treba pojesti nešto u manjim količinama.

Ovih devet namirnica bi bilo dobro konzumirati prije treninga:

Nemasni proteini

U nemasne proteine spadaju piletina, puretine, jaja, losos, bakalar, list i tuna. Prije treninga možete pojesti malo piletine što je savršeno za izgradnju mišićne mase, a puretina je lako probavljiva.

Jaja

Jaja su sjajan, brz obrok koji možete upariti s bijelom rižom i povrćem. Jaja su odlična alternativa proteinima ako ne želite piletinu ili puretinu.

Hljeb od cjelovitih žitarica

Izvrstan izvor složenih ugljikohidrata, hljeb od cjelovitih žitarica potaknut će vaše vježbanje na bolje. U osnovi, čitavi ugljikohidrati nisu uvijek neprijatelji, već izvor energije. Možete hljeb premazati i sa kikiriki maslacem.

Smeđa riža

Još jedan odličan oblik ugljikohidrata i vitamina B, smeđa riža može biti pomalo ‘dosadna’, pa razmislite o ovom u paru s proteinima i povrćem.

Banane

Banane su ispunjene ugljikohidratima i kalijem, što ih čini savršenim za podršku, funkciju mišića i živaca. U banani možete uživati ​​uz obrok ili spremiti za užinu prije treninga.

Zobene žitarice

Zob je puna vlakana i polako otpušta ugljikohidrate u mišićni sustav vašeg tijela. Otpuštanje ugljikohidrata omogućava da održavate energiju tijekom vježbanja. Također sadrži vitamin B, koji pomaže pretvoriti ugljikohidrate u energiju.

Slatki krompir

Drugi izvor ugljikohidrata. To je škrob, koji vašem tijelu daje energiju koja mu je potrebna tijekom vježbanja.

Grčki jogurt i suho voće

Bolje zajedno, sjajno i odvojeno. Ovaj tim kombinira ugljikohidrate i proteine ​​za snažan međuobrok. Protein u jogurtu zapravo pomaže u sprečavanju oštećenja mišića, jer se bjelančevine u jogurtu čuvaju malo duže, dok se zna da se ugljikohidrati u voću brzo razgrađuju. Ovo je savršeni zalogaj ako trebate jesti sat vremena prije vježbanja.

Juha od telećih kostiju

Juha od telećih kostiju s dodatkom masti je lako probavljiva, a izvrsno djeluje i na zdravlje crijeva. Možete ju jesti prije ili poslije treninga, a odlična je zamjena elektrolita

Voda

Pijte vodu i hidrirajte se za učinkovitu vježbu. Čak i dok radite, zaustavite se na stroju za vodu po šoljicu vode svakih 15 do 30 minuta.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Pratite nas na Facebook-u
Aktuelno