Pratite nas

Zanimljivosti

Imate migrene? Razmislite koliko dnevno popijete kafe

Ako patite od migrena, možda je došlo vrijeme da se odreknete navike ispijanja kafe. Istraživači su otkrili da konzumiranje tri ili više šoljica dnevno značajno povećava rizik od napada.

Istraživanje je pratilo 98 oboljelih koji imaju “epizodne migrene” što se definira kao slabije glavobolje i do 14 dana u mjesecu. Otkrili su da ispijanje do dvije šoljice kafe ili drugih pića s kofeinom ne stvara nikakav problem. Ali tri šoljice kafe povećavaju rizik od napada za 40 posto, dok s pet šoljica raste za 161 posto.

“Konzumiranje jednog ili dva pića s kofeinom dnevno ne čini se da je povezano s razvojem migrene, ali tri ili više može biti povezano s većim izgledima za glavobolju”, rekla je voditeljica istraživanja Elizabeth Mostofsky sa Sveučilišta Harvard za Daily Mail. Ova bolest pogađa svaku sedmu osobu u svijetu.

Znanstvenici čiji je rad objavljen u časopisu American Journal of Medicine, rekli su da je utjecaj kofeina na migrene složen jer ovisi o dozi i učestalosti. I dok može izazvati napad, može imati i učinak protiv bolova.

Uzrok migrena nije u potpunosti razjašnjen. Potencijalni okidači uključuju stres, anksioznost, depresiju, nekvalitetni san ili hormonalne promjene tijekom menstrualnog ciklusa.

Nastavi čitati
Reklama
Komentari

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Zanimljivosti

Odličan razlog zbog kojeg je dobro pojesti još jednu kockicu tamne čokolade

Umjereno konzumiranje tamne čokolade značajno smanjuje rizik od depresije, zaključila je skupina britanskih znanstvenika, a prenosi Daily Mail.

Stručnjaci s University Collegea London proveli su anketu u kojoj je sudjelovalo više od 13 tisuća ljudi. Usredotočili su se na utvrđivanje odnosa između konzumacije čokolade i pojave depresije. Da bi to učinili, volonterima su postavljena pitanja o količini i vrstama slatkiša koje jedu te o njihovu emocionalnom stanju. Znanstvenici su uzeli u obzir i čimbenike kao što su razina tjelesne aktivnosti i prisutnost loših navika, posebno pušenja.

Čokolada sadrži tvari slične anandamidu, neurotransmiteru koji blokira osjećaj boli te feniletilamin, spoj koji ima važnu ulogu u regulaciji raspoloženja

Rezultati su pokazali da su ljubitelji tamne čokolade znatno manje skloni depresiji nego oni koji je uopće ne jedu. Ispitanici koji su dva dana konzumirali tamnu, gorku čokoladu, imali su 70 posto manje znakova te bolesti. Osim toga, kod četvrtine sudionika ankete koji su redovito jeli 104 do 454 g toga slatkiša, vjerojatnost razvoja depresije smanjila se za 58 posto u usporedbi s onima koji nisu uključili čokoladu u svoju prehranu. Znanstvenici naglašavaju da takav učinak ima samo čokolada s visokim udjelom kakaa.

Postoji niz mehanizama kojima čokolada može spriječiti pojavu depresije ili umanjiti njezine simptome, napominju istraživači. Kažu da je tajna u tome što gorka čokolada sadrži posebne sastojke koji imaju određeni utjecaj na ljudsku psihu.

Čokolada sadrži brojne psihoaktivne tvari, uključujući one slične anandamidu, neurotransmiteru, koji blokira osjećaj boli, te nekoliko endogenih biogenih amina, koji uključuju feniletilamin, spoj koji ima važnu ulogu u regulaciji raspoloženja, zaključuju znanstvenici. Štoviše, tamna čokolada bogata je antioksidansima koji smanjuju upale u tijelu, a čija je prisutnost, prema stručnjacima, također izravno povezana s pojavom stresa i tjeskobe.

Ranije su poljski znanstvenici otkrili da tamna čokolada, bogat izvor magnezija, cinka i drugih važnih elemenata u tragovima i crno vino, izvor korisnoga antioksidansa resveratrola, imaju blagotvoran utjecaj na zdravlje ljudi. Uporaba proizvoda s protuupalnim svojstvima, kako kažu stručnjaci, smanjuje vjerojatnost prerane smrti za 18 posto, a njihovo uključivanje u svakodnevnu prehranu smanjuje rizik od smrti od kardiovaskularnih bolesti za 20 posto, a od raka za 13 posto.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Pratite nas na Facebook-u
Aktuelno