Pratite nas

Zanimljivosti

Muški klimakterij počinje već u 30-ima: Prvi na udaru je libido

I muškarci prolaze kroz svojevrsnu ‘menopauzu’, baš kao i žene. To stanje naziva se andropauza.

– Prema procjenama, andropauzu doživljava nešto više od 30 posto muškaraca između 45. i 55. godine, no zanimljiv je podatak da se prvi simptomi mogu javiti već u ranim tridesetima, najčešće oko 35. godine.

To stanje obično je nešto slabijeg intenziteta i ne nastaje tako naglo kao kod žena zbog gubitka menstrualnog ciklusa. Karakterizira ga smanjenje muškog spolnog hormona testosterona, ali i ostalih muških spolnih hormona. Kod muškaraca se taj proces može provući kroz nekoliko desetljeća, a može biti izazvan nekim čimbenicima, kao što su stres, pušenje, lijekovi, opioidi, konzumacija alkohola, bolesti, operacije, što onda može dodatno ubrzati taj cijeli proces.

Promjene koje se događaju prvenstveno nastupaju na polju spolne želje i spolne moći.

Najznačajniji simptom ‘muškog klimakterija’, zbog kojeg se u konačnici i jave urologu, nesposobnost je za adekvatan spolni život – slabljenje libida, slabija erekcija i erektilna disfunkcija, a to je ono što muškarcima prvo zasmeta. Iako, promjena u njihovu tijelu je mnogo dublja.

– Nastupaju i emocionalne promjene, zbog promjene seksualiteta i hormonalnog statusa, poput depresivnih stanja, ali i promjene metabolizma i lokomotornog sustava – dolazi do gubitka mišićne snage i pada gustoće kostiju. Mijenja se i oblik tijela. Masno tkivo se taloži u području trbuha, smanjuje se mišićna masa na rukama i nogama, posebno ako se zbog zamora i bezvoljnosti, također simptoma andropauze, tijelo ne kreće, ne bavi sportom i ne održava se kondicija. Mogu nastupiti i psihičke promjene, problemi s nesanicom te stalni umor . Dodaje da su mogući i veliki skokovi u raspoloženju od visoke energičnosti do gubitka interesa i pažnje za svakodnevne aktivnosti te teškog opuštanja.

U procjeni pati li muškarac od ovog fenomena koriste se i određeni testovi. Radi se dijagnostika – mjerenje razine testosterona iz krvi. Liječenje se potom preporučuje onim pacijentima kod kojih je dokazana smanjena razina muškog hormona.

Uz erektilnu disfunkciju veća je šansa za srčani i moždani udar
– Osnovni postupak kako bi se otkrilo ovo stanje je ispunjavanje upitnika za andropauzu, s nizom pitanja javljaju li se pojedini simptomi. Otkrije li se da je muškarac u andropauzi, osnovni je cilj liječenja održavanje visoke razine testosterona u krvi. U liječenju se, osim depo preparata (daju se jednom u tri mjeseca, odnosno četiri puta godišnje – iz njega se polako otpušta preparat koji osigurava normalnu razinu testosterona u krvi), koriste i potkožni implantati, naljepci i gelovi za kožu koji održavaju zadovoljavajući hormonalni status . Gelovi sadrže testosteron i zgodniji su za primjenu, ali je njihova nezgodna strana što se moraju aplicirati svakodnevno na kožu. Nakon toga se ne smije izlagati suncu, problem je i ako žene dođu u kontakt s njim. Zato su ipak najprikladniji pripravci depo testosterona, zaključuju stručnjaci.

Stres je danas veliki okidač mnogih vrsta seksualnih poteškoća, i kod muškaraca i kod žena.

– U stresu se luči puno hormona stresa – kortizola koji radi vazokonstrikciju krvnih žila i na taj način dolazi do slabije ishrane tkiva koje u tom slučaju brže stari i oštećuje se. Moguće je da je razina testosterona zadovoljavajuća za njegovu dob, međutim, iz testa sline može se razaznati koliko je visoka razina hormona stresa kortizola koji poništava učinke testosterona u tijelu – objašnjava dr. Peršec.

ATEROSKLEROZA

Ateroskleroza, s druge strane, kao bolest krvnih žila koja ne zahvaća samo srce nego i sve krvne žile, djeluje i na kavernozno tijelo penisa (odnosno njegov spužvasti dio), čime se smanjuje spolna moć, što je najčešće prvi znak ateroskleroze, objašnjava dr. Peršec.

Tijelo će dulje pravilno funkcionirati uz dodatke – vitamin D i omega-3

Preporučuje se da muškarci, uz testosteronsku terapiju, uzimaju i vitamin D3, omega-3 masne kiseline, selen, cink, vitamine grupe B ili hranu bogata ovim sastojcima, iako su svi ti suplementi manje učinkoviti od terapije testosteronom. Preporuka je živjeti zdravije, jesti voće i povrće u više obroka te se baviti bilo kojim oblikom tjelesne aktivnost, bez cigareta i alkohola.

Subspecijalisti za andropauzu se trude u dijagnozi
Kod žena menopauza nastaje u jednome momentu, dok je kod muškaraca druga priča. Simptomi se javljaju postupno i zahvaćaju sve dijelove muškog organizma, objašnjava dr. Peršec. Prve promjene ne moraju biti toliko izražene. Tad pacijenti, ako inzistiraju na tegobama, završavaju u drugim specijalističkim ordinacijama.

Nezadovoljavajuć seksualni život vodi do doktora

Sve druge promjene – od smanjenja mišićne mase, redistribucije masnog tkiva, smanjenja gustoće kostiju, ne dovode toliko često muškarce u urološku ordinaciju koliko nezadovoljavajući seksualni život i nemogućnost njegova minimalnog održavanja. Tad postaju zabrinuti za svoje zdravlje, kaže dr. Peršec.

Nastavi čitati
Reklama
Komentari

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Zanimljivosti

Čudotvorna tvar koja skraćuje prehladu? Da, stvarno postoji!

Unos visokih doza cinka u prosjeku skraćuje prehladu za tri dana, koja uglavnom traje sedam do deset dana, pokazuju analize istraživanja koja su se bavila zaštitnom ulogom cinka na imunosni sustav.

Jedna od najpoznatijih uloga cinka je doprinos normalnoj funkciji imunosnog sustava. Utječe na stvaranje i aktivaciju T-limfocita, bijelih krvnih stanica važnih u borbi protiv infekcija, pa se nedovoljan unos ovog minerala negativno odražava na broj i funkciju T-stanica, a time i na imunitet.

Cink spada u mikroelemente koji su nam potrebni u malim količinama. Preporučena dnevna količina je 10 mg.

Ispitanici u studiji čiji su rezultati objavljeni u časopisu British Journal of Clinical Pharmacology uzimali su dodatak prehrani s cinkom u obliku cinkova acetata u dozi od 75 mg dnevno.

Sva dosadašnja istraživanja povećani unos od oko 80 mg cinka na dan tijekom jednog ili dva tjedna nisu povezala sa štetnim učinkom na zdravlje.

Prirodni izvori cinka su morski plodovi, crveno i meso peradi, cjelovite žitarice, mahunarke i, npr. indijski oraščići.

Iskoristivost cinka iz namirnica životinjskog porijekla znatno je veća.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Pratite nas na Facebook-u
Aktuelno