Pratite nas

Zanimljivosti

Zašto ne smijemo piti vodu iz plastične boce koja je stajala u autu?

Ne ostavljajte vodu i druga pića u plastičnim bocama u automobilu koji je parkiran na suncu jer toplina može promijeniti sastav napitaka u njima

Zaključan automobil koji je parkiran na suncu tijekom toplijih dana može biti izvor neočekivane opasnosti.

Naime, ako je temperatura zraka 30 Celzijevih stupnjeva, u automobilu će narasti na 45 stupnjeva nakon samo pola sata mirovanja. U ljetnim mjesecima, pak, temperature dosežu između 50 i 70 Celzijevih stupnjeva.

Pri takvim ekstremnim temperaturama nije poželjno ni sjesti u automobil, a kamoli konzumirati piće iz plastične boce koja je bila u njemu.

Bisfenol A i antimon

Studije su pokazale da plastične boce pri zagrijavanju ispuštaju štetnu tvar bisfenol A, koja u tijelu oponaša estrogen, uzrokuje hormonalnu neravnotežu, a povezuje se i s mnogim drugim bolestima, poput pretilosti i dijabetesa.

Na visokim temperaturama plastična ambalaža uzrokuje i ispuštanje metala antimona, koji također može biti štetan za ljudski organizam.

Pridržavajte se opisa na deklaracijama pa napitke u plasičnim bocama čuvajte na hladnom i suhom mjestu te tako spriječite neočekivane neugodnosti i probleme za vaš organizam.

Nastavi čitati
Reklama
Komentari

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Zanimljivosti

Čudotvorna tvar koja skraćuje prehladu? Da, stvarno postoji!

Unos visokih doza cinka u prosjeku skraćuje prehladu za tri dana, koja uglavnom traje sedam do deset dana, pokazuju analize istraživanja koja su se bavila zaštitnom ulogom cinka na imunosni sustav.

Jedna od najpoznatijih uloga cinka je doprinos normalnoj funkciji imunosnog sustava. Utječe na stvaranje i aktivaciju T-limfocita, bijelih krvnih stanica važnih u borbi protiv infekcija, pa se nedovoljan unos ovog minerala negativno odražava na broj i funkciju T-stanica, a time i na imunitet.

Cink spada u mikroelemente koji su nam potrebni u malim količinama. Preporučena dnevna količina je 10 mg.

Ispitanici u studiji čiji su rezultati objavljeni u časopisu British Journal of Clinical Pharmacology uzimali su dodatak prehrani s cinkom u obliku cinkova acetata u dozi od 75 mg dnevno.

Sva dosadašnja istraživanja povećani unos od oko 80 mg cinka na dan tijekom jednog ili dva tjedna nisu povezala sa štetnim učinkom na zdravlje.

Prirodni izvori cinka su morski plodovi, crveno i meso peradi, cjelovite žitarice, mahunarke i, npr. indijski oraščići.

Iskoristivost cinka iz namirnica životinjskog porijekla znatno je veća.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Pratite nas na Facebook-u




Aktuelno