Pratite nas

Zanimljivosti

Zašto ne smijemo piti vodu iz plastične boce koja je stajala u autu?

Ne ostavljajte vodu i druga pića u plastičnim bocama u automobilu koji je parkiran na suncu jer toplina može promijeniti sastav napitaka u njima

Zaključan automobil koji je parkiran na suncu tijekom toplijih dana može biti izvor neočekivane opasnosti.

Naime, ako je temperatura zraka 30 Celzijevih stupnjeva, u automobilu će narasti na 45 stupnjeva nakon samo pola sata mirovanja. U ljetnim mjesecima, pak, temperature dosežu između 50 i 70 Celzijevih stupnjeva.

Pri takvim ekstremnim temperaturama nije poželjno ni sjesti u automobil, a kamoli konzumirati piće iz plastične boce koja je bila u njemu.

Bisfenol A i antimon

Studije su pokazale da plastične boce pri zagrijavanju ispuštaju štetnu tvar bisfenol A, koja u tijelu oponaša estrogen, uzrokuje hormonalnu neravnotežu, a povezuje se i s mnogim drugim bolestima, poput pretilosti i dijabetesa.

Na visokim temperaturama plastična ambalaža uzrokuje i ispuštanje metala antimona, koji također može biti štetan za ljudski organizam.

Pridržavajte se opisa na deklaracijama pa napitke u plasičnim bocama čuvajte na hladnom i suhom mjestu te tako spriječite neočekivane neugodnosti i probleme za vaš organizam.

Zanimljivosti

Odličan razlog zbog kojeg je dobro pojesti još jednu kockicu tamne čokolade

Umjereno konzumiranje tamne čokolade značajno smanjuje rizik od depresije, zaključila je skupina britanskih znanstvenika, a prenosi Daily Mail.

Stručnjaci s University Collegea London proveli su anketu u kojoj je sudjelovalo više od 13 tisuća ljudi. Usredotočili su se na utvrđivanje odnosa između konzumacije čokolade i pojave depresije. Da bi to učinili, volonterima su postavljena pitanja o količini i vrstama slatkiša koje jedu te o njihovu emocionalnom stanju. Znanstvenici su uzeli u obzir i čimbenike kao što su razina tjelesne aktivnosti i prisutnost loših navika, posebno pušenja.

Čokolada sadrži tvari slične anandamidu, neurotransmiteru koji blokira osjećaj boli te feniletilamin, spoj koji ima važnu ulogu u regulaciji raspoloženja

Rezultati su pokazali da su ljubitelji tamne čokolade znatno manje skloni depresiji nego oni koji je uopće ne jedu. Ispitanici koji su dva dana konzumirali tamnu, gorku čokoladu, imali su 70 posto manje znakova te bolesti. Osim toga, kod četvrtine sudionika ankete koji su redovito jeli 104 do 454 g toga slatkiša, vjerojatnost razvoja depresije smanjila se za 58 posto u usporedbi s onima koji nisu uključili čokoladu u svoju prehranu. Znanstvenici naglašavaju da takav učinak ima samo čokolada s visokim udjelom kakaa.

Postoji niz mehanizama kojima čokolada može spriječiti pojavu depresije ili umanjiti njezine simptome, napominju istraživači. Kažu da je tajna u tome što gorka čokolada sadrži posebne sastojke koji imaju određeni utjecaj na ljudsku psihu.

Čokolada sadrži brojne psihoaktivne tvari, uključujući one slične anandamidu, neurotransmiteru, koji blokira osjećaj boli, te nekoliko endogenih biogenih amina, koji uključuju feniletilamin, spoj koji ima važnu ulogu u regulaciji raspoloženja, zaključuju znanstvenici. Štoviše, tamna čokolada bogata je antioksidansima koji smanjuju upale u tijelu, a čija je prisutnost, prema stručnjacima, također izravno povezana s pojavom stresa i tjeskobe.

Ranije su poljski znanstvenici otkrili da tamna čokolada, bogat izvor magnezija, cinka i drugih važnih elemenata u tragovima i crno vino, izvor korisnoga antioksidansa resveratrola, imaju blagotvoran utjecaj na zdravlje ljudi. Uporaba proizvoda s protuupalnim svojstvima, kako kažu stručnjaci, smanjuje vjerojatnost prerane smrti za 18 posto, a njihovo uključivanje u svakodnevnu prehranu smanjuje rizik od smrti od kardiovaskularnih bolesti za 20 posto, a od raka za 13 posto.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Pratite nas na Facebook-u




Aktuelno