Pratite nas

Trudnoća i roditeljstvo

Kako štitnjača djeluje na plodnost?

Štitnjača je jedna od brojnih žlijezda u našem tijelu koja se nalazi u vratu, a neki niti ne znaju da je tamo. Oni koji su svjesni njenog postojanja su zapravo oni koji imaju problema s tom žlijezdom i hormonima koje luči.

Ako štitnjača ne radi svoj posao pravilno, možda nećete moći začeti ili imati zdravu trudnoću. Štitnjača proizvodi niz hormona, a najvažniji je tiroksin (T4) koji djeluje na metabolizam.

Kako se T4 više proizvodi, gotovo svaka stanica u tijelu povećava brzinu kojom obavlja svoj posao, uključujući i srce koje kuca brže pod utjecajem T4. Nasuprot tome, kada pada razina T4, metabolizam se usporava. U idealnom slučaju, tijelo održava savršenu razinu T4 hormona, a samim time i savršenu brzinu metabolizma.

Najčešći poremećaji štitnjače su označeni s previše proizvodnje T4 hormona (hipertireoza) ili premalo T4 hormona (hipotireoza). Simptomi odražavaju prebrzi ili prespori metabolizam. Ovisno o tome kako je ozbiljna neravnoteža, simptomi mogu biti suptilni i stanje godinama neotkriveno, a u nekim slučajevima liječnici mogu jednostavno ne primijetiti simptome.

Hipotireoza
Hipotireoza, smanjeni rad štitnjače, je najčešći poremećaj štitnjače. Usporen metabolizam se može očitovati kao zatvor, obilnije menstruacije, debljanje, smanjenje apetita, letargija, depresija, kognitivni problemi, umor, suha koža, nepodnošenje hladnoće ili bolovi u mišićima. Pojedini pacijenti imaju različite simptome koji se razlikuju po svojoj težini.

Hipotireoza može uzrokovati neplodnost tako da sprječava ovulaciju, čak i kada su menstruacije redovite. Žene kojima hipotireoza nije dijagnosticirana imaju povišen rizik od pobačaja. Pa čak i žene s hipotireozom kojima se rad štitnjače stabilizira lijekovima, treba pomno pratiti. Metabolizam se povećava za vrijeme trudnoće i često štitnjača ne može držati korak.

Neke žene s premalo aktivnom štitnjačom mogu imati povišene razine prolaktina, hormona koji potiče proizvodnju majčinog mlijeka. Višak prolaktin može otežati začeće i spriječiti ovulaciju. Osim toga, hipotireoza može dovesti i do problema s luteinskom fazom. Luteinska faza se javlja u drugoj polovici menstrualnog ciklusa i traje od ovulacije do menstruacije. Normalno traje od 12 do 16 dana, ali ako luteinska faza traje kraće od deset dana, pojavit će se problem s plodnošću jer neće doći do sekrecijske transformacije sluznice maternice.

Hipertireoza
Kod hipertireoze štitnjača postaje preaktivna i metabolizam radi prebrzo. Znakovi hipertireoze uključuju: češće stolice, gubitak težine, nepravilne mjesečnice, povećan apetit, nesanicu, nervozu, drhtanje ruku i lupanje srca.

Jedan čest uzrok hipertireoze je Gravesova bolest, autoimuna bolest koja utječe na cijelu štitnjaču. Bez obzira na uzrok hipertireoze, rezultat ponekad može biti prestanak ovulacije i neplodnost. Ako žena s hipertireozom uspije začeti postoji opasnost od pobačaja ili smrti ploda.

Poremećaji štitnjače lako se otkrivaju s nekoliko jednostavnih krvnih testova koji mjere razinu hormona štitnjače T4 (tiroksin) i TSH (stimulirajući hormon štitnjače). TSH djeluje kao termostat, proizvodi ga hipofiza i regulira funkciju štitnjače. Razine ovog hormona isto tako mogu postati previsoke ili preniske jer hipofiza pokušava nadoknaditi prebrz ili prespor rad štitnjače.

Hashimotov tireoiditis
Tu je i krvni test koji provjerava prisutnost antitijela štitnjače. Visoka razina tih antitijela je tipična za bolest štitnjače koja se zove Hashimotov tireoiditis (sindrom), što uvijek rezultira hipotireozom. Hashimotov tireoiditis je klasificiran kao autoimuna bolest jer se tijelo okreće protiv sebe, stvarajući antitijela koja napadaju stanice u štitnjači i usporavaju proizvodnju hormona štitnjače.

Ako je štitnjača premalo aktivna, liječnik će propisati neki oblik sintetičke verzije hormona. Kod pretjeranog rada štitnjače neki oblici terapije funkcioniraju tako da uspore izlučivanje hormona štitnjače. Radioaktivni jod u suštini usporava proizvodnju hormona, ali ne smiju ga koristiti žene koje su već trudne.

Među raznim prijetnjama plodnosti, poremećaji štitnjače su nedvojbeno najlakši za prepoznati i liječiti. Uz pravilnu terapiju i redovite liječničke kontrole, moći ćete imati normalnu trudnoću i zdravo dijete.

Trudnoća i roditeljstvo

Pet ‘zastrašujućih’ simptoma kod djece: Kad trebate hitno reagirati, a kad ne morate paničariti?

Roditelji prate svoje dijete u stopu, a bilo kakav neobičan zdravstveni simptom može ih prestrašiti. Otkrijte na koje pojave kod djeteta odmah morate reagirati i u čemu je možda stvar, a kad je bolje ne paničariti.

Prsni koš se uvlači dok dijete diše

Simptom: Prsni koš odnosno područje iznad prsnog koša se jako uvlači kad dijete diše.

O čemu se možda radi: Može biti da se radi od pneumoniji odnosno infekciji pluća. Dijete je ‘gladno’ kisika i koristi dodatne mišiće kako bi uvuklo zrak. Do ovog može doći i ako dijete ima napadaj astme. Svakako kontaktirajte liječnika.

‘Pucketanje’ u prsima

Simptom: Osjećate pucketanje u prsima dok držite dijete.

O čemu se možda radi: U pitanju je možda zapušenost dišnih puteva odnosno čujete mukus koji vibrira dok dijete diše. Zbog toga se ne morate brinuti, zvuk zapravo ne dolazi iz prsa nego se samo tako čuje.

Pištanje s dahom

Simptom: Čujete visoki ton na udisaju ili izdisaju sa svakim dahom.

O čemu se možda radi: Moguće je da dijete ima infekciju gornjih dišnih puteva. Odmah odite na Hitnu pomoć, a posebno ako se dijete muči pri disanju, slini, ne može govoriti i počelo je ‘plaviti.’

Boja kože, noktiju i usana

Simptom: Djetetova koža, usne i nokti poprimaju plavu, ljubičastu ili blijedu boju.

O čemu se možda radi:  U pitanju može biti hitan slučaj. Ovakve promjene u boji često znače da dijete ne može disati i ne dobiva dovoljno kisika. Odmah zovite Hitnu pomoć.

Plitak, brzi dah

Simptom: Vaše dijete diše vrlo plitko i prebrzo, a s uzdisajima se čuju zvukovi.

O čemu se možda radi:  To je signal koji znači da dijete ne može dobiti dovoljno zraka. Uzroci variraju pa tako pneumonija, infekcija gornjih dišnih puteva ili bronhiolitis nisu isključeni. Odmah biste trebali zvati liječnika.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Pratite nas na Facebook-u
Aktuelno