Pratite nas

Zanimljivosti

Obratite pozornost: Plavi nokti su znak teške plućne bolesti

Zadebljanje zanoktica karakteristično je za dijabetes, a promjena oblika noktiju može upućivati i na smrtonosnu bolest idiopatsku plućnu fibrozu.

Osim oblika noktiju, kod idiopatske plućne fibroze javljaju se i batićasti prsti. Plava boja na noktima može upućivati na probleme s plućima ili na anemiju, dok su zeleni nokti znak gljivične infekcije. Na plućne bolesti upućuju i žuti nokti. Oni su povezani i s poremećajem limfne drenaže i reumatoidnog artritisa. No najčešće promjene na noktima su bijele točke i linije koje mogu nastati zbog trovanja, Hodgkinove bolesti ili srčanog zatajenja. No promjene ne moraju biti nužno opasne, a možete ih spriječiti pravilnom prehranom.

– Nedostatan unos cinka može dovesti do pojave specifičnih bijelih mrlja na noktima – kaže mag. nutr. Tena Škunca s Vitamini.hr.
Cink je potreban zbog rasta stanica. Može ga se pronaći u proizvodima poput ribe, plodova mora, jaja i sjemenki. Za lomljive nokte spas su pak omega-3 masne kiseline.

– One ‘podmazuju’ nokte i daju im zdravi sjaj – objasnila je mag. nutr. Škunca. Namirnice koje sadrže najviše omega–3 masnih kiselina su riba, plodovi mora i sjemenke. Za čvrstoću i elastičnost noktiju obogatite prehranu proteinima, tj. mesom, peradi, ribom, sojom i cjelovitim žitaricama. Pojava vertikalnih brazdi na noktima znak je manjka željeza, a u tijelo ga unesite jedenjem crvenog mesa, peradi, ribe i jaja.

Nokti koji su požutjeli

Mogu upozoravati na žuticu, probleme sa štitnjačom, psorijazu… Ipak, nokti mogu biti žuti i od pušenja
Bijele točke, mrlje ili pruge

Mogu biti znak nedostatka cinka ili proteina u tijelu, srčanih bolesti, probleme s jetrima i bubrezima

Ispucali žuti ili zeleni nokti
Upućuju na nedostatak vitamina E, loša cirkulacija, začepljenje limfe, problemi s jetrima, disanjem, dijabetes, gljivična infekcija ili previše poliranja

Nokti koji se lako savijaju
Spužvasti nokti znak su manjka željeza, a upućuju na probleme sa želucem, crijevima i štitnjačom

Savijaju se na vršku jagodica
Mogu upozoravati na probleme sa srcem i jetrima, probleme s dišnim sustavom, nedostatak vitamina B12

Nokti koji su previše blijedi
Upozoravaju na nedostatak vitamina B12, loš rad jetre, probleme s bubrezima, anemiju, nedostatak minerala ili na previše bakra

Ljudi s lošijom cirkulacijom češće imaju gljivičnu infekciju na noktima
Gljivična infekcija na noktima najčešće se javlja u ljudi starijih od 30 godina. Češća je u muškaraca nego u žena, a javlja se nerijetko i kod dijabetičara, kod ljudi s oslabljenim imunitetom, lošijom cirkulacijom ili kod onih koji imaju psorijazu nokta, ali i kod ljudi s nasljednom sklonošću razvoju gljivične infekcije. Najčešći je dermatološki problem povezan s noktima.

Polumjesec na noktima može ukazivati na bolest
Lunula ili bijeli polumjesec na noktima vrlo je važan dio našega tijela. Iznimno je osjetljiva, a stručnjaci kažu da njezina veličina može upozoravati na bolesti. Ako je nema na palcu, može biti znak psiholoških bolesti. Kad je vrlo mala ili je nema uopće na kažiprstu, može upozoravati na probleme s crijevima, gušteračom i jetrima, ali i s reproduktivnim sustavom kod žena. Nepostojanje lunule na srednjem prstu upućuje na probleme s krvnim tlakom. Mala ili nepostojeća lunula na prstenjaku može biti znak da imate problema sa štitnjačom.

Grizete nokte? To je znak da ste perfekcionist
Navika grizenja noktiju povezana je najviše sa stresom, tjeskobom i nervozom. Stručni izraz za ovu naviku je onihofabija, a ona može, osim uništavanja noktiju, voditi i napuklim zubima. Prema studiji objavljenoj u Journal of Behavior Therapy and Experimental Psychiatry, to je znak da ste perfekcionist.

Nastavi čitati
Reklama
Komentari

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Zanimljivosti

Odličan razlog zbog kojeg je dobro pojesti još jednu kockicu tamne čokolade

Umjereno konzumiranje tamne čokolade značajno smanjuje rizik od depresije, zaključila je skupina britanskih znanstvenika, a prenosi Daily Mail.

Stručnjaci s University Collegea London proveli su anketu u kojoj je sudjelovalo više od 13 tisuća ljudi. Usredotočili su se na utvrđivanje odnosa između konzumacije čokolade i pojave depresije. Da bi to učinili, volonterima su postavljena pitanja o količini i vrstama slatkiša koje jedu te o njihovu emocionalnom stanju. Znanstvenici su uzeli u obzir i čimbenike kao što su razina tjelesne aktivnosti i prisutnost loših navika, posebno pušenja.

Čokolada sadrži tvari slične anandamidu, neurotransmiteru koji blokira osjećaj boli te feniletilamin, spoj koji ima važnu ulogu u regulaciji raspoloženja

Rezultati su pokazali da su ljubitelji tamne čokolade znatno manje skloni depresiji nego oni koji je uopće ne jedu. Ispitanici koji su dva dana konzumirali tamnu, gorku čokoladu, imali su 70 posto manje znakova te bolesti. Osim toga, kod četvrtine sudionika ankete koji su redovito jeli 104 do 454 g toga slatkiša, vjerojatnost razvoja depresije smanjila se za 58 posto u usporedbi s onima koji nisu uključili čokoladu u svoju prehranu. Znanstvenici naglašavaju da takav učinak ima samo čokolada s visokim udjelom kakaa.

Postoji niz mehanizama kojima čokolada može spriječiti pojavu depresije ili umanjiti njezine simptome, napominju istraživači. Kažu da je tajna u tome što gorka čokolada sadrži posebne sastojke koji imaju određeni utjecaj na ljudsku psihu.

Čokolada sadrži brojne psihoaktivne tvari, uključujući one slične anandamidu, neurotransmiteru, koji blokira osjećaj boli, te nekoliko endogenih biogenih amina, koji uključuju feniletilamin, spoj koji ima važnu ulogu u regulaciji raspoloženja, zaključuju znanstvenici. Štoviše, tamna čokolada bogata je antioksidansima koji smanjuju upale u tijelu, a čija je prisutnost, prema stručnjacima, također izravno povezana s pojavom stresa i tjeskobe.

Ranije su poljski znanstvenici otkrili da tamna čokolada, bogat izvor magnezija, cinka i drugih važnih elemenata u tragovima i crno vino, izvor korisnoga antioksidansa resveratrola, imaju blagotvoran utjecaj na zdravlje ljudi. Uporaba proizvoda s protuupalnim svojstvima, kako kažu stručnjaci, smanjuje vjerojatnost prerane smrti za 18 posto, a njihovo uključivanje u svakodnevnu prehranu smanjuje rizik od smrti od kardiovaskularnih bolesti za 20 posto, a od raka za 13 posto.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Pratite nas na Facebook-u




Aktuelno