Pratite nas

Zdrav život

Na nožnim prstima uočavaju se prve zdravstvene promjene

Promjene hoda mogu biti znak dijabetesa, a na stopalima se vide i prvi znakovi melanoma ili mikroprijeloma. Oticanje upućuje na probleme s visokim pritiskom.

Nokti upozoravaju na bolesti srca i pluća, a peckanje u nogama može biti znak dijabetesa ili manjka vitamina B. Bol u nogama nemojte automatski pripisivati visokim potpeticama ili neudobnim cipelama. On može biti znak miniloma kostiju koji povećava rizik od osteoporoze. Ako ste primijetili da vaš hod nije isti kao prije, to može biti znak polagana gubljenja osjećaja u nogama. Oko 30 posto takvih slučajeva povezano je s dijabetesom pa posjetite liječnika, savjetuju stručnjaci.

Isto tako, ako u nogama osjećate peckanje, moguće je da imate dijabetes ili manjak vitamina B, ali i neke bolesti bubrega. Nokti upozoravaju na bolesti srca i pluća. Ako su nokti na nogama zaobljeni prema dolje, znak su problema s plućima, srcem ili jetrima. Žuti i zadebljali nokti obično su simptom gljivične infekcije, ali liječnici upozoravaju kako takvi nokti mogu biti i znak reume ili plućnih bolesti, a bijeli nokti upozoravaju na rizik od psorijaze.

Kad prsti mijenjaju boju

Raynaudova bolest ili stezanje arteriola u prstima očituju su promjenom boje u prstima. Oni mogu biti plavi, bijeli ili crveni i onda se vratiti u prirodnu boju kože. Puno češće,  uzrok takvih promjena može biti stres ili nagla promjena temperature tijela.

Crne tačke treba provjeriti

Crne tačke na stopalima ne treba zanemariti jer mogu biti znak melanoma. Melanom se može pojaviti i ispod nokta te izgledati kao obična pigmentacija, upozoravaju stručnjaci. Iako stopala nisu mnogo izložena suncu, rak kože čest je na nožnim prstima, pa je uputno posavjetovati se s liječnikom.

Bol u peti može biti znak skrivenog loma

Bol u peti, koji je obično najjači kada ujutro prvi put stanete na nogu, rjeđe može upozoravati na tumor, infekciju kosti ili lom. Češće je prouzročen pretjeranom tjelovježbom, artritisom ili neodgovarajućim cipelama (premalim, preuskim…).

Ženske boljke

Osam od deset žena pati od Mortonova neuroma – zadebljanja između trećeg i četvrtog prsta.

Iznenadni grčevi u stopalima znak su slabe cirkulacije

Nenadani i oštri bolovi u stopalima ili prstima na stopalima najčešće su znak umora ili pretjerane fizičke aktivnosti.  Ipak, stručnjaci kažu da takvi grčevi mogu biti simptomi neravnoteže razina magnezija, kalcija i vitamina D u tijelu te znak dehidracije i vrlo slabe cirkulacije pa se preporučuje posjetiti liječnika.

Zbog stalnog oticanja dobro je posjetiti liječnika

Natečena stopala posljedica su dugotrajna stajanja ili duga putovanja zrakoplovom, a najčešća su kod trudnica. Ipak, ostaju li stopala dulje natečena, mogu biti znak ozbiljnijih problema s bubrezima, krvlju…

Nastavi čitati
Reklama
Komentari

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Zdrav život

Kardiolog podijelio recept za hljeb koji možete jesti koliko god želite

Većina ljudi voli jesti hljeb, ali svi pokušavaju ograničiti unos te namirnice. Zato vam donosimo ovaj zanimljiv recept

Hljeb koji je preporučio kardiolog Steven Gandry iz Nebraske, objavljen je u njegovoj knjizi The Plant Paradox, može se jesti bez osjećaja krivice, jer ne sadrži žitarice. Prema dr. Gandryju, ovo je “gotovo hljeb” i ne sadrži gluten, pšenicu ili kvasac.

Kriška ovog hljeba sadrži samo 90 kalorija, 5 grama vlakana i 3 grama proteina, u odnosu na 128 kalorija, 3 grama vlakana i 3 grama proteina u kriški hljeba od cjelovitog zrna. Prema dr. Gundryju, ne radi se samo o ugljikohidratima i glutenu, već i o visokoj razini lektina odnosno proteinu koji veže toksične ugljikohidrate u visokim razinama – što tradicionalni hljeb čini nezdravim.

Steven Gundry savjetuje da se ljudi “maknu” od lektina. “Mnogi ljudi izbjegavaju gluten jer imaju strah od napuhavanja i upala, međutim gluten je samo jedna vrsta lektina – toksičnog biljnog proteina koji se nalazi u pšenici, ali i u mnogim proizvodima bez glutena”, objašnjava Gundry, a prenosi Independent.

Dodaje da kada jednom lektin uđe u probavu, a nalazi se u voću i povrću, “uzrokuje različite procese koji mogu stvoriti upale koje vode do povećanja težine i drugih zdravstvenih problema.

Kako napraviti ovaj ukusan zdravi hljeb kod kuće:

Sastojci:

  • 2 šoljice bademovog brašna
  • 1/3 šoljice + 1 žlica mljevenih lanenih sjemenki
  • 1/2 kašika soli
  • 1 kašika praška za pecivo
  • 1 kašika lanenih sjemenki
  • 1/2 šoljice kukuruznog škroba
  • 1 kašika jabučnog octa
  • 1/2 šoljica grčkog jogurta
  • 6 kašika maslaca
  • 4 jaja

Priprema:

1. U zdjeli pomiješajte suhe sastojke i dodajte lanene sjemenke. Na srednjoj vatri otopite maslac, ostavite da se hladi 5 minuta, a zatim tekuće sastojke dodajte suhim sastojcima. Miješajte lopaticom dok ne dobijete smjesu koja izgleda kao tijesto.

2. Zatim ga prebacite na lim za pečenje obložen papirom. Pospite lanenim sjemenkama i pecite na 175 stepeni 25 minuta. Pomoću čačkalice provjerite je li hljeb gotov. Ostavite hljeb da se ohladi i zamotajte u čistu krpu.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Pratite nas na Facebook-u




Aktuelno