Pratite nas

Zdrav život

Ove namirnice izbjegavajte za večeru – jer kvare san!

Znanstveno je dokazano da ono što jedemo i koliko pojedemo tijekom večere znatno utječe na kvalitetu našeg sna. Posljednji obrok u danu, upozoravaju nutricionisti i liječnici, trebao bi biti što jednostavniji i skromniji, baš kako to poručuje stara narodna poslovica; ‘Doručkuj kao car, ručaj kao kralj, a večeraj kao siromah’.

Uz to, postoje razne namirnice koje sadrže tvari koje mogu pozitivno ili negativno djelovati na naš organizam odnosno mehanizme spavanja. Tako, primjerice hrana bogata kompleksnim ugljikohidratima, poput integralnog kruha, peciva, žitarica… pozitivno utječu na kvalitetu spavanja, dok s druge strane konzervirane namirnice, kavu i čokoladu, alkohol… treba izbjegavati želite li mirno i lijepo spavati.

Naime, namirnice bogate aminokiselinom triptofanom, poput piletine, banane, smokve, datulje, kikirikija, zelenog lisnatog povrća, soje, orašastih plodova…, potiču rast razine serotonina, hormona sreće koji dovodi do opuštanje cijelog organizma i ima blago uspavljujuće djelovanje.

Nutricionisti također ističu kako većina spomenutih namirnica posjeduje kombinaciju nutrijenata za koje se vjeruje da mogu pomoći u osiguravanju kvalitetnijega sna. Među tim nutrijentima vrlo važnu ulogu igraju vitamini B skupine, i to posebice B3, B6 i B12 vitamin koji se nerijetko, čak i u obliku suplemenata preporučaju osobama koje pate od nesanice, te minerali kalcij i magnezij.

Nedovoljne količine ovih minerala u organizmu mogu uzrokovati napetost, umor i grčeve te posljedično utjecati na lošu kvalitetu sna.

S druge strane, određene namirnice mogu produljiti vrijeme potrebno da zaspimo ili pak pogoršati kvalitetu sna. Glavni krivac za to je tiramin, molekula koja potiče oslobađanje norepinerfina, moždanog stimulansa koji nas održava budnima. Njega najviše ima u zrelim sirevima (camembertu, goudi, mozzarelli, parmezanu i roquefortu), jetri, sušenoj, usoljenoj, dimljenoj ili konzerviranoj ribi, kobasicama, suhom mesu, kiselom kupusu, ali i u čokoladi. Uz to, sastojci poput kofeina stimuliraju budnost, dok alkohol potiče lučenje adrenalina koji ometa transport triptofana u mozak, pa tako posljedično nepovoljno djeluje i na razinu serotonina u mozgu.

Ozbiljne probleme sa spavanjem sigurno će prouzročiti sva začinjena, preslatka i premasna hrana jer izaziva gastrointestinalne smetnje, dok ‘lagana’ večera koja obiluje čajevima, sokom ili drugim nepitcima narušava kvalitetu sna zbog učestale potrebe za mokrenjem tijekom noći.

I na kraju, vodu, čajeve, sokove i druge napitke bilo bi dobro konzumirati u ograničenim količinama u večernjim satima, jer bi u suprotnom, kvalitetu sna mogla narušiti učestala potreba za mokrenjem tijekom noći.

Nastavi čitati
Reklama
Komentari

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Zdrav život

Kardiolog podijelio recept za hljeb koji možete jesti koliko god želite

Većina ljudi voli jesti hljeb, ali svi pokušavaju ograničiti unos te namirnice. Zato vam donosimo ovaj zanimljiv recept

Hljeb koji je preporučio kardiolog Steven Gandry iz Nebraske, objavljen je u njegovoj knjizi The Plant Paradox, može se jesti bez osjećaja krivice, jer ne sadrži žitarice. Prema dr. Gandryju, ovo je “gotovo hljeb” i ne sadrži gluten, pšenicu ili kvasac.

Kriška ovog hljeba sadrži samo 90 kalorija, 5 grama vlakana i 3 grama proteina, u odnosu na 128 kalorija, 3 grama vlakana i 3 grama proteina u kriški hljeba od cjelovitog zrna. Prema dr. Gundryju, ne radi se samo o ugljikohidratima i glutenu, već i o visokoj razini lektina odnosno proteinu koji veže toksične ugljikohidrate u visokim razinama – što tradicionalni hljeb čini nezdravim.

Steven Gundry savjetuje da se ljudi “maknu” od lektina. “Mnogi ljudi izbjegavaju gluten jer imaju strah od napuhavanja i upala, međutim gluten je samo jedna vrsta lektina – toksičnog biljnog proteina koji se nalazi u pšenici, ali i u mnogim proizvodima bez glutena”, objašnjava Gundry, a prenosi Independent.

Dodaje da kada jednom lektin uđe u probavu, a nalazi se u voću i povrću, “uzrokuje različite procese koji mogu stvoriti upale koje vode do povećanja težine i drugih zdravstvenih problema.

Kako napraviti ovaj ukusan zdravi hljeb kod kuće:

Sastojci:

  • 2 šoljice bademovog brašna
  • 1/3 šoljice + 1 žlica mljevenih lanenih sjemenki
  • 1/2 kašika soli
  • 1 kašika praška za pecivo
  • 1 kašika lanenih sjemenki
  • 1/2 šoljice kukuruznog škroba
  • 1 kašika jabučnog octa
  • 1/2 šoljica grčkog jogurta
  • 6 kašika maslaca
  • 4 jaja

Priprema:

1. U zdjeli pomiješajte suhe sastojke i dodajte lanene sjemenke. Na srednjoj vatri otopite maslac, ostavite da se hladi 5 minuta, a zatim tekuće sastojke dodajte suhim sastojcima. Miješajte lopaticom dok ne dobijete smjesu koja izgleda kao tijesto.

2. Zatim ga prebacite na lim za pečenje obložen papirom. Pospite lanenim sjemenkama i pecite na 175 stepeni 25 minuta. Pomoću čačkalice provjerite je li hljeb gotov. Ostavite hljeb da se ohladi i zamotajte u čistu krpu.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Pratite nas na Facebook-u




Aktuelno