Pratite nas

Zdrav život

Jesu li emocije vaš okidač za – prejedanje?

“Neki od nas sasvim se lijepo nose sa svojim emocijama, a onda dođe neki negativan događaj i izgubimo se”, kaže dr. Paul Church. “Bilo da je riječ o napijanju, pušenju, prejedanju ili nekoj od kombinacija. Na primjer, alkohol smanjuje vaše suzdržavanje oko svega drugoga, pa i oko hrane.

RJEŠENJE:

“Znajte na što okidate”, kaže dr. Church. Ako vam nije odmah jasno u kojim situacijama impulzivno reagirate, kaže, “Sljedeći put kad odete na pijanku ili pojedete sav sladoled u zamrzivaču, odmah potom sjednite i zapišite što vas je specifično uzrujalo. Kopajte i pronađite razlog.”

Programom koji je razvio dr. Church informatičar iz Kansasa John Oldham skinuo je nevjerojatna 104 kilograma. On kaže da je kopao i kopao i spoznao da je kontrolu nad hranjenjem izgubio uglavnom zato što je bio ljutit na svoju bivšu suprugu. “Prestao sam joj prepuštati kontrolu”, kaže.

Uvježbajte se da između situacije koja vam je okidač i svoje reakcije na nju imate pauzu. “Krenete prema hladnjaku i kažete sami sebi: ‘Pa mogu li pričekati 10 minuta i tek onda to napraviti?’” predlaže dr. Church. “A deset minuta poslije: ‘Mogu li izdržati još deset minuta?’”

Možda će vam za rješavanje emocionalnih problema koji vam stvaraju tjeskobu i potiču žderanje trebati neka vrsta psihoterapije. Borite se s tjelesnim pokazivanjem tjeskobe istim alatima za um i tijelo kojima se služe i tipovi u žudnji – na primjer, vježbama usredotočene svjesnosti (mindfulnessa) ili dubokog disanja.

Drugo je rješenje da pronađete aktivnost zbog koje ćete se bolje osjećati, a koja ne uključuje hranu. (Po mogućnosti ni sjedenje.) “Otiđite prošetati ili vozite bicikl kako biste se razbistrili”, kaže Martin. “To može spriječiti ovu spiralu ćudljivosti.”

Nastavi čitati
Reklama
Komentari

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Zdrav život

Kardiolog podijelio recept za hljeb koji možete jesti koliko god želite

Većina ljudi voli jesti hljeb, ali svi pokušavaju ograničiti unos te namirnice. Zato vam donosimo ovaj zanimljiv recept

Hljeb koji je preporučio kardiolog Steven Gandry iz Nebraske, objavljen je u njegovoj knjizi The Plant Paradox, može se jesti bez osjećaja krivice, jer ne sadrži žitarice. Prema dr. Gandryju, ovo je “gotovo hljeb” i ne sadrži gluten, pšenicu ili kvasac.

Kriška ovog hljeba sadrži samo 90 kalorija, 5 grama vlakana i 3 grama proteina, u odnosu na 128 kalorija, 3 grama vlakana i 3 grama proteina u kriški hljeba od cjelovitog zrna. Prema dr. Gundryju, ne radi se samo o ugljikohidratima i glutenu, već i o visokoj razini lektina odnosno proteinu koji veže toksične ugljikohidrate u visokim razinama – što tradicionalni hljeb čini nezdravim.

Steven Gundry savjetuje da se ljudi “maknu” od lektina. “Mnogi ljudi izbjegavaju gluten jer imaju strah od napuhavanja i upala, međutim gluten je samo jedna vrsta lektina – toksičnog biljnog proteina koji se nalazi u pšenici, ali i u mnogim proizvodima bez glutena”, objašnjava Gundry, a prenosi Independent.

Dodaje da kada jednom lektin uđe u probavu, a nalazi se u voću i povrću, “uzrokuje različite procese koji mogu stvoriti upale koje vode do povećanja težine i drugih zdravstvenih problema.

Kako napraviti ovaj ukusan zdravi hljeb kod kuće:

Sastojci:

  • 2 šoljice bademovog brašna
  • 1/3 šoljice + 1 žlica mljevenih lanenih sjemenki
  • 1/2 kašika soli
  • 1 kašika praška za pecivo
  • 1 kašika lanenih sjemenki
  • 1/2 šoljice kukuruznog škroba
  • 1 kašika jabučnog octa
  • 1/2 šoljica grčkog jogurta
  • 6 kašika maslaca
  • 4 jaja

Priprema:

1. U zdjeli pomiješajte suhe sastojke i dodajte lanene sjemenke. Na srednjoj vatri otopite maslac, ostavite da se hladi 5 minuta, a zatim tekuće sastojke dodajte suhim sastojcima. Miješajte lopaticom dok ne dobijete smjesu koja izgleda kao tijesto.

2. Zatim ga prebacite na lim za pečenje obložen papirom. Pospite lanenim sjemenkama i pecite na 175 stepeni 25 minuta. Pomoću čačkalice provjerite je li hljeb gotov. Ostavite hljeb da se ohladi i zamotajte u čistu krpu.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Pratite nas na Facebook-u




Aktuelno