Pratite nas

Zanimljivosti

Prsti na rukama su vam često natečeni? Evo zašto se to događa

Često se radi o prolaznom problemu, ali isto tako natečeni prsti mogu biti simptom i ozbiljnih zdravstvenih stanja.

Natečeni prsti mogu biti posljedica artritisa, ali uzrok toj pojavi može biti i samo pretjerana konzumacija soli…

PREVIŠE SOLI ILI ŠEĆERA
Oticanje prstiju može biti posljedica pretjeranog unosa soli, šećera i masti. U tim slučajevima, važno je koristiti diuretike i prirodne namirnice koji će nam pomoći izbaciti višak tekućine od organizma, poput zelenog čaja, krastavaca, soka od brusnice…

OSTEOARTRITIS I REUMATOIDNI ARTRITIS
Osteoartritis je bolest zglobova koja čini gotovo polovicu svih vrsta artritisa, a karakterizira ga uništavanje zglobne hrskavice. Osim boli i ukočenosti zglobova, ova stanja mogu uzrokovati i oticanje prstiju. Reumatoidni artritis može izazvati oticanje baš kao i upalu zglobova…

SINDROM KARPALNOG KANALA
Sindrom karpalnog kanala je najpoznatiji i najčešće opisivani kanalikularni sindrom i najčešća bolest u području šake. Kod njega dolazi do pritiska na medijani živac u karpalnom kanalu na korijenu šake ispod samog dlana. Osim jake boli, simptom može biti i oticanje prstiju.

PREEKLAMPSIJA
Preeklampsija je potencijalno opasno stanje koje karakterizira visoki krvni tlak i bjelančevine u mokraći. Natečeni prsti i lice mogu biti jako upozorenje da se radi o ovom stanju koje zahtjeva liječničku pomoć u što kraćem roku.

VJEŽBANJE
Moguće je primijetiti oticanje prstiju tijekom vježbanja zbog povećane potrošnje energije – tijelo proizvodi toplinu, a kako bi se hladilo, krvotok omogućava jači protok krvi u prste i ruke.

PROBLEMI S BUBREZIMA
Ako bubrezi ne izlučuju višak tekućine iz organizma, ona se zadržava u tijelu što može dovesti do oticanja prstiju. Može se primijetiti ta promjena ma bilo kojem dijelu tijela stopala i ruke su najpodložniji oteklinama.

Nastavi čitati
Reklama
Komentari

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Zanimljivosti

Proteini pomažu kod mršanja, ali preveliki unos može dovesti i do neželjenih posljedica

Normalne količine proteina pomažu kod gubitka kila, ali, kao i kod svih drugih stvari, ni s proteinima nije dobro pretjerivati.

Proteini su važni makronutrijenti koji pomažu kod gubitka kilograma i izgradnje mišićne mase. Kada govorimo o sitosti, brojne studije su pokazale kako su proteini, u odnosu na masti i ugljikohidrate, najučinkovitiji.

– Kako bi očuvali, regenerirali i potaknuli rast mišića, proteini su ključni – kaže nutricionistica Amy Kubal. Međutim, to ne znači da se s njima ne može pretjerati

Koliko proteina je previše?
Preporučeni dnevni unos proteina je 0,8 – 1,0 g/kg na dan, no potrebna količina ovisi o dobi, tjelesnoj masi, vrsti aktivnosti kojom se bavimo i sl. Primjerice, za osobe koje teže 75 kg ta količina iznosi 60 – 70 g proteina na dan, a za djecu u rastu i razvoju, adolescente, trudnice i bolesnike, potrebe za proteinima su povećane i iznose do 1,5 g/kg na dan.

Jednako tako, povećane potrebe za unos proteina imaju i sportaši. Naime, kod vježbi srednjeg intenziteta preporuka je 1,2 – 1,4 g/kg na dan, a kod pojačanog intenziteta vježbanja i profesionalnog sporta potrebe su 1,6 – 1,7 g/kg na dan.

Normalne količine proteina pomažu kod gubitka kila, ali, kao i kod svih drugih stvari, ni s proteinima nije dobro pretjerivati.

– Što smo stariji i što smo aktivniji, brže trošimo mišiće za vrijeme tjelovježbe. Međutim, tijelo ima granicu do koje može iskoristiti te nutrijente. To je otprilike 30 grama po obroku. Tijelu treba više energije da ih razgradi i vjerojatno ćete se osjećati više sito nego da ste pojeli tanjur ugljikohidrata – objasnila je Kubal.

Posebno oprezni moraju biti oni koji imaju bolesti bubrega jer dijeta bogata proteinima može učiniti dodatnu štetu. Jednako oprezne trebale bi biti osobe koje imaju problema sa srcem i krvožilnim sustavom.

Nuspojave

• Osjećaj težine u trbuhu

• Loš zadah

• Konstipacija

• Nemogućnost gubljenja kilograma, a na dijeti ste

• Osjećaj mučnine

• Dehidracija

Kako oporaviti tijelo od viška proteina?
Od jednog obroka koji sadrži puno proteina vam neće biti ništa, ali nemojte da vam to pređe u naviku. Pazite da pijete puno vode jer previše proteina može uzrokovati dehidraciju, a možete imati potrebu i za češćim uriniranjem.

Povećanje nivoa holesterola može biti povezano s prevelikom količinom proteina u organizmu, a zbog toga se možete osjećati umorno i bezvoljno.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Pratite nas na Facebook-u
Aktuelno