Pratite nas

Hrana i zdravlje

Jednu namirnicu nikada ne biste smjeli dodati u jaja kada dođete u srednje godine

Jaja su odlična opcija za ljude koji traže jednostavan i zdrav doručak. Međutim, mnogi čine pogrešku jer dodaju mlijeko ili vrhnje u nadi da će dobiti tu, tako savršenu teksturu jela. Nažalost, vrhnje je bogato zasićenim masnoćama, što dovodi do povećanja kolesterola, što je loš recept za ljude starije od 50 godina. Zato bi bilo dobro uvesti i ove male promjene u prehrani. Pripremajte jaja bez mlijeka ili vrhnja.

Kao i uvijek, možete jesti gotovo sve umjereno, a ni vrhnje nije iznimka. Međutim, ako ujutro već pijete kavu s mlijekom, dobra ideja je da preskočite mlijeko ili vrhnje u doručku. Kako starimo, razina kolesterola raste i povećava se rizik za kardiovaskularne bolesti, pa je ovo izuzetno važno za osobe koje su starije od 50 godina.

“Istraživanja pokazuju da su upravo zasićene masnoće koje se nalaze u namirnicama poput mlijeka i mliječnih proizvoda imale veći utjecaj na podizanje lošeg holesterola”, izjavio je nutricionist Toby Amidor za Food Network.

Važno je paziti na kombiniranje namirnica
Vrlo je važno imati uravnoteženu prehranu kako ne bismo imali visoku razinu holesterola. “Prehrana je također bitna te su preporuke da se prehrambeni holesterol tj. hrana bogata Holesterolom jede umjereno kako se dnevno ne bi unijelo više od 300 mg kolesterola kroz namirnice. Također, ako se jede hrana bogata holesterolom (meso, mesne prerađevine, jaja, mliječni proizvodi) važno je da se kombinira s hranom bogatom vlaknima (povrćem i voćem, integralnim žitaricama i sjemenkama) koje smanjuje njegovu apsorpciju.”

Također je vrlo važno da svatko od nas razmisli koliko konzumira određene namirnice, pa i jaja. “Ako su dio uravnotežene prehrane jaja se mogu redovito konzumirati, točan broj jaja sedmično ovisi prije svega o zdravstvenom statusu osobe, dobi, spolu i razini tjelesne aktivnosti, ali i o ostatku prehrane koji konzumira i s kojim namirnicama ta jaja kombinira”.

Nastavi čitati
Reklama
Komentari

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Hrana i zdravlje

Zdravi tuna burger

Zdravi burger koji će vas oduševiti!

Sastojci

  • 280g odreska tune
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 2 hamburger peciva
  • 1 narezan paradajz
  • 1/4 tanko narezanog crvenog luka
  • 2 šoljice zelene salate
  • sol i papar

Priprema

  • Premažite tunu maslinovim uljem i začinite sa soli i paprom.
  • Prepržite na visokoj temperaturi, 2 minute svaku stranu, dok vanjski dio ne potamni, unutrašnjost mora ostati ružičasta.
  • Razrežite peciva, stavite tunu, zatim salatu, paradajz i luk te poslužite.
Nastavi čitati

Preporučujemo

Pratite nas na Facebook-u
Aktuelno