Pratite nas

Hrana i zdravlje

Zašto su jaja za doručak bolji izbor od žitarica?

Znamo da je doručak najvažniji obrok u danu no ponekad je ujutro, dok smo još sneni teško odabrati što jesti. Izbor je još teži kada želimo pojesti zdrav obrok, a nismo sigurni što je bolje.

Tim stručnjaka iz Los Angelesa je proveo istraživanje u kojemu je sudjelovalo 20 sudionika s prekomjernom tjelesnom težinom. Podijelili su ih u 2 grupe, jedna grupa je za doručak jela jaja, a druga žitarice. Obje vrste namirnica sadrže proteine te su odličan izbor za doručak.

Međutim, znanstvenici su otkrili da su jaja bolji izbor jer će osjećaj sitosti zadržati znatno duže od žitarica. Prije početka istraživanja, kao i na kraju, znanstvenici su sudionicima mjerili razinu ghrelina (hormona koji potiče glad) i leptina (hormona koji potiče sitost).

Znanstvenici su otkrili da osobe, koje su za doručak jele jaja, imaju manju razinu ghrelina, a veću leptina u kasnijim razdobljima dana, što znači da su tijekom dana unosili manju količinu hrane, za razliku od skupine koja je za doručak jela žitarice.

Istraživači ističu da hrana koja sadrži kvalitetniju vrstu proteina duže održava osjećaj sitosti. Prema rezultatima istraživanja jaja bi se mogla koristiti u prevenciji debljanja, ali i kod smanjenja težine.

Jedno veliko jaje sadrži oko 70 kalorija, 5g proteina, 5g masti i 186mg kolesterola. Znanstvenici također ističu da je kuhano jaje najzdraviji oblik pripremljenog jajeta jer ne sadrži dodatne kalorije iz ulja, a sigurniji je od sirovog zbog termičke obrade.

Nastavi čitati
Reklama
Komentari

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Hrana i zdravlje

Med s kurkumom je najmoćniji antibiotik koji ni liječnici ne mogu objasniti

Ovaj nevjerojatno zdrav intenzivno žuti začin nudi bezbroj ljekovitih svojstava, a uobičajeno se koristi u kineskoj, indijskoj i ajurvedskoj medicini.

Ljudi su koristili kurkumu za liječenje rana i posjekotina, problema s kožom, istezanje mišića, bolesti jetre, respiratornih problema i problema sa želucem, kao i probavnih problema, upala, infekcija i karcinoma.

Njegov aktivni sastojak, kurkumin, ima snažna protuupalna i antioksidacijska svojstva. Kurkuma se učinkovito bori protiv upale u tijelu, osteoartritisa, gastritisa, mikroba, čira na želucu, poboljšava rad mozga i pomaže kod Alzheimerove bolesti te pomaže u slučaju bezbroj drugih zdravstvenih problema.

“Kurkuma je glavni začin indijskog jela curry, mnogi smatraju da je najmoćnija biljka na svijetu u borbi protiv potencijalno kroničnih bolesti. Korist od kurkume nevjerojatno je velika i jako je istražena; trenutno je objavljeno više od 10 000 recenziranih članaka koji dokazuju koristi kurkume. To stavlja kurkumu na vrh popisa kao jednu od najčešće spominjanih ljekovitih biljaka u znanosti”, dr. Josh Axe za The Life Hacker.

Evo kako pripremiti domaći antibiotik s kurkumom:

  • 1 žlica kurkume
  • 100 grama meda

U staklenu posudu stavite sastojke i dobro promiješajte. Uzmite žlicu lijeka svakih sat vremena kada imate gripu. Nemojte ga odmah progutati, već ga ostavite da se rastopi u ustima. Drugi dan uzmite istu količinu, ali svaka 2 sata, i ponovite treći dan, uzimajući ga samo tri puta dnevno. Također ga možete staviti u čaj ili mlijeko.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Pratite nas na Facebook-u




Aktuelno