Pratite nas

Hrana i zdravlje

Zašto su jaja za doručak bolji izbor od žitarica?

Znamo da je doručak najvažniji obrok u danu no ponekad je ujutro, dok smo još sneni teško odabrati što jesti. Izbor je još teži kada želimo pojesti zdrav obrok, a nismo sigurni što je bolje.

Tim stručnjaka iz Los Angelesa je proveo istraživanje u kojemu je sudjelovalo 20 sudionika s prekomjernom tjelesnom težinom. Podijelili su ih u 2 grupe, jedna grupa je za doručak jela jaja, a druga žitarice. Obje vrste namirnica sadrže proteine te su odličan izbor za doručak.

Međutim, znanstvenici su otkrili da su jaja bolji izbor jer će osjećaj sitosti zadržati znatno duže od žitarica. Prije početka istraživanja, kao i na kraju, znanstvenici su sudionicima mjerili razinu ghrelina (hormona koji potiče glad) i leptina (hormona koji potiče sitost).

Znanstvenici su otkrili da osobe, koje su za doručak jele jaja, imaju manju razinu ghrelina, a veću leptina u kasnijim razdobljima dana, što znači da su tijekom dana unosili manju količinu hrane, za razliku od skupine koja je za doručak jela žitarice.

Istraživači ističu da hrana koja sadrži kvalitetniju vrstu proteina duže održava osjećaj sitosti. Prema rezultatima istraživanja jaja bi se mogla koristiti u prevenciji debljanja, ali i kod smanjenja težine.

Jedno veliko jaje sadrži oko 70 kalorija, 5g proteina, 5g masti i 186mg kolesterola. Znanstvenici također ističu da je kuhano jaje najzdraviji oblik pripremljenog jajeta jer ne sadrži dodatne kalorije iz ulja, a sigurniji je od sirovog zbog termičke obrade.

Nastavi čitati
Reklama
Komentari

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Hrana i zdravlje

Slatko, slano ili kiselo! Šta prevelika žudnja za određenom hranom govori o našem zdravlju

Ako vam se odjednom jede određena hrana ili posebno neki okus, slatko, slano, kiselo, lako je moguće da vam tijelo daje signale da u vašem tijelu nedostaju neki vitamini ili se događaju neke druge promjene.

Jede vam se slano
Prevelika želja za slanom hranom alarmira na infekciju ili upalu negdje u tijelu, posebno ako se radi o upali urogenitalnog trakta. Posezanje za slanim namirnicama također je način na koji se tijelo pokušava nositi sa stresom.

Jede vam se slatko
Iscrpljeni ste i potrebna vam je brza doza energije – glukoze. Bolje uzmite med ili tamnu čokoladu i tako tijelo opskrbite zdravom energijom. Želja za slatkim može upućivati i na nedostatak aminokiselina ili rast gljivica u organizmu.Također, pojačana potreba za slatkišima odnosno šećerom može biti znak da su vašem tijelu potrebni ugljikohidrati kao energija za mozak i tijelo.

Jede vam se svježe povrće
Prevelika žudnja za ovom hranom može ukazivati na probleme s jetrom i gastritis. Svježe povrće će naime smiriti želudac.

Povećana želja za hranom iz mora
Ukazuje na nedostatak joda u organizmu.

Jede vam se kiselo
Vaš organizam treba hranu koja će potaknuti rad žučnog mjehura i jetre. Dodajte više limuna i brusnica vašoj prehrani.

Želite nešto gorko
Problem je u gastrointestinalnom traktu i vrijeme je za detoksikaciju.

Jede vam se nešto ljuto
Vjerojatno vam nedostaje cinka u organizmu. To stvara osjećaj umora i letargije, pa u tim trenucima imate veću potrebu za začinjenim zalogajima.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Pratite nas na Facebook-u
Aktuelno