Pratite nas

Zanimljivosti

Znanstvenici otkrili zašto kosa posijedi zbog stresa i kako to zaustaviti

Znanstvenici su objavili da su možda otkrili zašto kosa može posijediti od stresa kao i mogući način da se to zaustavi bez korištenja boje za kosu, prenosi BBC.

U pokusima na miševima matične stanice koje kontroliraju boju kože i kose postale su oštećene nakon intenzivnog stresa.Tamno krzno miševa potpuno je pobijelilo u roku od nekoliko tjedana. Američki i brazilski znanstvenici uvjereni su da to treba dalje istražiti kako bi se razvio lijek koji sprječava gubitak boje kose uzrokovan starenjem. Iako je uglavnom riječ o prirodnom procesu starenja, stres također može imati ulogu

Međutim, znanstvenici ne mogu sa sigurnošću reći kako stres utječe na našu kosu.

Znanstvenici koji su proveli studiju, objavljenu u časopisu Nature, sa sveučilišta u Sao Paulu i s Harvarda, smatrali su da su učinci povezani s matičnim stanicama melanocita, koje proizvode melanin i odgovorne su za boju kose i kože. Dok su provodili pokuse na miševima naišli su na dokaz da je to stvarno tako.

“Sada smo sigurni da je stres odgovoran za ovu specifičnu promjenu vaše kože i kose i kako to funkcionira”, rekla je autorica studije prof. Ya-Cieh Hsu sa sveučilišta Harvard.

Oštećenje je trajno
Bol je kod miševa izazvala oslobađanje adrenalina i kortizola, što je ubrzalo otkucaje srca i dovelo do porasta krvnog pritiska. To je utjecalo na živčani sustav i prouzročilo akutni stres.

Taj je proces zatim ubrzao trošenje matičnih stanica koje proizvode melanin u folikulima kose. “Očekivala sam da je stres loš za tijelo”, rekla je Hsu. “Ali je štetan učinak stresa koji smo otkrili bio veći od onoga što smo mogli zamisliti.”

“Nakon samo nekoliko dana izgubljene su sve matične stanice koje regeneriraju pigment. Jednom kada ih više nema, pigment je nemoguće regenerirati – oštećenje je trajno”, istaknula je. U drugom pokusu znanstvenici su otkrili da mogu blokirati promjene tako da miševima daju lijek protiv visokog pritiska.

Usporedivši gene miševa pod stresom s drugim miševima, mogli su identificirati protein uključen u stvaranje oštećenja matičnih stanica zbog stresa. Kada je protein CDK suzbijen, liječenje je također spriječilo promjenu boje njihova krzna.

To otvara znanstvenicima prostor za odgađanje pojave sijede kose. Hsu je rekla da ta otkrića nisu lijek za sijedu kosu nego tek početak dugog puta traženja rješenja za ljude. “Ovo nam također daje ideju o tome kako stres može utjecati na mnoge druge dijelove tijela”, kazala je Hsu za BBC.

Nastavi čitati
Reklama
Komentari

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Zanimljivosti

Povlače vam se desni? Evo koji bi kućni lijekovi mogli pomoći

Primjetno smanjivanje desni, otvorena područja korijena zuba, labavi zubi, loš zadah i natečene, crvene, bolne i krvave desni – to su uobičajeni znakovi i simptomi povlačenja desni. Brzo liječenje povlačenja desni od iznimne je važnosti kako zubi ne bi ispadali i da ih ne bi trebalo vaditi. Teži slučajevi povlačenja desni mogu zahtijevati i kirurško liječenje.

Uzroci
Budući da se povlačenje desni češće događa kod ljudi starijih od 40 godina, mnogi smatraju da je to normalan znak starenja. Međutim, to uopće nije točno. Također, povlačenje desni češće je kod muškaraca nego kod žena.

Nakupljanje bakterija i plaka duž linije desni je osnovni uzrok povlačenja desni i jedan od najvećih krivaca za to stanje je loša oralna higijena, piše Healthybuilderz.

Ostali uzroci povlačenja desni su:

 • Korištenje tvrde četkice za zube
 • Agresivno četkanje
 • Pušenje cigareta
 • Dijabetes
 • Hormonske promjene, posebno kod žena
 • Genetska bolest desni
 • Ugrožen imunološki sustav

Kućni lijekovi
Važno je da povučene desni odete provjeriti i liječiti kod stomatologa kako bi spriječili gubitak zuba.

Osim onoga što vam da stomatolog, postoji i nekoliko kućnih lijekova za koje se kaže da su učinkoviti protiv povlačenja desni.

Neki od njih su:

 • Aloe vera – Gel unutar lista aloe vere treba nanijeti na problematično područje.
 • Zeleni čaj – Konzumiranje zelenog čaja bogatog antioksidansima može puno pomoći.
 • Kokosovo ulje – Ispiranje usta kokosovim uljem poznato je kao učinkovito rješenje za povlačenje desni.
 • Eterično ulje eukaliptusa – Korisna su i njegova antibakterijska i protuupalna svojstva.
 • Hrana bogata C-vitaminom – Vitamin C potiče zdrave desni.

Prevencija
Savjeti koji će vam pomoći održati zdrave desni:

 • Redovito pranje zuba
 • Ne zaboravite važnost čišćenja koncem između zuba
 • Jedite hranu koja je bogata vitaminom C
 • Izbjegavanje pušenja cigareta
 • Redovito odlazite na kontrole stomatologu
Nastavi čitati

Preporučujemo

Pratite nas na Facebook-u
Aktuelno