Pratite nas

Zdrav život

10 ranih simptoma koji će otkriti da imate problema sa srcem

Određene zdravstvene tegobe pojavljuju se u kasnijoj životnoj dobi.

Posljednje vrijeme strah od srčanih oboljenja sve je prisutniji i među mlađim generacijama, onima u tridesetima i četrdesetima.

Drukčiji način života i obilje stresa s kojima se mlađe generacije svakodnevno susreću, loše prehrambene navike i nedovoljno tjelesnog kretanja neki su od razloga zbog kojih se srčani problemi javljaju sve ranije.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, od 1970. do 2000. evidentiran je porast srčanih oboljenja za čak 300 posto, a u mnogim slučajevima oni dovode do prerane smrti. Kako na vrijeme prepoznati znakove upozorenja, simptome koji nam mogu spasiti život ako ih na vrijeme postanemo svjesni i reagiramo? Kardiolog Karthik Vasudevan iz bolnice Columbia Asia Referral objašnjava na što trebamo obratiti pozornost.

1. Neugodan osjećaj u prsima – Pritisak i/ili bol u prsima može biti pokazatelj začepljenja arterije ili srčanog udara. Međutim, nije svaka bol u prsima simptom za srčani udar – katkada može poteći od nekog sasvim drugog stanja.

2. Bol koja se širi prema ruci – Ovo je klasičan simptom problema sa srcem. Prepoznat ćete ga jer se širi prema lijevoj ruci.

3. Mučnina, bol u želucu – Ovi simptomi nisu rijetki prije nastanka srčanog udara. Oticanje u području abdomena koje je povezano s ovim stanjem može utjecati i na gubitak apetita pa imajte i taj simptom na umu.

4. Nepravilan puls – Ubrzani ili nepravilni puls, posebice praćen vrtoglavicom ili osjećajem slabosti te gubitkom daha, može biti znak srčanog udara, zatajenja srca ili aritmije.

5. Dugotrajni kašalj – Može biti simptom zatajenja srca, posebice ako je sluz koju iskašljavate s krvavim tragovima.

6. Znojenje – Ako vas je oblio hladan znoj usred neke uobičajene radnje možda imate srčani udar. Gotovo 60 posto ljudi prehoda srčani udar.

7. Oticanje nogu, stopala i gležnjeva – Ako primijetite naglo oticanje spomenutih dijelova tijela možda imate srčani udar.

8. Kratko disanje – Kratki udasi i izdasi mogu biti pokazatelj zatajenja srca

9. Slabost – Jaka i neobjašnjiva slabost može se pojaviti kao simptom nekoliko dana prije no što dođe do srčanog udara, ali i neposredno prije njega.

10. Tjeskoba – Osobe koje su preživjele infarkt primijetile su da su se čudno osjećale prije samog srčanog udara, poput nekog neobjašnjivog straha da će se nešto loše dogoditi.

Nastavi čitati
Reklama
Komentari

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Zdrav život

Jesu li sve jabuke jednako zdrave?

Iako se smatra kako je jabuka visoko na tabeli zdravog voća i namirnica općenito, trebali bismo obratiti više pažnje na to koje jabuke kupujemo.

Kora jabuke bogata je vlaknima, dok su meso jabuke i sjemenke bogate bakterijama, stoga bismo jabuku uvijek trebali jesti cijelu.

Stoga bi se izreka “jedna jabuka na dan tjera doktora iz kuće van” mogla proširiti napomenom – ovisno o tome koju jabuku jedete.

O čemu to ovisi?
Sirova jabuka, kakvu najčešće jedemo, kao i drugo sirovo voće i povrće, sadrži mikroorganizme koji nastanjuju crijeva, a njihov se sastav mijenja pod utjecajem pesticida. Znanstvenici s Tehničkog sveučilišta u Grazu potvrdili su tezu da su mikroorganizmi, odnosno dobre bakterije znatno sačuvanije, raznolikije i djelotvornije u svježe ubranim jabukama iz organskog uzgoja nego u onima iz supermarketa, u kojima ima više bakterija koje nam štete.

– Oko 240 grama jabuke (prosječna jabuka) ima oko 100 miliona bakterija. Najviše ih je u sjemenkama i mesu jabuke – kaže prof. Gabriele Berg, voditeljica istraživanja.

Ako imate mogućnost, birajte domaće i netretirane jabuke koje su dozrjele na stablu.

Escherichia i Shigella najpoznatije su grupe bakterija koje imaju patogeno djelovanje, a najviše bakterija iz ove skupine, kažu austrijski znanstvenici, nađeno je u jabukama u trgovinama, dok su one iz organskog uzgoja imale više sastojaka koji potiču rast laktobacila u crijevima.

Birajmo mudro
Smatra se da je to zbog ograničavanja veličine ploda u industrijskoj proizvodnji, tretiranja pesticidima i dozrijevanja i skladištenja u neprirodnim uvjetima te često i zbog dugog transporta.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Pratite nas na Facebook-u
Aktuelno