Pratite nas

Zdrav život

Evo zašto biste ujutro trebali piti vodu na prazan želudac

Ispijanje vode ujutro na prazan želudac ima  brojne zdravstvene koristi, piše TOI.

Ne samo da će voda pročistiti želudac već će i smanjiti rizik od razvoja niza bolesti. Voda, naime, pročišćava crijeva i povećava sposobnost želuca da apsorbira nutrijente iz hrane koju jedete.

Dobra probava preduvjet je zdravlja, a uz nju ide i blistava i čista koža jer voda potpomaže izlučivanju toksina iz organizma.

Voda pomaže i stvaranje novih krvnih stanica te stanica mišića te pospješuje održavanje težine i mršavljenje.

Preporučuje se da nakon čaše vode ne krenete odmah prema hladnjaku već malo pričekate s prvim obrokom. Ova terapija vodom nema neželjenih nuspojava, a potiče ubrzanje metabolizma.

Idealna je količina 4 čaše vode ujutro svaki dan, ako vam se ti čini previše, počnite najprije s jednom čašom vode na prazan želudac.

Nastavi čitati
Reklama
Komentari

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Zdrav život

Znate li zašto biste u svaku salatu trebali dodati kašiku ulja?

Voće i povrće je puno nutrijenata poput vitamina, minerala i antioksidansa koji nam mogu pomoći u zaštiti organizma, ali i borbi protiv raznih bolesti. Mnogi nutrijenti koji se nalaze u voću i povrću su topivi u vodi i tako vrlo jednostavno dospijevaju u naš organizam. No neki od tih vrijednih spojeva nisu topivi u vodi nego ulju. Upravo zato bi dodatak ulja u salatu mogao pomoći vašem zdravlju.

Znanstvenici su kao primjer uzeli karotenoide, biljne pigmente koji voću i povrću daju jarke boje, a našem organizmu služe kao odlični antioksidansi. Poznati su razni pozitivni učinci karotenoida na organizam, poput zaštite od raka i bolesti srca.

Istraživanjem objavljenom u časopisu “Molecular Nutrition and Food Research” dokazano je da je razina karotenoida u krvi puno veća nakon što su ispitanici konzumirali salatu s uljem, nego kada su konzumirali salatu bez ulja.

Je li bitno koje ulje koristimo?
Količina apsorbiranih karotenoida razlikuje se s vrstom ulja. Najbolji omjer korištene količine ulja i razine karotenoida u krvi imala su ulja s visokim udjelom jednostruko nezasićeni masnih kiselina, kao što su maslinovo ulje i hladno prešano ulje uljane repice. Isti učinak ima i avokado koji je odličan izvor B vitamina i minerala poput magnezija, bakra i fosfora.

Koliko ulja je potrebno?
Isto istraživanje pokazalo je da 3 grama ulja ima jednak učinak kao i 20 grama. To znači da bi već jedna žličica maslinovog ulja imala veliki učinak na to koliko nutrijenata apsorbiramo iz voća i povrća. Prema uputama Europske agencije za sigurnost hrane, dnevna doza maslinovog ulja koja je potrebna da se uoči pozitivan učinak na organizam je 20 grama.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Pratite nas na Facebook-u
Aktuelno