Pratite nas

Zdrav život

Ako brzo hodate, mogli biste poživjeti 15-20 godina duže

Brza šetnja može povećati izglede za duži život, i pritom nije važno koliko kilograma težite jednom kad navučete svoje cipele za hodanje, ukazuje nova studija. Ljudi koji su imali brži tempo hoda živjeli su duže od onih koji su hodali sporije, zaključili su istraživači nakon što su pratili šetalačke navike i smrtnost na uzorku od gotovo 475.000 ljudi, od kojih je većina bila u 50-im godinama života na početku studije.

Brzo hodanje znanstvenici su definirali kao hodanje brzinom od 5 kilometara na sat ili tempom od 100 koraka u minuti. Međutim, sudionici su sami procijenili brzinu vlastita hoda, od kojih se tražilo da navedu hodaju li „sporim tempom“, „umjerenim/prosječnim tempom“ ili „žustrim tempom“. Sudionici s brzim tempom hoda imali su dulje očekivano trajanje života, bez obzira na indeks tjelesne mase, ukazala je studija objavljena u Mayo Clinic Proceedings.

Rezultati pokazuju da je fizička aktivnost jača odrednica dugovječnosti od indeksa tjelesne mase, a na tragu toga, osobe s visokim indeksom tjelesne mase, ali s dobrom kondicijom, mogu duže poživjeti. S druge strane, sudionici sa sporijim hodom imali su kraće očekivano trajanje života u svim kategorijama indeksa tjelesne mase.

Istraživači su izvijestili da su žene koje su hodale brzo imale životni vijek od 87 godina, u usporedbi sa 72 godine za žene koje su hodale polako. Muškarci koji su brzo hodali imali su životni vijek od 86 godina u usporedbi sa 65 godina kod muškaraca sa sporim tempom hoda. Takve vrijednosti ukazuju na 15-godišnju prosječnu razliku za žene i 20-godišnju prosječnu razliku za muškarce.

Drugim riječima, ako hodate brzo, radite kardio trening niskog intenziteta, a ako to radite redovito, time ćete poboljšati i zdravlje svojeg srca. Dakle, bez obzira jeste li pretili ili u formi, brzo hodanje ima pozitivne fizičke učinke na tijelo i očekivano trajanje života.

Zdrav život

Top devet namirnica koje je pametno jesti prije treninga

Tijekom rada od kuće zbog pandemije korona virusa, važno je više nego ikad da zdravlje stavimo na prvo mjesto. To uključuje hranu koja jača imunitet, uzimanje vitamina i odmor, piše Fabfitfun.

Ako je vježbanje dio vašeg uobičajenog dnevnog režima, počnite s konzumiranjem hranjivih namirnica, koje će vam pomoći tijekom i nakon treninga.

Prije nego što počnete grickati svoju užinu prije vježbanja, znajte da je vrijeme sve. Ako vježbate kasnije tokom dana, bilo bi idealno pojesti mali obrok, otprilike dva sata prije vježbanja, što će vašem tijelu pružiti dovoljno vremena da probavi obrok prije treninga. To može biti mješavina dobrih masti, proteina ili ugljikohidrata. Uz to, možete i umanjiti veličinu obroku kojeg jedete prije vježbanja, ali svakako treba pojesti nešto u manjim količinama.

Ovih devet namirnica bi bilo dobro konzumirati prije treninga:

Nemasni proteini

U nemasne proteine spadaju piletina, puretine, jaja, losos, bakalar, list i tuna. Prije treninga možete pojesti malo piletine što je savršeno za izgradnju mišićne mase, a puretina je lako probavljiva.

Jaja

Jaja su sjajan, brz obrok koji možete upariti s bijelom rižom i povrćem. Jaja su odlična alternativa proteinima ako ne želite piletinu ili puretinu.

Hljeb od cjelovitih žitarica

Izvrstan izvor složenih ugljikohidrata, hljeb od cjelovitih žitarica potaknut će vaše vježbanje na bolje. U osnovi, čitavi ugljikohidrati nisu uvijek neprijatelji, već izvor energije. Možete hljeb premazati i sa kikiriki maslacem.

Smeđa riža

Još jedan odličan oblik ugljikohidrata i vitamina B, smeđa riža može biti pomalo ‘dosadna’, pa razmislite o ovom u paru s proteinima i povrćem.

Banane

Banane su ispunjene ugljikohidratima i kalijem, što ih čini savršenim za podršku, funkciju mišića i živaca. U banani možete uživati ​​uz obrok ili spremiti za užinu prije treninga.

Zobene žitarice

Zob je puna vlakana i polako otpušta ugljikohidrate u mišićni sustav vašeg tijela. Otpuštanje ugljikohidrata omogućava da održavate energiju tijekom vježbanja. Također sadrži vitamin B, koji pomaže pretvoriti ugljikohidrate u energiju.

Slatki krompir

Drugi izvor ugljikohidrata. To je škrob, koji vašem tijelu daje energiju koja mu je potrebna tijekom vježbanja.

Grčki jogurt i suho voće

Bolje zajedno, sjajno i odvojeno. Ovaj tim kombinira ugljikohidrate i proteine ​​za snažan međuobrok. Protein u jogurtu zapravo pomaže u sprečavanju oštećenja mišića, jer se bjelančevine u jogurtu čuvaju malo duže, dok se zna da se ugljikohidrati u voću brzo razgrađuju. Ovo je savršeni zalogaj ako trebate jesti sat vremena prije vježbanja.

Juha od telećih kostiju

Juha od telećih kostiju s dodatkom masti je lako probavljiva, a izvrsno djeluje i na zdravlje crijeva. Možete ju jesti prije ili poslije treninga, a odlična je zamjena elektrolita

Voda

Pijte vodu i hidrirajte se za učinkovitu vježbu. Čak i dok radite, zaustavite se na stroju za vodu po šoljicu vode svakih 15 do 30 minuta.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Pratite nas na Facebook-u
Aktuelno