Pratite nas

Hrana i zdravlje

Alarmantno visok nivo šećera u gaziranim sokovima

Nova zdravstvena studija univerziteta Queen Mary iz Londona pokazala je da gazirani sokovi sadrže alarmantno visok nivo šećera, neki i do 12 kašičica po limenci.

Istraživanje je pokazalo da sadržaj šećera u nekim gaziranim pićima ide i do 52,8 g (12 kašičicapo limenci od 330 ml. Pića sa ukusom Cole, najpopularnijim ukusom u Velikoj Britaniji, sadrže u prosjeku 35 g šećera po limenci. Većina gaziranih pića sa šećernim zaslađivačima koja su dostupna u prodaji prelaze maksimalni dnevni preporučeni unos šećera za odrasle (30 g) i djecu (24 g). To znači da ova pića ne mogu biti korištena kao dio “zdrave i balansirane ishrane“, iako to tvrde njihovi proizvođači.

Bezalkoholna pića su glavni izvor unosa slobodnih šećera kod djece i tinejdžera, odnosno drugi glavni kod odraslih.

Velikoj Britaniji se radi na tome da se proizvođači stimulišu na smanjenje količine šećera u svojim proizvodima. Predloženo je da se pića koja sadrže manje od 5 g šećera u 100 ml oslobode plaćanja poreza. Ona pića koja budu imala do 8 g šećera, biće oporezovana manjim iznosom, a pića koja sadrže preko 8 g biće podložna najvišim poreskim stopama.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje manje od 10% ukupnog energetskog unosa kroz slobodne šećere, što je ekvivalent od 50 g ili oko 12 kašičica po danu za osobe kojima je dnevni unos kalorija oko 2000. Najbolje za zdravlje potrošača je da taj unos bude ispod 5%, ako već nije moguće skroz izbaciti gazirana pića iz svakodnevne upotrebe.

Nastavi čitati
Reklama
Komentari

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Hrana i zdravlje

Zdravi tuna burger

Zdravi burger koji će vas oduševiti!

Sastojci

  • 280g odreska tune
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 2 hamburger peciva
  • 1 narezan paradajz
  • 1/4 tanko narezanog crvenog luka
  • 2 šoljice zelene salate
  • sol i papar

Priprema

  • Premažite tunu maslinovim uljem i začinite sa soli i paprom.
  • Prepržite na visokoj temperaturi, 2 minute svaku stranu, dok vanjski dio ne potamni, unutrašnjost mora ostati ružičasta.
  • Razrežite peciva, stavite tunu, zatim salatu, paradajz i luk te poslužite.
Nastavi čitati

Preporučujemo

Pratite nas na Facebook-u




Aktuelno