Pratite nas

Zdrav život

Kivi – vitaminsko čudo koje liječi

Ovo egzotično voće dolazi iz Kine i smatra se kineskim nacionalnim voćem. Intenzivnog je okusa, izrazito sočno, bogato, sa sitnim crnim sjemenkama koje ne mijenjaju okus.

No, mnogi ne znaju da je kivi jedna od najzdravijih namirnica. Prepun je antioksidansa, a sadrži više vitamina C nego naranča i drugi citrusi. Odličan je izvor kalija, vlakana, vitamina A i E, zbog čega ima mnoštvo zdravstvenih prednosti, a najvažnije od njih pogledajte u nastavku.

Štiti oči
Vitamini A, C i E imaju antioksidativno djelovanje. Nekoliko istraživanja je dokazalo kako kivi može smanjiti rizik od nastanka staračke makularne degeneracije, i to za 36%. Kivi sadrži lutein i zeaksantin, tvari koje se prirodno nalaze u ljudskom oku. Lutein pomaže kod filtriranja štetnog plavog svjetla, što pomaže u sprječavanju bolesti oka uzrokovanih starenjem.

Štiti od raka
Flavonoidi i karotenoidi koji imaju antioksidativno djelovanje štite tijelo od slobodnih radikala. Slobodni radikali mogu uzrokovati niz bolesti, uključujući i rak. Kivi štiti DNA od oksidacijske štete, zbog čega se rizik od nastanka raka još više smanjuje.

Štiti kardiovaskularno zdravlje
Jedno istraživanje pokazalo je da ako jedete kivi svako jutro, on može imati učinak jednak aspirinu, za kojega je poznato da sprječava nastanak krvnih ugrušaka. Kivi smanjuje razinu triglicerida u krvi za čak 15%, čime se sprječava nakupljanje plaka na stijenkama arterija te se čuva zdravlje srca i krvnih žila.

Štiti dišni sustav
Jedno istraživanje je pokazalo da kivi može spriječiti bolesti dišnog sustava, a naročito se učinkovit pokazao kod djece. Istraživanje je pokazalo da 5 do 7 porcija kivija tjedno može smanjiti kašalj za 27%, kratkoću daha za 32%, nadraženost nosa za 28% i kronični kašalj za 25%. Za sve to je zaslužan vitamin C.

Štiti probavni sustav
Kivi je odličan izvor vlakana koja održavaju probavni sustav zdravim. Unos vlakana je odličan način da probavni sustav oslobodite od toksina i spriječite nastanak raka debelog crijeva.

Regulira krvni tlak
Kivi je bogat izvor elektrolita kalija koji igra važnu ulogu u održavanju pravilne razine tekućine u tijelu. Također, regulira rad srca i krvni tlak te se suprotstavlja negativnim učincima natrija.

Snižava kolesterol
Vlakna u kiviju mogu smanjiti razinu lošeg (LDL) kolesterola. Kako smanjuje razinu kolesterola, tako smanjuje i rizik od nastanka srčanih bolesti i srčanog udara. Pravilan unos kalija je ključan za zdravo srce, a kivi je jedan od najboljih izvora kalija.

Ostale zdravstvene prednosti

  • poboljšava kognitivne funkcije
  • ubrzava metabolizam
  • ublažava simptome depresije
  • odličan je za trudnice jer sadrži folnu kiselinu
  • potiče mršavljenje
  • sprječava nastanak astme
  • sprječava nastanak raka debelog crijeva

Nutritivne vrijednosti jednog kivija srednje veličine (91g)
Kivi – Vrijednost, RDA

  • Kalorije – 55.5 kcal, 2.8%
  • Ukupno masti – 0.5 g, 0.7%
  • Ukupno ugljikohidrata – 13.3 g, 4.4%
  • Ukupno šećera – 8.2 g, 16.4%
  • Dijetalna vlakna – 2.7 g, 10.9%
  • Proteini – 1 g, 2.1%
  • Vitamin A – 79.2 IU, 1.6%
  • Vitamin B1 (Tiamin) – 0 mg, 1.6%
  • Vitamin B2 (Riboflavin) – 0 mg, 1.3%
  • Vitamin B3 (Niacin) – 0.3 mg, 1.6%
  • Vitamin B5 (Pantotenska kis.) – 0.2 mg, 1.7%
  • Vitamin B6 (Piridoksin) – 0.1 mg, 2.9%
  • Vitamin B9 (Folna kiselina) – 22.8 µg, 5.7%
  • Vitamin B12 – 0 µg, 0%
  • Vitamin C – 84.4 mg, 140.6%
  • Vitamin E – 1.3 mg, 4.4%
  • Vitamin K – 36.7 µg, 45.8%
  • Kalcij – 30.9 mg, 3.1%
  • Željezo – 0.3 mg, 1.6%
  • Magnezij – 0 mg, 0%
  • Fosfor – 30.9 mg, 3.1%
  • Kalij – 283.9 mg, 8.1%
  • Natrij – 2.7 mg, 0.1%
  • Cink – 0.1 mg, 0.8%
  • Bakar – 0.1 mg, 5.9%
  • Mangan – 0.1 mg, 4.5%
  • Selen – 0.2 µg, 0.3%

*Kalorije (%RDA prema dnevnom unosu kalorija od 2000)

Nastavi čitati
Reklama
Komentari

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Zdrav život

Jesu li sve jabuke jednako zdrave?

Iako se smatra kako je jabuka visoko na tabeli zdravog voća i namirnica općenito, trebali bismo obratiti više pažnje na to koje jabuke kupujemo.

Kora jabuke bogata je vlaknima, dok su meso jabuke i sjemenke bogate bakterijama, stoga bismo jabuku uvijek trebali jesti cijelu.

Stoga bi se izreka “jedna jabuka na dan tjera doktora iz kuće van” mogla proširiti napomenom – ovisno o tome koju jabuku jedete.

O čemu to ovisi?
Sirova jabuka, kakvu najčešće jedemo, kao i drugo sirovo voće i povrće, sadrži mikroorganizme koji nastanjuju crijeva, a njihov se sastav mijenja pod utjecajem pesticida. Znanstvenici s Tehničkog sveučilišta u Grazu potvrdili su tezu da su mikroorganizmi, odnosno dobre bakterije znatno sačuvanije, raznolikije i djelotvornije u svježe ubranim jabukama iz organskog uzgoja nego u onima iz supermarketa, u kojima ima više bakterija koje nam štete.

– Oko 240 grama jabuke (prosječna jabuka) ima oko 100 miliona bakterija. Najviše ih je u sjemenkama i mesu jabuke – kaže prof. Gabriele Berg, voditeljica istraživanja.

Ako imate mogućnost, birajte domaće i netretirane jabuke koje su dozrjele na stablu.

Escherichia i Shigella najpoznatije su grupe bakterija koje imaju patogeno djelovanje, a najviše bakterija iz ove skupine, kažu austrijski znanstvenici, nađeno je u jabukama u trgovinama, dok su one iz organskog uzgoja imale više sastojaka koji potiču rast laktobacila u crijevima.

Birajmo mudro
Smatra se da je to zbog ograničavanja veličine ploda u industrijskoj proizvodnji, tretiranja pesticidima i dozrijevanja i skladištenja u neprirodnim uvjetima te često i zbog dugog transporta.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Pratite nas na Facebook-u




Aktuelno