Pratite nas

Zdrav život

Kivi – vitaminsko čudo koje liječi

Ovo egzotično voće dolazi iz Kine i smatra se kineskim nacionalnim voćem. Intenzivnog je okusa, izrazito sočno, bogato, sa sitnim crnim sjemenkama koje ne mijenjaju okus.

No, mnogi ne znaju da je kivi jedna od najzdravijih namirnica. Prepun je antioksidansa, a sadrži više vitamina C nego naranča i drugi citrusi. Odličan je izvor kalija, vlakana, vitamina A i E, zbog čega ima mnoštvo zdravstvenih prednosti, a najvažnije od njih pogledajte u nastavku.

Štiti oči
Vitamini A, C i E imaju antioksidativno djelovanje. Nekoliko istraživanja je dokazalo kako kivi može smanjiti rizik od nastanka staračke makularne degeneracije, i to za 36%. Kivi sadrži lutein i zeaksantin, tvari koje se prirodno nalaze u ljudskom oku. Lutein pomaže kod filtriranja štetnog plavog svjetla, što pomaže u sprječavanju bolesti oka uzrokovanih starenjem.

Štiti od raka
Flavonoidi i karotenoidi koji imaju antioksidativno djelovanje štite tijelo od slobodnih radikala. Slobodni radikali mogu uzrokovati niz bolesti, uključujući i rak. Kivi štiti DNA od oksidacijske štete, zbog čega se rizik od nastanka raka još više smanjuje.

Štiti kardiovaskularno zdravlje
Jedno istraživanje pokazalo je da ako jedete kivi svako jutro, on može imati učinak jednak aspirinu, za kojega je poznato da sprječava nastanak krvnih ugrušaka. Kivi smanjuje razinu triglicerida u krvi za čak 15%, čime se sprječava nakupljanje plaka na stijenkama arterija te se čuva zdravlje srca i krvnih žila.

Štiti dišni sustav
Jedno istraživanje je pokazalo da kivi može spriječiti bolesti dišnog sustava, a naročito se učinkovit pokazao kod djece. Istraživanje je pokazalo da 5 do 7 porcija kivija tjedno može smanjiti kašalj za 27%, kratkoću daha za 32%, nadraženost nosa za 28% i kronični kašalj za 25%. Za sve to je zaslužan vitamin C.

Štiti probavni sustav
Kivi je odličan izvor vlakana koja održavaju probavni sustav zdravim. Unos vlakana je odličan način da probavni sustav oslobodite od toksina i spriječite nastanak raka debelog crijeva.

Regulira krvni tlak
Kivi je bogat izvor elektrolita kalija koji igra važnu ulogu u održavanju pravilne razine tekućine u tijelu. Također, regulira rad srca i krvni tlak te se suprotstavlja negativnim učincima natrija.

Snižava kolesterol
Vlakna u kiviju mogu smanjiti razinu lošeg (LDL) kolesterola. Kako smanjuje razinu kolesterola, tako smanjuje i rizik od nastanka srčanih bolesti i srčanog udara. Pravilan unos kalija je ključan za zdravo srce, a kivi je jedan od najboljih izvora kalija.

Ostale zdravstvene prednosti

  • poboljšava kognitivne funkcije
  • ubrzava metabolizam
  • ublažava simptome depresije
  • odličan je za trudnice jer sadrži folnu kiselinu
  • potiče mršavljenje
  • sprječava nastanak astme
  • sprječava nastanak raka debelog crijeva

Nutritivne vrijednosti jednog kivija srednje veličine (91g)
Kivi – Vrijednost, RDA

  • Kalorije – 55.5 kcal, 2.8%
  • Ukupno masti – 0.5 g, 0.7%
  • Ukupno ugljikohidrata – 13.3 g, 4.4%
  • Ukupno šećera – 8.2 g, 16.4%
  • Dijetalna vlakna – 2.7 g, 10.9%
  • Proteini – 1 g, 2.1%
  • Vitamin A – 79.2 IU, 1.6%
  • Vitamin B1 (Tiamin) – 0 mg, 1.6%
  • Vitamin B2 (Riboflavin) – 0 mg, 1.3%
  • Vitamin B3 (Niacin) – 0.3 mg, 1.6%
  • Vitamin B5 (Pantotenska kis.) – 0.2 mg, 1.7%
  • Vitamin B6 (Piridoksin) – 0.1 mg, 2.9%
  • Vitamin B9 (Folna kiselina) – 22.8 µg, 5.7%
  • Vitamin B12 – 0 µg, 0%
  • Vitamin C – 84.4 mg, 140.6%
  • Vitamin E – 1.3 mg, 4.4%
  • Vitamin K – 36.7 µg, 45.8%
  • Kalcij – 30.9 mg, 3.1%
  • Željezo – 0.3 mg, 1.6%
  • Magnezij – 0 mg, 0%
  • Fosfor – 30.9 mg, 3.1%
  • Kalij – 283.9 mg, 8.1%
  • Natrij – 2.7 mg, 0.1%
  • Cink – 0.1 mg, 0.8%
  • Bakar – 0.1 mg, 5.9%
  • Mangan – 0.1 mg, 4.5%
  • Selen – 0.2 µg, 0.3%

*Kalorije (%RDA prema dnevnom unosu kalorija od 2000)

Nastavi čitati
Reklama
Komentari

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Zdrav život

Naoko bezazleni simptom može ukazivati na ozbiljnu bolest jetre

Rano otkrivanje bolesti uvelike utječe na uspjeh liječenja, a tu veliku ulogu igra prepoznavanje simptoma koji mogu izgledati potpuno bezopasni

Studija provedena u Japanu pokazala je da grčevi u mišićima mogu ukazivati na kroničnu bolest jetra, piše portal Medical Daily. Znanstvenici su otkrili da su grčevi zajednički simptom kod dijabetičara, osoba s kroničnom bolesti bubrega i osoba s kroničnom bolesti jetre te kod žena.

Isto tako, učestali su kod pacijenata s nealkoholnom masnim jetrom, jer oni imaju smanjenu mišićnu masu, stoji u studiji objavljenoj u digitalnom izdanju knjižnice američkog Nacionalnog medicinskog instituta.

U istraživanju su sudjelovala 432 pacijenta, prosječne starosti 65 godina, od kojih su 48,6 posto bile žene. Mjerila se učestalost grčeva, dinamika u kojoj se pojavljuju, doba dana ili noći, trajanje i stupanj boli. Pokazalo se da dulje i bolnije grčeve najčešće osjećaju žene te osobe s cirozom jetara.

Na koji način su povezani pojava bolnih grčeva (osobito u nogama) i bolesna jetra zasad nije do kraja razjašnjeno, no znanstvenici vjeruju da se odgovor krije u povezanosti metabolizma, živčanog sustava, elektrolita i krvne plazme.

No, s obzirom da su grčevi učestala pojava, osobito tijekom ili nakon velikog fizičkog napora, a neke osobe su po prirodi sklonije grčenju mišića, u najvećem broju slučajeva nema razloga za brigu. Nerijetko je razlog bolnim grčevima manjak magnezija u organizmu.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Pratite nas na Facebook-u




Aktuelno