Pratite nas

Zdrav život

Vitamin C zaustavlja rak

Rezultati koje je objavio stručni časopis Proceedings of the National Academy of Sciences sugeriraju kako vitamin C pokreće destruktivnu lančanu reakciju unutar stanica raka.

Testiranja provedena na miševima u National Institutes of Health pokazuju da je injekcijama vitamina C moguće prepoloviti tumore mozga, jajnika i gušterače, te spriječiti njihovo širenje na ostatak organizma.

Upotrijebljena je doza od 4 grama vitamina C po kilogramu tjelesne mase laboratorijskih životinja.

Tu količinu vitamina C nije moguće unijeti putem hrane ili dodataka prehrani zbog ograničenja probavnog sustava.

Istraživači učinak vitamina C objašnjavaju razlikama između zdravih stanica i stanica raka – samo u potonjima vitamin C reagira sa zatečenom kemijskom strukturom te uzrokuje proizvodnju količine vodikovog peroksida koja je dovoljna za uništenje stanice.

Istraživači najavljuju klinička istraživanja novog tretmana na ljudima.

Nastavi čitati
Reklama
Komentari

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Zdrav život

Naoko bezazleni simptom može ukazivati na ozbiljnu bolest jetre

Rano otkrivanje bolesti uvelike utječe na uspjeh liječenja, a tu veliku ulogu igra prepoznavanje simptoma koji mogu izgledati potpuno bezopasni

Studija provedena u Japanu pokazala je da grčevi u mišićima mogu ukazivati na kroničnu bolest jetra, piše portal Medical Daily. Znanstvenici su otkrili da su grčevi zajednički simptom kod dijabetičara, osoba s kroničnom bolesti bubrega i osoba s kroničnom bolesti jetre te kod žena.

Isto tako, učestali su kod pacijenata s nealkoholnom masnim jetrom, jer oni imaju smanjenu mišićnu masu, stoji u studiji objavljenoj u digitalnom izdanju knjižnice američkog Nacionalnog medicinskog instituta.

U istraživanju su sudjelovala 432 pacijenta, prosječne starosti 65 godina, od kojih su 48,6 posto bile žene. Mjerila se učestalost grčeva, dinamika u kojoj se pojavljuju, doba dana ili noći, trajanje i stupanj boli. Pokazalo se da dulje i bolnije grčeve najčešće osjećaju žene te osobe s cirozom jetara.

Na koji način su povezani pojava bolnih grčeva (osobito u nogama) i bolesna jetra zasad nije do kraja razjašnjeno, no znanstvenici vjeruju da se odgovor krije u povezanosti metabolizma, živčanog sustava, elektrolita i krvne plazme.

No, s obzirom da su grčevi učestala pojava, osobito tijekom ili nakon velikog fizičkog napora, a neke osobe su po prirodi sklonije grčenju mišića, u najvećem broju slučajeva nema razloga za brigu. Nerijetko je razlog bolnim grčevima manjak magnezija u organizmu.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Pratite nas na Facebook-u
Aktuelno