Pratite nas

Zanimljivosti

Muči te intenzivan svrbež tokom noći? Pazi šta stavljaš na kožu

Koliko te god svrbež ponekad izluđuje teško se suzdržati od češanja. Postoje kožne bolesti koje se mogu dodatno zakomplicirati ako si nepažljiva ili ne obraćaš pozornost na moguće simptome

Neopreznim češanjem možeš prouzročiti razne bakterijske pa i virusne infekcije. Jedna od kožnih bolesti koja se manifestira simptomom jakog svrbeža jest atopijski dermatitis ili skraćeno AD. Iako simptomi mogu biti drugačiji kod svake osobe – svrbež se pojavljuje gotovo u svakom slučaju. Ova kronična bolest javlja se zbog kombinacije genetskih i okolišnih čimbenika. Atopijski dermatitis najčešće se pojavljuje u najranijoj dobi, ali to ne znači da se mnogi odrasli ljudi ne bore s ovom bolešću. U nastavku pišemo na koje znakove moraš obratiti pozornost kako bi spriječila dodatne komplikacije i očuvala zdravlje svoje kože.

Svrbež i suha koža
Ako je tvoja koža često suha, čak tijekom cijele godine, postoji vjerojatnost da boluješ od atopijskog dermatitisa. Njezina suhoća smanjuje zaštitnu funkciju te zatim postaje osjetljivija i sklona iritaciji. AD je kronična i teško lječiva bolest, tako da se najveći naglasak postavlja na očuvanje zdravlja kože. Najbolje je koristiti uljne kupke, neutralne šampone i emolijense koji koži daju potrebnu vlažnost i vraćaju lipidnu ravnotežu, te mogu pomoći u prevenciji svrbeža. Ako je tvoja koža suha i sklona iritaciji, možda je vrijeme za posjet liječniku kako bi na vrijeme reagirala u slučaju da se radi o atopijskom dermatitisu.

Intenzivan svrbež tokom noći
Simptomi AD-a često se pogoršavaju tijekom noći i prekidaju san. Kada spavamo, temperatura našeg tijela opada, što znači da će koža svrbjeti više nego tijekom dana, kada je temperatura viša. Osobe koje pate od ove bolesti najčešće se suzdržavaju od češanja tijekom dana, no to je vrlo teško kontrolirati i tijekom noći. Čak 60% djece s intenzivnim svrbežom ima poremećaj spavanja, što može dovesti do sporijeg razvitka djeteta. Također, 55% odraslih koji pate od težih oblika AD-a budi se gotovo svaku noć radi intenzivnog svrbeža. Naravno, postoje razni proizvodi koji služe za umirivanje kože te omogućuju oboljelima mirniji san, ali ih ne rješavaju svrbeža u potpunosti.

Osjetljiva bolna koža sklona crvenilu
Definitivno posjeti liječnika ako je tvoja koža sklona crvenilu ili ako je često bolna. Atopijski dermatitis, između ostalog, manifestira se kroz crvenilo i bolna područja koja nastaju kao posljedica kožnih upala, a mogu se pogoršati zbog pretjeranog svrbeža, prekomjernog znojenja ili iritacije kože materijalima koji ju ”guše”. Crvenilo i upaljena koža kod odraslih se osoba pojavljuju na udovima, a posebno na pregibima udova. Također se učestalo javljaju na kapcima, ramenima, vratu i šakama. U nekim slučajevima mogu zahvatiti i cijelo tijelo. Bolan osip i crvenilo kod oboljelih su nešto blaži u toplijim dijelovima godine te se uglavnom pogoršavaju tijekom jeseni i zime.

Suhoća i svrbež nakon tuširanja
Osobama koji pate od AD-a koža postaje isušena nakon tuširanja. Naime, prečestim i predugim kupanjem te pranjem neprikladnim proizvodima koža se dodatno isušuje i oslabljuje. Time se skida zaštitni sloj kože i umanjuje njezina vlažnost, što potiče svrbež. Neopreznim biranjem proizvoda koji iritiraju kožu oboljeli riskiraju dodatno pogoršanje izgleda i zdravlja kože. Kupanje i tuširanje preporučuju se svakodnevno do deset minuta u mlakoj vodi, nakon čega je poželjno nanijeti emolijense koji na kožu djeluju zaštitno. Proizvodi moraju biti bez dodatnih (štetnih) aditiva i pH vrijednosti kože (oko 5,5).

Česte kožne infekcije
Koža kod osoba koje boluju od atopijskog dermatitisa, sklona je iritacijama i kožnim infekcijama. Češanje bolnih područja može dovesti do teških infekcija i ožiljaka. Kožne simptome mogu pogoršati razne tvari iz okoline npr. alergeni iz hrane, vuna, sintetika, jaki omekšivači i deterdženti i prašina. Kako bi očuvala što bolje zdravlje svoje kože – važno je voditi računa o mogućim alergijama i koristiti preparate koji neće dodatno nadražiti kožu. Također, ako primijetite navedene simptome na koži svakako se javite obiteljskom liječniku kako bi postavio točnu dijagnozu i sugerirao način liječenja.

Zanimljivosti

Čudotvorna tvar koja skraćuje prehladu? Da, stvarno postoji!

Unos visokih doza cinka u prosjeku skraćuje prehladu za tri dana, koja uglavnom traje sedam do deset dana, pokazuju analize istraživanja koja su se bavila zaštitnom ulogom cinka na imunosni sustav.

Jedna od najpoznatijih uloga cinka je doprinos normalnoj funkciji imunosnog sustava. Utječe na stvaranje i aktivaciju T-limfocita, bijelih krvnih stanica važnih u borbi protiv infekcija, pa se nedovoljan unos ovog minerala negativno odražava na broj i funkciju T-stanica, a time i na imunitet.

Cink spada u mikroelemente koji su nam potrebni u malim količinama. Preporučena dnevna količina je 10 mg.

Ispitanici u studiji čiji su rezultati objavljeni u časopisu British Journal of Clinical Pharmacology uzimali su dodatak prehrani s cinkom u obliku cinkova acetata u dozi od 75 mg dnevno.

Sva dosadašnja istraživanja povećani unos od oko 80 mg cinka na dan tijekom jednog ili dva tjedna nisu povezala sa štetnim učinkom na zdravlje.

Prirodni izvori cinka su morski plodovi, crveno i meso peradi, cjelovite žitarice, mahunarke i, npr. indijski oraščići.

Iskoristivost cinka iz namirnica životinjskog porijekla znatno je veća.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Pratite nas na Facebook-u
Aktuelno