Pratite nas

Zanimljivosti

Namirnice koje svakodnevno jedemo, a mogu biti opasne po život

Ukoliko ih pogrešno skladištimo, pripremamo, slabo termički obradimo, jedemo nedozrele (ako je riječ o biljkama, povrću ili voću) ili pak pojedemo dio koji nije jestiv, možemo u životnu opasnost dovesti sebe i ukućane.

Suho meso i slabo pečeno meso

Termički neobrađeno meso, osobito govedina, janjetina, može sadržavati toksoplazmu i trihinelu, parazite koji su opasni za zdravlje, a kod trudnica mogu izazvati pobačaj ili deformacije ploda. Trihinela napada mišiće, srce i mozak.

Perad

Piletinu, puretinu i ostalu perad izuzetno je bitno dobro termički obraditi jer može sadržavati bakterije poput salmonele, stafilokoka i kampilobakterije. Ove bakterije mogu dovesti do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija, a kod osoba slabijeg imuniteta čak i ugroziti život.

Dobro obrađeno meso peradi ne smije biti iznutra ružičasto te iz njega smije curiti samo prozirna tekućina.

Važno je da na dasci na kojoj režete sirovo meso ne režete povrće ili druge namirnice koje ne planirate termički obraditi. Isto vrijedi i za nož kojim režete. Ne koristite ga za ostale namirnice, ako ga nise dobro oprali.

Koštice od voća

Trešnje, višnje, marelice – sve one sadrže koštice, a one pak cijanid u tragovima.   U malim dozama cijanid može izazvati glavobolju, anksioznost, vrtoglavicu i povraćanje, a u nešto većim može biti smrtonosan. 

Školjke i ostali morski plodovi

Morski plodovi sadrže alergene koji mogu biti opasni za alergičare. Alergijska reakcija uključuje želučane probleme, promjene na koži, probleme s disanjem, oticanje jezika i usana, zbunjenost i vrtoglavicu.

Gorki badem

Postoje dvije vrste badema, slatki i gorki. Gorki badem, kada je u sirovom obliku, sadrži cijanid koji može biti fatalan te ga je stoga bitno termički obraditi prije konzumacije. Slatki badem je siguran za konzumaciju jer ne sadrži cijanid.

Hot dog

Hot dog, zbog svog oblika, je u Americi vodeći uzrok gušenja kod male djece, piše portal Health and pretty. Nije sam oblik problematičan. Riječ je o vrlo nezdravoj hrani koju bi trebalo izbjegavati ili svesti na minimum.

Riba

Stalno slušamo kako treba jesti više ribe, no ni s ribom treba oprezno jer određene vrste sadrže visoke količine žive. Najviše žive imaju tuna, skuša, sabljarka i morski pas.

Živa utječe na neurološki sustav pa se trovanje manifestira kroz probleme s pamćenjem, depresiju, anksioznost, oštećenja živaca, visoki krvni tlak, probleme s koordinacijom i vidom.

Muškatni oraščić

Muškatni oraščič je začin koji se dodaje brojnim jelima, no treba paziti na mjeru jer ako se pretjera s količinom može izazvati psihotično ponašanje pa i smrt. Muškatni oraščić sadrži miristicin, narkotik koji izaziva halucinacije i povraćanje, a u velikom količinama može dovesti do smrti.

Sirova jaja

Sirova jaja mogu izazvati trovanje salmonelom, koje može biti vrlo opasna za osobe sa slabim imunitetom. Jaja obavezno termički obradite, a ako ih koristite u sirovom obliku, vodite računa da su provjerena.

Nastavi čitati
Reklama
Komentari

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Zanimljivosti

Izliječite upalu zubnog mesa: Kućni pripravci za borbu protiv gingivitisa

Gingivitis ili upala zubnog mesa ukoliko se ne liječi može dovesti do puno ozbiljnijeg stanja kao što je parodontitis. Uz obavezni odlazak stomatologu, gingivitis ćete izliječiti pomoću ovih pripravaka.

Zeleni čaj

Ova vrsta čaja obiluje antioksidansima koji pomažu ublažiti upalu i uništiti bakterije u ustima koje su dovele do gingivitisa, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Journal of International Oral Health. Veliku ulogu u borbi protiv gingivitisa imaju polifenoli iz zelenog čaja.

Hidrogen peroksid

Jak antiseptik s antibakterijskim učinkom pomaže neutralizirati bakterije koje su dovele do upale zubnog mesa. U ljekarni kupite 3-postotni hidrogen peroksid, razrijedite ga vodom u omjeru 50-50 posto i dobivenom tekućinom ispirite usta. 

Kadulja

Kadulja ima jaka antiupalna svojstva. Grgljamo je kod upale grla, a isto tako djeluje i kod upale desni. Skuhajte čaj od kadulje, ostavite poklopljeno desetak minuta pa pustite da se ohladi i nekoliko puta dnevno njime isperite usnu šupljinu. 

Slana voda

Studija objavljena u časopisu PLoS One pokazala je da ispiranje usne šupljine zasoljenom vodom pomaže izliječiti upalu zubnog mesa. Sol je prirodni dezinficijens.

Limunska trava

Studija objavljena u časopisu Journal of Clinical Diagnosis and Research pokazala je da  vodica za usta koja sadrži 0,25 posto ulja limunske trave učinkovito uklanja zubni plak koji uzrokuje gingivitis. Ukapajte dvije do tri kapi eteričnog ulja limunske trave u čašu vode i njome isperite usta. 

Soda bikarbona

Umjesto paste, zube operite sodom bikarbonom jer neutralizira kiseline u ustima koje mogu dovesti do upala. Istraživanje objavljeno u Journal of Clinical Dentistry pokazalo je da paste za zube koje sadrže sodu bikarbonu bolje uklanjaju plak. 

Kokosovo ulje

Mućkanje kokosovog ulja u ustima deset minuta dnevno pomaže ukloniti plak i poboljšati dentalnu higijenu, potvrdila je studija objavljena u časopisu Journal of Clinical and Diagnostic Research. 

Redovno pranje zuba

Najčešći uzročnik upale zubnog mesa je nedovoljna higijena usne šupljine, stoga je redovito pranje zuba i korištenje zubnog konca najbolji način da se spriječi pojava gingivitisa.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Pratite nas na Facebook-u




Aktuelno