Pratite nas

Zanimljivosti

Dilema: Šta je zdravije piti – vino ili pivo?

Ukoliko ste ljubitelji i vina i piva pa se nikako ne možete odlučiti što naručiti, možda vam ove informacije budu od koristi.

Kada se petkom poslije posla konačno nađete s kolegama ili prijateljima za šankom u omiljenom kafiću, dok naručujete piće, sigurno ne razmišljate o tome kako djeluje na zdravlje. I to je dobro. Došli ste se opustiti i ako nemate nikakvih zdravstvenih problema, uživajte u onom što vam najviše odgovara – pivo, vino, pelin, martini ili nešto peto.

No, ukoliko ste ljubitelj i vina i piva pa se nikako ne možete odlučiti što biste pili, možda vam možemo pomoći.

“Najveća razlika između vina i piva je u količini alkohola. Čaša vina sadrži 19 grama alkohola, a čaša piva 14. Vino sadrži više alkohola od piva”, kaže dijetetičarka i nutricionistkinja Amanda A. Kostro Miller za Bustle.

Kada pijete pivo ili vino – ili bilo koja alkoholna pića, alkohol se djelomično apsorbira u želucu, ali uglavnom u tankom crijevu prije, nego što dođe do jetara.

“Ukoliko jedemo dok pijemo alkohol ili uz alkoholno piće konzumiramo i neko bezalkoholno ili vodu, usporit ćemo apsorpciju alkohola i ublažiti pijanstvo”, dodaje za isti portal nutricionistica Erica Ingraham. Hrana je svojevrsna tampon zona za alkohol. Ako pijete na prazan želudac, alkohol se puno brže apsorbira u krv. Po ovom pitanju gotovo je svejedno pijete li vino ili pivo. Na brzinu kojom alkohol ulazi u krvi osim stanja u želucu, utječu i naši kilogrami te razina hidratiziranosti.

Pivo bi vas moglo brže zaistiti od vina zbog mjehurića i količine koju ćete popiti, no zbog istih tih mjehurioća moglo bi uzrokovati probavne probleme, ako ste im skloni. “Patite li od žgaravice, znajte da alkohol može biti okidač. No, ako pijete veće količine piva, vjerojatnost za žgaravicu još je veća”, objašnjava Miller. Ako imate celijakiju ili ste alergični na gluten, zaboravite na pivo.

Što se tiče vina, poznato je da u umjerenim količinama, osobito crno vino, dobro djeluje na zdravlje jer obiluje antioksidansima.

“Crna vina sadrže izuzetno jak antioksidans resveratrol koji poboljšava kardiovaskularno zdravlje i snižava kolesterol u krvi. Provode sew dodatna istraživanja da se utvrdi točan učinak vina na zdravlje”, dodaje Miller. No, ne morate piti vino da biste tijelu osigurali resveratrol. Njime obiluju grožđe, borovnice i tamna čokolada.

I dok sadrži manje glutena od piva, ne pretjerujte s vinom ako ste intolerantni na ovaj sastojak. “Proces izrade vina obično ne uključuje preradu sastojaka koji sadrže gluten. Međutim, neki vinski proizvodi mogu sadržavati gluten zbog okusa koji se dodaju vinu ili načina skladištenja”, kaže Miller.

Bilo koja vrsta alkohola imat će utjecaj na tijelo. Što je bolje – vino ili pivo, ostaje da sami odlučite – ako vam se pije vino, pijte vino, ako ste baš za pivo, uživajte u pivu. Razlike koje ova popularna pića imaju za organizam su neznatne. Ono što je bitno je da ne prejerate i da pametno pijete kako vikend ne biste proveli u krevetu.

Nastavi čitati
Reklama
Komentari

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Zanimljivosti

Izliječite upalu zubnog mesa: Kućni pripravci za borbu protiv gingivitisa

Gingivitis ili upala zubnog mesa ukoliko se ne liječi može dovesti do puno ozbiljnijeg stanja kao što je parodontitis. Uz obavezni odlazak stomatologu, gingivitis ćete izliječiti pomoću ovih pripravaka.

Zeleni čaj

Ova vrsta čaja obiluje antioksidansima koji pomažu ublažiti upalu i uništiti bakterije u ustima koje su dovele do gingivitisa, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Journal of International Oral Health. Veliku ulogu u borbi protiv gingivitisa imaju polifenoli iz zelenog čaja.

Hidrogen peroksid

Jak antiseptik s antibakterijskim učinkom pomaže neutralizirati bakterije koje su dovele do upale zubnog mesa. U ljekarni kupite 3-postotni hidrogen peroksid, razrijedite ga vodom u omjeru 50-50 posto i dobivenom tekućinom ispirite usta. 

Kadulja

Kadulja ima jaka antiupalna svojstva. Grgljamo je kod upale grla, a isto tako djeluje i kod upale desni. Skuhajte čaj od kadulje, ostavite poklopljeno desetak minuta pa pustite da se ohladi i nekoliko puta dnevno njime isperite usnu šupljinu. 

Slana voda

Studija objavljena u časopisu PLoS One pokazala je da ispiranje usne šupljine zasoljenom vodom pomaže izliječiti upalu zubnog mesa. Sol je prirodni dezinficijens.

Limunska trava

Studija objavljena u časopisu Journal of Clinical Diagnosis and Research pokazala je da  vodica za usta koja sadrži 0,25 posto ulja limunske trave učinkovito uklanja zubni plak koji uzrokuje gingivitis. Ukapajte dvije do tri kapi eteričnog ulja limunske trave u čašu vode i njome isperite usta. 

Soda bikarbona

Umjesto paste, zube operite sodom bikarbonom jer neutralizira kiseline u ustima koje mogu dovesti do upala. Istraživanje objavljeno u Journal of Clinical Dentistry pokazalo je da paste za zube koje sadrže sodu bikarbonu bolje uklanjaju plak. 

Kokosovo ulje

Mućkanje kokosovog ulja u ustima deset minuta dnevno pomaže ukloniti plak i poboljšati dentalnu higijenu, potvrdila je studija objavljena u časopisu Journal of Clinical and Diagnostic Research. 

Redovno pranje zuba

Najčešći uzročnik upale zubnog mesa je nedovoljna higijena usne šupljine, stoga je redovito pranje zuba i korištenje zubnog konca najbolji način da se spriječi pojava gingivitisa.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Pratite nas na Facebook-u




Aktuelno