Pratite nas

Zdrav život

Naoko bezazleni simptom može ukazivati na ozbiljnu bolest jetre

Rano otkrivanje bolesti uvelike utječe na uspjeh liječenja, a tu veliku ulogu igra prepoznavanje simptoma koji mogu izgledati potpuno bezopasni

Studija provedena u Japanu pokazala je da grčevi u mišićima mogu ukazivati na kroničnu bolest jetra, piše portal Medical Daily. Znanstvenici su otkrili da su grčevi zajednički simptom kod dijabetičara, osoba s kroničnom bolesti bubrega i osoba s kroničnom bolesti jetre te kod žena.

Isto tako, učestali su kod pacijenata s nealkoholnom masnim jetrom, jer oni imaju smanjenu mišićnu masu, stoji u studiji objavljenoj u digitalnom izdanju knjižnice američkog Nacionalnog medicinskog instituta.

U istraživanju su sudjelovala 432 pacijenta, prosječne starosti 65 godina, od kojih su 48,6 posto bile žene. Mjerila se učestalost grčeva, dinamika u kojoj se pojavljuju, doba dana ili noći, trajanje i stupanj boli. Pokazalo se da dulje i bolnije grčeve najčešće osjećaju žene te osobe s cirozom jetara.

Na koji način su povezani pojava bolnih grčeva (osobito u nogama) i bolesna jetra zasad nije do kraja razjašnjeno, no znanstvenici vjeruju da se odgovor krije u povezanosti metabolizma, živčanog sustava, elektrolita i krvne plazme.

No, s obzirom da su grčevi učestala pojava, osobito tijekom ili nakon velikog fizičkog napora, a neke osobe su po prirodi sklonije grčenju mišića, u najvećem broju slučajeva nema razloga za brigu. Nerijetko je razlog bolnim grčevima manjak magnezija u organizmu.

Nastavi čitati
Reklama
Komentari

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Zdrav život

Kardiolog podijelio recept za hljeb koji možete jesti koliko god želite

Većina ljudi voli jesti hljeb, ali svi pokušavaju ograničiti unos te namirnice. Zato vam donosimo ovaj zanimljiv recept

Hljeb koji je preporučio kardiolog Steven Gandry iz Nebraske, objavljen je u njegovoj knjizi The Plant Paradox, može se jesti bez osjećaja krivice, jer ne sadrži žitarice. Prema dr. Gandryju, ovo je “gotovo hljeb” i ne sadrži gluten, pšenicu ili kvasac.

Kriška ovog hljeba sadrži samo 90 kalorija, 5 grama vlakana i 3 grama proteina, u odnosu na 128 kalorija, 3 grama vlakana i 3 grama proteina u kriški hljeba od cjelovitog zrna. Prema dr. Gundryju, ne radi se samo o ugljikohidratima i glutenu, već i o visokoj razini lektina odnosno proteinu koji veže toksične ugljikohidrate u visokim razinama – što tradicionalni hljeb čini nezdravim.

Steven Gundry savjetuje da se ljudi “maknu” od lektina. “Mnogi ljudi izbjegavaju gluten jer imaju strah od napuhavanja i upala, međutim gluten je samo jedna vrsta lektina – toksičnog biljnog proteina koji se nalazi u pšenici, ali i u mnogim proizvodima bez glutena”, objašnjava Gundry, a prenosi Independent.

Dodaje da kada jednom lektin uđe u probavu, a nalazi se u voću i povrću, “uzrokuje različite procese koji mogu stvoriti upale koje vode do povećanja težine i drugih zdravstvenih problema.

Kako napraviti ovaj ukusan zdravi hljeb kod kuće:

Sastojci:

  • 2 šoljice bademovog brašna
  • 1/3 šoljice + 1 žlica mljevenih lanenih sjemenki
  • 1/2 kašika soli
  • 1 kašika praška za pecivo
  • 1 kašika lanenih sjemenki
  • 1/2 šoljice kukuruznog škroba
  • 1 kašika jabučnog octa
  • 1/2 šoljica grčkog jogurta
  • 6 kašika maslaca
  • 4 jaja

Priprema:

1. U zdjeli pomiješajte suhe sastojke i dodajte lanene sjemenke. Na srednjoj vatri otopite maslac, ostavite da se hladi 5 minuta, a zatim tekuće sastojke dodajte suhim sastojcima. Miješajte lopaticom dok ne dobijete smjesu koja izgleda kao tijesto.

2. Zatim ga prebacite na lim za pečenje obložen papirom. Pospite lanenim sjemenkama i pecite na 175 stepeni 25 minuta. Pomoću čačkalice provjerite je li hljeb gotov. Ostavite hljeb da se ohladi i zamotajte u čistu krpu.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Pratite nas na Facebook-u




Aktuelno