Pratite nas

Zanimljivosti

Odličan razlog zbog kojeg je dobro pojesti još jednu kockicu tamne čokolade

Umjereno konzumiranje tamne čokolade značajno smanjuje rizik od depresije, zaključila je skupina britanskih znanstvenika, a prenosi Daily Mail.

Stručnjaci s University Collegea London proveli su anketu u kojoj je sudjelovalo više od 13 tisuća ljudi. Usredotočili su se na utvrđivanje odnosa između konzumacije čokolade i pojave depresije. Da bi to učinili, volonterima su postavljena pitanja o količini i vrstama slatkiša koje jedu te o njihovu emocionalnom stanju. Znanstvenici su uzeli u obzir i čimbenike kao što su razina tjelesne aktivnosti i prisutnost loših navika, posebno pušenja.

Čokolada sadrži tvari slične anandamidu, neurotransmiteru koji blokira osjećaj boli te feniletilamin, spoj koji ima važnu ulogu u regulaciji raspoloženja

Rezultati su pokazali da su ljubitelji tamne čokolade znatno manje skloni depresiji nego oni koji je uopće ne jedu. Ispitanici koji su dva dana konzumirali tamnu, gorku čokoladu, imali su 70 posto manje znakova te bolesti. Osim toga, kod četvrtine sudionika ankete koji su redovito jeli 104 do 454 g toga slatkiša, vjerojatnost razvoja depresije smanjila se za 58 posto u usporedbi s onima koji nisu uključili čokoladu u svoju prehranu. Znanstvenici naglašavaju da takav učinak ima samo čokolada s visokim udjelom kakaa.

Postoji niz mehanizama kojima čokolada može spriječiti pojavu depresije ili umanjiti njezine simptome, napominju istraživači. Kažu da je tajna u tome što gorka čokolada sadrži posebne sastojke koji imaju određeni utjecaj na ljudsku psihu.

Čokolada sadrži brojne psihoaktivne tvari, uključujući one slične anandamidu, neurotransmiteru, koji blokira osjećaj boli, te nekoliko endogenih biogenih amina, koji uključuju feniletilamin, spoj koji ima važnu ulogu u regulaciji raspoloženja, zaključuju znanstvenici. Štoviše, tamna čokolada bogata je antioksidansima koji smanjuju upale u tijelu, a čija je prisutnost, prema stručnjacima, također izravno povezana s pojavom stresa i tjeskobe.

Ranije su poljski znanstvenici otkrili da tamna čokolada, bogat izvor magnezija, cinka i drugih važnih elemenata u tragovima i crno vino, izvor korisnoga antioksidansa resveratrola, imaju blagotvoran utjecaj na zdravlje ljudi. Uporaba proizvoda s protuupalnim svojstvima, kako kažu stručnjaci, smanjuje vjerojatnost prerane smrti za 18 posto, a njihovo uključivanje u svakodnevnu prehranu smanjuje rizik od smrti od kardiovaskularnih bolesti za 20 posto, a od raka za 13 posto.

Nastavi čitati
Reklama
Komentari

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Zanimljivosti

Obratite pažnju: Promjene na licu koje otkrivaju probleme sa zdravljem

Prema drevnoj kineskoj medicini, koža, kao najveći organ, može biti prvi pokazatelj posljedica loših životnih navika te otkriva tegobe određenih organa. Primijetite li neke od ovih promjena na licu, vrijeme je da potražite uzrok i riješite sami problem.

ČELO – mjehur i tanko crijevo

Promjene: Prištići i masna koža
Uzrok: Previše masne i rafinirane hrane koja uzrokuje usporavanje probave, previše alkohola, šećera i stresa

IZMEĐU OBRVA – jetra

Promjene: Prištići, ciste i masna koža
Uzrok: Pojačan rad želuca zbog teško probavljive hrane, previše crvenog mesa, alergija na neke sastojke iz hrane

OČI I ISPOD OČIJU – bubrezi

Promjene: Tamna koža, kapilare sivilo, otok
Uzrok: Pušenje, previše alkohola, loša cirkulacija, srčane tegobe

NOS – srce

Promjene: Prištići, mrlje, masna koža
Uzrok: Predugi boravak u zatvorenom prostoru, zagađen zrak, plinovi, nadutost, loša cirkulacija, visok krvni tlak

OBRAZI – pluća i bubrezi

Promjene: Bljedilo, prištići, mrlje…
Uzroci: Pušenje, velike količine stresa, nekvalitetna prehrana, prevelik unos šećera

USNE I BRADA – trbuh

Promjene: Prištići, tamne mrlje, bljedilo kože
Uzroci: Masna hrana, prevelike količine šećera, kofeina i alkohola, premalo sna, stres

Nastavi čitati

Preporučujemo

Pratite nas na Facebook-u




Aktuelno