Pratite nas

Zanimljivosti

Iz oka ne vadite sami krhotine, a kod gušenja ne idite u toalet

Da ne bi došlo do ugrožavanja tuđeg ili vlastitog života, donosimo vam neke od najčešćih grešaka kod prve pomoći.

1. Stavljanje bilo kakvih sredstava odmah na opeklinu

– Kada se opečete, najbolje bi bilo da odmah opečeno mjesto stavite pod mlaz vode na nekoliko minuta  i nikako se na svježu opeklinu ne smiju stavljati ulja ili masne kreme, te bilo kakva druga sredstva.

2. Naginjanje glave unatrag kod krvarenja nosa
Ako vam curi krv iz nosa, bilo pri ozljedi ili nekom drugom uzroku, dovoljno je pritisnuti nos u njegovom samom korijenu u visini očiju.

– Naginjanje unatrag može dovesti samo do komplikacija i otjecanja krvi u organe dišnih puteva ili probavnih organa.

3. Stavljanje topline na uganuće ili lom

Liječnica kaže da je pri uganuću ili lomu kosti, najbitnije odmah potražiti liječničku pomoć, a prije nego što dobijete odgovarajuću liječničku skrb, najbolje bi bilo na bolno mjesto staviti led. No, nikako direktno na kožu već prije staviti ručnik ili neku tkaninu koja će poslužiti kao barijera.

4. Pokušaj uklanjanja krhotina iz ozlijeđenog oka

Prilikom ozljede oka, najvažnije je odmah otići liječniku.

– Nikakvo uklanjanje krhotina iz oka ne dolazi u obzir. Najbolje bi bilo da se oko zamota i pričeka da se liječnik pobrine za ozljedu i uvidi kakva oštećenja su posrijedi. Uklanjanje krhotina iz oka moglo bi dovesti do veće štete nego koristi .

5. Uklanjanje gaze i stavljanje nove dok još teče krv

Kod veće ozljede iz koje teče krv, savjetuje liječnica, obavezno je previti ranu i staviti gazu. Međutim, najveću grešku koju ljudi rade u ovoj situaciji je stavljanje nove gaze nakon što je stara već jako natopljena krvlju. U takvoj situaciji se samo na staru gazu dodaje nova, slojevi se nadograđuju dok god krvarenje ne oslabi.

6. Odlazak u toalet prilikom gušenja

Naime, što se tiče gušenja u javnosti, u takvom slučaju najbolje bi bilo ostati ‘u gužvi’. Tako će vam najprije netko pružiti pomoć ili upotrijebiti Heimlichov hvat i tako iz tijela izbaciti uzrok gušenja.

Nastavi čitati
Reklama
Komentari

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Zanimljivosti

Čudotvorna tvar koja skraćuje prehladu? Da, stvarno postoji!

Unos visokih doza cinka u prosjeku skraćuje prehladu za tri dana, koja uglavnom traje sedam do deset dana, pokazuju analize istraživanja koja su se bavila zaštitnom ulogom cinka na imunosni sustav.

Jedna od najpoznatijih uloga cinka je doprinos normalnoj funkciji imunosnog sustava. Utječe na stvaranje i aktivaciju T-limfocita, bijelih krvnih stanica važnih u borbi protiv infekcija, pa se nedovoljan unos ovog minerala negativno odražava na broj i funkciju T-stanica, a time i na imunitet.

Cink spada u mikroelemente koji su nam potrebni u malim količinama. Preporučena dnevna količina je 10 mg.

Ispitanici u studiji čiji su rezultati objavljeni u časopisu British Journal of Clinical Pharmacology uzimali su dodatak prehrani s cinkom u obliku cinkova acetata u dozi od 75 mg dnevno.

Sva dosadašnja istraživanja povećani unos od oko 80 mg cinka na dan tijekom jednog ili dva tjedna nisu povezala sa štetnim učinkom na zdravlje.

Prirodni izvori cinka su morski plodovi, crveno i meso peradi, cjelovite žitarice, mahunarke i, npr. indijski oraščići.

Iskoristivost cinka iz namirnica životinjskog porijekla znatno je veća.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Pratite nas na Facebook-u
Aktuelno