Pratite nas

Zdrav život

Saznaj šta sol zapravo čini tvom tijelu i koliko je tvoj organizam treba

”Manje natrija u soli znači i umanjen negativan utjecaj unosa soli na krvi tlak, što stvara i manji rizik od kardiovaskularnih bolesti.”

Konzumiranje soli ili natrijeva-klorida neophodno je za pravilno funkcioniranje organizma i ima ključnu ulogu u mnogim fiziološkim procesima. Nekada smo vjerovali kako naše tijelo ne regulira dobro razine soli. Zapravo, sol donosi mnoge dobrobiti tvom tijelu, uključujući i povećano očuvanje vode u tijelu i činjenicu da te čini manje žednom – vjerojatno suprotno od onoga što si možda mislila. To znači da tvoje tijelo, s obzirom na svoje razine soli, može odrediti prioritet za optimalno funkcioniranje, što je dokazalo da pomaže metabolizmu na pozitivan način.

Benefit konzumacije soli
Iako znamo da je prekomjerna konzumacija soli loša za zdravlje, to ne znači da ne pomaže u funkciji tijela. Postoje mnogi benefiti koje tvoje tijelo može dobiti od pravilne konzumacije soli. Kako bi ostala dobro hidrirana, tvoje tijelo treba ravnotežu natrija i kalija. To je zato što voda u tijelu prati razinu natrija pa će, ako ga imaš dovoljno, tvoje tijelo zadržavati vodu te ćeš tako ostati bolje hidrirana, a razina kalija uravnotežit će vodu i natrij. Također, smatra se da je sol prirodni pročišćivač krvi. Sadrži vitamin C, koji djeluje kao antioksidans. Za pravilnu konzumaciju soli u kuhinji preporučuje se upotreba soli s manje natrija.

Benefite soli najbolje znaju sportaši koji se bave fizičkim aktivnostima. Oni tijekom velikih napora gube elektrolite kroz znoj koje onda naknadno moraju unijeti u tijelo. Pravilna konzumacija soli, u ovim slučajevima, može sportaše očuvati od natečenih nožnih prstiju, što su posljedice prekomjernog znojenja.

Sol je potrebna i ljudima koji pate od nefropatije, bolesti koja zahtijeva da unosite više soli u svoje tijelo. Radi se o stanju bubrega zbog kojeg organizam ne može održavati pravilne količine natrija. Ljudi koji pate od ove bolesti gube previše soli kroz mokraću, zbog čega moraju kontrolirati dnevni unos.

Isto tako, ljudi koji u terapiji konzumiraju diuretike moraju unositi više soli u organizam zbog manjka natrija u tijelu. Naime, tijelo gubi veliku količinu vode, u kojoj se nalazi i natrij, stoga je potrebno unositi dodatnu sol kako ga ne bi manjkalo.

Zdrava ”čista” prehrana može biti opasna za tvoje tijelo ako ne unosiš sve potrebne tvari. Zobene pahuljice za doručak, voće i povrće kao grickalice, neslano meso i brokula za večeru mogu imati loš učinak. Sol je potrebno unositi zbog balansa razine natrija, a ako ne unosiš dovoljnu količinu, to može loše djelovati na tvoje tijelo.

Također, važno je spomenuti kako se tijekom ljeta i toplijih mjeseci preporučuje dodatan unos soli zbog boljeg balansa u tijelu, odnosno kako bi izbjegla tjelesni umor.

Preporučena količina soli
Suvremene prehrambene navike dovele su do toga da unosimo u organizam pet do deset grama soli više nego što je potrebno tijelu. Stručnjaci kažu da dnevno ne bismo smjeli jesti više od 6 grama soli, a unos natrija ne bi smio iznositi više od 2 grama.

Prema preporukama, dnevni unos soli za zdravu odraslu osobu iznosi 5 grama, a maksimalan unos ograničava se na 6 grama soli, odnosno 1 čajnu žličicu dnevno. Djeci je potrebna i manja količina soli.

Pretjeran unos soli i natrija
Količina soli (i natrija) koju unosiš u tijelo ima izravan učinak na tvoj krvni tlak. Ako konzumiraš previše soli, višak vode u tvom će se tijelu povećavati, a zatim i tvoj krvni tlak. Što je krvni tlak viši, to je veći pritisak na srce, arterije, bubrege i mozak, što može dovesti do moždanog ili srčanog udara, demencije i bolesti bubrega. Zbog toga je važno istražiti opcije koje su pogodnije za tvoje tijelo.

Sol s manje natrija
Sol ima rasprostranjenu upotrebu u preradi hrane i proizvodnji, što čini oko 75% ukupne potrošnje natrija. Zato je važno smanjiti unos natrija kako ne bi naštetio tijelu.

Dnevne fiziološke potrebe za natrijem mogu se lako zadovoljiti isključivo unosom hrane bez dodatnog dosoljavanja . Ipak, deficit je moguć kod prekomjernog gubitka natrija i neadekvatne prehrane.To se prije svega odnosi na sportaše koji se bave intenzivnim i iscrpljujućim aktivnostima te koji tekućinu i elektrolite umjesto izotoničnim napicima nadoknađuju vodom. Pretjeran unos vode, osobito kod osoba koje imaju problema s bubrezima ili pak iscrpljujući proljev, također može dovesti do hiponatremije , stanja koje prate bezvoljnost, glavobolja i smetenost, a u težim slučajevima i koma. Sol s manje natrija znači i umanjen negativan utjecaj soli na krvi tlak, što stvara i manji rizik od kardiovaskularnih bolesti.

 

Nastavi čitati
Reklama
Komentari

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Zdrav život

Kardiolog podijelio recept za hljeb koji možete jesti koliko god želite

Većina ljudi voli jesti hljeb, ali svi pokušavaju ograničiti unos te namirnice. Zato vam donosimo ovaj zanimljiv recept

Hljeb koji je preporučio kardiolog Steven Gandry iz Nebraske, objavljen je u njegovoj knjizi The Plant Paradox, može se jesti bez osjećaja krivice, jer ne sadrži žitarice. Prema dr. Gandryju, ovo je “gotovo hljeb” i ne sadrži gluten, pšenicu ili kvasac.

Kriška ovog hljeba sadrži samo 90 kalorija, 5 grama vlakana i 3 grama proteina, u odnosu na 128 kalorija, 3 grama vlakana i 3 grama proteina u kriški hljeba od cjelovitog zrna. Prema dr. Gundryju, ne radi se samo o ugljikohidratima i glutenu, već i o visokoj razini lektina odnosno proteinu koji veže toksične ugljikohidrate u visokim razinama – što tradicionalni hljeb čini nezdravim.

Steven Gundry savjetuje da se ljudi “maknu” od lektina. “Mnogi ljudi izbjegavaju gluten jer imaju strah od napuhavanja i upala, međutim gluten je samo jedna vrsta lektina – toksičnog biljnog proteina koji se nalazi u pšenici, ali i u mnogim proizvodima bez glutena”, objašnjava Gundry, a prenosi Independent.

Dodaje da kada jednom lektin uđe u probavu, a nalazi se u voću i povrću, “uzrokuje različite procese koji mogu stvoriti upale koje vode do povećanja težine i drugih zdravstvenih problema.

Kako napraviti ovaj ukusan zdravi hljeb kod kuće:

Sastojci:

  • 2 šoljice bademovog brašna
  • 1/3 šoljice + 1 žlica mljevenih lanenih sjemenki
  • 1/2 kašika soli
  • 1 kašika praška za pecivo
  • 1 kašika lanenih sjemenki
  • 1/2 šoljice kukuruznog škroba
  • 1 kašika jabučnog octa
  • 1/2 šoljica grčkog jogurta
  • 6 kašika maslaca
  • 4 jaja

Priprema:

1. U zdjeli pomiješajte suhe sastojke i dodajte lanene sjemenke. Na srednjoj vatri otopite maslac, ostavite da se hladi 5 minuta, a zatim tekuće sastojke dodajte suhim sastojcima. Miješajte lopaticom dok ne dobijete smjesu koja izgleda kao tijesto.

2. Zatim ga prebacite na lim za pečenje obložen papirom. Pospite lanenim sjemenkama i pecite na 175 stepeni 25 minuta. Pomoću čačkalice provjerite je li hljeb gotov. Ostavite hljeb da se ohladi i zamotajte u čistu krpu.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Pratite nas na Facebook-u




Aktuelno