Pratite nas

Hrana i zdravlje

Slatko, slano ili kiselo! Šta prevelika žudnja za određenom hranom govori o našem zdravlju

Ako vam se odjednom jede određena hrana ili posebno neki okus, slatko, slano, kiselo, lako je moguće da vam tijelo daje signale da u vašem tijelu nedostaju neki vitamini ili se događaju neke druge promjene.

Jede vam se slano
Prevelika želja za slanom hranom alarmira na infekciju ili upalu negdje u tijelu, posebno ako se radi o upali urogenitalnog trakta. Posezanje za slanim namirnicama također je način na koji se tijelo pokušava nositi sa stresom.

Jede vam se slatko
Iscrpljeni ste i potrebna vam je brza doza energije – glukoze. Bolje uzmite med ili tamnu čokoladu i tako tijelo opskrbite zdravom energijom. Želja za slatkim može upućivati i na nedostatak aminokiselina ili rast gljivica u organizmu.Također, pojačana potreba za slatkišima odnosno šećerom može biti znak da su vašem tijelu potrebni ugljikohidrati kao energija za mozak i tijelo.

Jede vam se svježe povrće
Prevelika žudnja za ovom hranom može ukazivati na probleme s jetrom i gastritis. Svježe povrće će naime smiriti želudac.

Povećana želja za hranom iz mora
Ukazuje na nedostatak joda u organizmu.

Jede vam se kiselo
Vaš organizam treba hranu koja će potaknuti rad žučnog mjehura i jetre. Dodajte više limuna i brusnica vašoj prehrani.

Želite nešto gorko
Problem je u gastrointestinalnom traktu i vrijeme je za detoksikaciju.

Jede vam se nešto ljuto
Vjerojatno vam nedostaje cinka u organizmu. To stvara osjećaj umora i letargije, pa u tim trenucima imate veću potrebu za začinjenim zalogajima.

Nastavi čitati
Reklama
Komentari

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Hrana i zdravlje

Ljuta papričica upola smanjuje rizik za srčani udar

Ako ne jedete često ljute papričice, trebali biste. Talijanski znanstvenici s instituta Neuromed objavili su da ljuta paprika, ako se redovito jede, smanjuje mogućnost srčanog udara u prosjeku za 44 posto i moždanog udara za 61 posto.

Holesterol
U istraživanju su koristili podatke 23 hiljade ispitanika tijekom osam godina, a sudionici istraživanja jeli su ljutu papriku barem četiri puta tjedno. Rezultate istraživanja objavio je stručni časopis Journal of the American College of Cardiology. Njihovo je istraživanje pokazalo korist za zdravlje koje imaju ljute papričice neovisno o načinu prehrane.

Najviše dobroga za srce i krvne žile dolazi od kapsaicina, fitotvari odgovorne za okus ljute paprike, koji pomaže u snižavanju kolesterola, a može blokirati i ekspresiju gena povezanog s rizikom za aterosklerozu.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Pratite nas na Facebook-u




Aktuelno