Pratite nas

Zdrav život

Gušterača: Dvostruka uloga žlijezde koju ne treba “provocirati”

Gušterača je žlijezda u obliku lista, dugačka oko 12, 5 cm, okružena je donjim rubom želuca i stijenkom dvanaesnika. Ima dvostruku funkciju u organizmu jer u krvotok luči hormone inzulin i glukagon, a u dvanaesnik velike količine natrijeva bikarbonata koji neutralizira kiselinu iz želuca.

“Endokrina funkcija gušterače je prije svega poznata po tome što luči inzulin, a inzulin je bitan za metabolizam glukoze, odnosno šećera. Kada dođe do smanjenja lučenja inzulina onda se razvija šećerna bolest. S druge strane probavni enzimi koje luči gušterača nužni su za probavu sastojaka hrane, to su enzimi nužni za razgradnju masti, proteina i ugljikohidrata. Gušterača je žlijezda koja je bitna za metabolizam, odnosno za probavu u cjelini”.

Kada gušterača zataji narušava se funkcija probave i nastaje dijabetes
Ako dođe do zatajivanje gušterače uzrok je obično kronična upala. Kada upala dugo traje ona polako razara žlijezdu i dolazi do niza posljedica. “Ako dođe do uništenja endokrine funkcije gušterače, može doći do smanjenog lučenje inzulina, a posljedica je dijabetes, ukoliko strada probavna funkcija dolazi do otežanog probavljanja hrane. Kada se hrana ne može adekvatno apsorbirati dolazi do malapsorpcije.

Javljaju se masne proljevaste stolice jer se mast ne uspijeva razgraditi i apsorbirati u organizmu te oboljeli radi toga mršave i u konačnici razviju šećernu bolest.”U početnim stadijima bolesti najviše do izražaja dolaze problemi s probavom u obliku grčeva i nadutosti dok se bolest ne razvije”. Bolesti gušterače su akutna i kronična upala te tumori.

Akutna upala gušterače
Akutni pankreatitis je nagla upala gušterače koja može biti blaga ili može ugrožavati život. Glavni uzroci akutnog pankreatitisa su žučni kamenci i alkoholizam čak 80 posto. Od akutnog pankreatitisa uzrokovanog žučnim kamencima oboli 1, 5 puta više žena nego muškaraca, dok od onog uzrokovanog alkoholizmom obli šest puta više muškarac nego žena. “Ako govorimo o kroničnoj upali gušterače onda kamenci nisu glavni uzrok, nego je to alkohol. Dugotrajni alkoholizam izaziva kronično oštećenje gušterače. Unutar gušterače stvaraju se kamenci, ali oni nisu uzrok upale nego posljedica. Naime, kada se puno kamenaca stvori unutar gušterače oni začepe kanaliće.

Kamenci osim što postaju uzrok upale i podržavaju tu upalu sve dok se ne dođe do potpunog uništenja gušterače i na kraju dijabetesa. Osim alkohola i kamenaca na zdravlje gušterače štetno utječe i pušenje. O utjecaju određene vrste hrane na gušteraču još nema dovoljno podataka, ali neke studije su pokazale da konzumiranje crvenog mesa i hrane pržene na ulju može štetno utjecati na gušteraču”.

Uzroci akutne upale gušterače

  • Žučni kamenci
  • Alkoholizam
  • Lijekovi kao što su furosemid i azatioprin
  • Zaušnjaci
  • Visoka razina lipida u krvi, osobito triglicerida
  • Oštećenje gušterače prilikom operacije ili endoskopije
  • Oštećenje gušterače tupim ili ubodnim ozljedama
  • Rak gušterače
  • Smanjena opskrba gušterače krvlju, npr. zbog izrazito niskog tlaka
  • Prirođeni pankreatitis

Simptomi

“Za akutni napadaj gušterače tipični su bolovi u gornjem dijelu trbuha. Gušterača je smještena horizontalno uz kralježnicu, duboko unutra. Bolovi nastaju u dubini gornjeg dijela trbuha, često se šire pojasasto sa strane i u leđa. To su bolovi koji mogu varirati od blagih do izrazito teških koji zahtijevaju jake analgetike. Bolovi su često praćeni mučninom, povraćanjem, temperaturom, a ovisno o težini upale može nastati i čitav niz drugih kliničkih simptoma i komplikacija od cirkulacijskog šoka do oštećenja pluća ,zatajenja pluća i krvarenja. To su teški slučajevi i takvi pacijenti se odmah hospitaliziraju”.

Liječenje

Većina se osoba s pankreatitisom smješta u bolnicu. Pacijenti s blagim akutnim pankreatitisom moraju izbjegavati hranu i piće jer oni potiču proizvodnju više enzima u gušterači. Tekućina i hrana daju se intravenski. Pacijenti s teškom upalom gušterače obično se smještaju na intenzivnu skrb. Ponekad je tijekom prvih nekoliko dana teškog akutnog pankreatitisa potreban kirurški zahvat. Kada akutni pankreatitis nastane zbog žučnih kamenaca, liječenje ovisi o težini. Ako je pankreatitis blag, uklanjanje žučnog mjehura se obično može odgoditi dok se simptomi ne povuku, kod teškog može se provesti endoskopsko ili kirurško liječenje.

Kronična upala gušterače
“Kod kronične upale gušterače, ljudi dođu zbog simptoma, a glavni simptom je bol. To nisu tako jaki bolovi kao kod akutne upale gušterače, ali traju dugo, a kasnije se razviju i drugi simptomi poput već spomenutog dijabetesa, mršavljenja, proljeva. Neki ljudi s kroničnim pankreatitisom razviju i tumor. Rak gušterače nije čest, međutim, jako je visoka smrtnost, odnosno preživljenje kod pacijenata s rakom gušterače je vrlo skromno, unatoč brojnim terapijama.

U trenutku kada se rak gušterače otkrije, obično se vrlo malo toga može napraviti. Osim u rijetkim slučajevima kada se karcinom razvije u glavi gušterače gdje prolazi žučni vod, u tom slučaju tumor pritisne taj žučni vod i on se začepi te osoba požuti jer ne može izlučivati žuč u crijevu. Takvi pacijenti imaju sreću u nesreći jer jako požute i onda im se radi toga, naprave pretrage i kada se taj tumor operira šanse za preživljenje su relativno dobre”.

 

Nastavi čitati
Reklama
Komentari

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Zdrav život

Kardiolog podijelio recept za hljeb koji možete jesti koliko god želite

Većina ljudi voli jesti hljeb, ali svi pokušavaju ograničiti unos te namirnice. Zato vam donosimo ovaj zanimljiv recept

Hljeb koji je preporučio kardiolog Steven Gandry iz Nebraske, objavljen je u njegovoj knjizi The Plant Paradox, može se jesti bez osjećaja krivice, jer ne sadrži žitarice. Prema dr. Gandryju, ovo je “gotovo hljeb” i ne sadrži gluten, pšenicu ili kvasac.

Kriška ovog hljeba sadrži samo 90 kalorija, 5 grama vlakana i 3 grama proteina, u odnosu na 128 kalorija, 3 grama vlakana i 3 grama proteina u kriški hljeba od cjelovitog zrna. Prema dr. Gundryju, ne radi se samo o ugljikohidratima i glutenu, već i o visokoj razini lektina odnosno proteinu koji veže toksične ugljikohidrate u visokim razinama – što tradicionalni hljeb čini nezdravim.

Steven Gundry savjetuje da se ljudi “maknu” od lektina. “Mnogi ljudi izbjegavaju gluten jer imaju strah od napuhavanja i upala, međutim gluten je samo jedna vrsta lektina – toksičnog biljnog proteina koji se nalazi u pšenici, ali i u mnogim proizvodima bez glutena”, objašnjava Gundry, a prenosi Independent.

Dodaje da kada jednom lektin uđe u probavu, a nalazi se u voću i povrću, “uzrokuje različite procese koji mogu stvoriti upale koje vode do povećanja težine i drugih zdravstvenih problema.

Kako napraviti ovaj ukusan zdravi hljeb kod kuće:

Sastojci:

  • 2 šoljice bademovog brašna
  • 1/3 šoljice + 1 žlica mljevenih lanenih sjemenki
  • 1/2 kašika soli
  • 1 kašika praška za pecivo
  • 1 kašika lanenih sjemenki
  • 1/2 šoljice kukuruznog škroba
  • 1 kašika jabučnog octa
  • 1/2 šoljica grčkog jogurta
  • 6 kašika maslaca
  • 4 jaja

Priprema:

1. U zdjeli pomiješajte suhe sastojke i dodajte lanene sjemenke. Na srednjoj vatri otopite maslac, ostavite da se hladi 5 minuta, a zatim tekuće sastojke dodajte suhim sastojcima. Miješajte lopaticom dok ne dobijete smjesu koja izgleda kao tijesto.

2. Zatim ga prebacite na lim za pečenje obložen papirom. Pospite lanenim sjemenkama i pecite na 175 stepeni 25 minuta. Pomoću čačkalice provjerite je li hljeb gotov. Ostavite hljeb da se ohladi i zamotajte u čistu krpu.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Pratite nas na Facebook-u




Aktuelno