Pratite nas

Hrana i zdravlje

Upala mjehura: Ovo su prirodna rješenja za olakšavanje neugodnih simptoma

Žene su podložnije infekcijama mokraćnih puteva koje se najčešće javljaju u hladnije doba godine. Tegobe i bolovi koji prate upalu mogu biti vrlo jaki i neugodni, pa je važno pronaći rješenje koje će ih umanjiti.

Potreba za mokrenjem tijekom upale je češća i snažnija, a jako peckanje i žarenje javljaju se prilikom svakog mokrenja. Upalu ponekad prati i snažan, bolan pritisak u donjem dijelu trbuha.

Na prvi znak infekcije mjehura važno je piti velike količine pročišćene vode kako biste isprali bakterije iz mokraćnog mjehura. Ukoliko umjesto antibiotika želite isprobati neke prirodne načine u borbi protiv infekcije, ovo su neki od njih.

SOK OD BRUSNICE ILI BOROVNICE
Kada osjetite prve neugodne simptome, odmah posegnite za ovim napitcima. Oni sadrže spojeve koji će spriječiti bakterije poput E-coli da se “uhvate” za stjenke mjehura i mokraćnog kanala. Svakodnevno pijte dvije čaše od 250 ml 100 postotnog i nezaslađenog soka borovnice ili brusnice, sve dok se simptomi infekcije ne povuku.

EKSTRAKT CRNOG RIBIZA
Listovi ribiza imaju blaga diuretska i laksativna svojstva, ali djeluju dobro i protiv upala i bolova te umiruju infekcije. Preporučuje se uzimanje 50 kapi u malo vode dva puta na dan, ujutro nakon buđenja i u rano poslijepodne.

ČAJ OD PERŠUNA
Ukoliko imate zloglasnu Escherichiu coli, ovaj pripravak će sigurno umirti bol!

Priprema: Cijelu biljku peršuna (korijen s lišćem) dobro operite, pa nakratko skuhajte u pola litre vode, dok lagano ne omekša. Procijedite i pijte topli ili mlako, 3 čaše na dan. Ako želite jači čaj, ostavite peršin u vodi desetak minuta. Ovaj napitak može biti gorak, pa ga zasladite s malo meda, a par kapi limunova soka obogatiti će okus. Čaj pijte dok je topao.

ČAJ OD KOPRIVE
Kopriva je najbolja biljka za čišćenje i poboljšanje krvi. Ublažava upale urinarnog trakta i stimulira rad crijeva.

Priprema: 2 čajne žličice suhoga lista prelijte s 2 dcl vrele vode. Pustite da odstoji 5-10 minuta, procijedite. Tijekom dana pijte 3 čaše svježe pripremljenog čaja.

ČAJ OD MASLAČKA
Kako ova biljka ima iznimna antibakterijska svojstva, ona se može koristiti u liječenju upala bubrega, mjehura te mokraćnih putova.

Priprema: 1 do 2 kašike osušenog korijena ili lista (ili mješavine) prelijte 2 dcl vrele vode, ostavite da odstoji 10 do 15 minuta, procijedite i pije 2-3 čaše dnevno.

Nastavi čitati
Reklama
Komentari

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Hrana i zdravlje

Ljuta papričica upola smanjuje rizik za srčani udar

Ako ne jedete često ljute papričice, trebali biste. Talijanski znanstvenici s instituta Neuromed objavili su da ljuta paprika, ako se redovito jede, smanjuje mogućnost srčanog udara u prosjeku za 44 posto i moždanog udara za 61 posto.

Holesterol
U istraživanju su koristili podatke 23 hiljade ispitanika tijekom osam godina, a sudionici istraživanja jeli su ljutu papriku barem četiri puta tjedno. Rezultate istraživanja objavio je stručni časopis Journal of the American College of Cardiology. Njihovo je istraživanje pokazalo korist za zdravlje koje imaju ljute papričice neovisno o načinu prehrane.

Najviše dobroga za srce i krvne žile dolazi od kapsaicina, fitotvari odgovorne za okus ljute paprike, koji pomaže u snižavanju kolesterola, a može blokirati i ekspresiju gena povezanog s rizikom za aterosklerozu.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Pratite nas na Facebook-u




Aktuelno