Pratite nas

Hrana i zdravlje

Upala mjehura: Ovo su prirodna rješenja za olakšavanje neugodnih simptoma

Žene su podložnije infekcijama mokraćnih puteva koje se najčešće javljaju u hladnije doba godine. Tegobe i bolovi koji prate upalu mogu biti vrlo jaki i neugodni, pa je važno pronaći rješenje koje će ih umanjiti.

Potreba za mokrenjem tijekom upale je češća i snažnija, a jako peckanje i žarenje javljaju se prilikom svakog mokrenja. Upalu ponekad prati i snažan, bolan pritisak u donjem dijelu trbuha.

Na prvi znak infekcije mjehura važno je piti velike količine pročišćene vode kako biste isprali bakterije iz mokraćnog mjehura. Ukoliko umjesto antibiotika želite isprobati neke prirodne načine u borbi protiv infekcije, ovo su neki od njih.

SOK OD BRUSNICE ILI BOROVNICE
Kada osjetite prve neugodne simptome, odmah posegnite za ovim napitcima. Oni sadrže spojeve koji će spriječiti bakterije poput E-coli da se “uhvate” za stjenke mjehura i mokraćnog kanala. Svakodnevno pijte dvije čaše od 250 ml 100 postotnog i nezaslađenog soka borovnice ili brusnice, sve dok se simptomi infekcije ne povuku.

EKSTRAKT CRNOG RIBIZA
Listovi ribiza imaju blaga diuretska i laksativna svojstva, ali djeluju dobro i protiv upala i bolova te umiruju infekcije. Preporučuje se uzimanje 50 kapi u malo vode dva puta na dan, ujutro nakon buđenja i u rano poslijepodne.

ČAJ OD PERŠUNA
Ukoliko imate zloglasnu Escherichiu coli, ovaj pripravak će sigurno umirti bol!

Priprema: Cijelu biljku peršuna (korijen s lišćem) dobro operite, pa nakratko skuhajte u pola litre vode, dok lagano ne omekša. Procijedite i pijte topli ili mlako, 3 čaše na dan. Ako želite jači čaj, ostavite peršin u vodi desetak minuta. Ovaj napitak može biti gorak, pa ga zasladite s malo meda, a par kapi limunova soka obogatiti će okus. Čaj pijte dok je topao.

ČAJ OD KOPRIVE
Kopriva je najbolja biljka za čišćenje i poboljšanje krvi. Ublažava upale urinarnog trakta i stimulira rad crijeva.

Priprema: 2 čajne žličice suhoga lista prelijte s 2 dcl vrele vode. Pustite da odstoji 5-10 minuta, procijedite. Tijekom dana pijte 3 čaše svježe pripremljenog čaja.

ČAJ OD MASLAČKA
Kako ova biljka ima iznimna antibakterijska svojstva, ona se može koristiti u liječenju upala bubrega, mjehura te mokraćnih putova.

Priprema: 1 do 2 kašike osušenog korijena ili lista (ili mješavine) prelijte 2 dcl vrele vode, ostavite da odstoji 10 do 15 minuta, procijedite i pije 2-3 čaše dnevno.

Nastavi čitati
Reklama
Komentari

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Hrana i zdravlje

Ova namirnica sadrži više minerala od bilo koje druge hrane na svijetu

Ako je komad morske trave ikada doplivao do vas dok ste se kupali, vjerojatno ste pobjegli od njega glavom bez obzira…

Međutim, iako možda ne uživate u bježanju od morske trave tijekom kupanja u moru, ona zapravo uopće nije tako loša. Možda je upravo ona sljedeća namirnica koju bi trebali ubaciti u svoju prehranu jer se radi o jednoj od namirnica s najvećom količinom nutrijenata. Ako se pitate o čemu se zapravo radi, i kako uopće konzumirati morsku travu, odgovore na ta pitanja možete saznati u nastavku.

Šta je uopšte morska trava?
“Morska trava” zapravo je sveobuhvatni izraz kojim se opisuju sve biljke i alge koje rastu u moru i oceanu. Bogata je vitaminima i mineralima, dok istovremeno sadrži jako malo kalorija. Primjerice, pola šalice sirove morske trave sadrži svega 26 kalorija.

Koje su koristi morske trave?
Morska trava, iako je tanka i sadrži jako malo kalorija, u sebi sadrži vrlo velike količine nutrijenata. Za početak, odličan je izvor joda, koji je ključan za zdravlje štitnjače. Morska trava također je odličan izvor vitamina C koji pomaže funkcioniranju vašeg imunološkog sustava, kao i željeza koje pomaže u prijenosu kisika i energije kroz vaše tijelo. Uz to, bogat je izvor vitamina A, aminokiselina, brojnih vitamina iz B skupine, kao i kalija i magnezija koji su dobri za vaše kosti i srce.

Kako konzumirati morsku travu?
Morska trava čest je sastojak u jelima azijske kuhinje. Možete ju pronaći u sushiju, a u japanskim restoranima čak možete naručiti salatu od morske trave. U nekim trgovinama možete pronaći i sušenu morsku travu u obliku grickalica. Ako ste u potrazi za namirnicom koju ćete koristiti umjesto tjestenine, probajte kelp rezance (koji se rade od morskih algi), a sadrže vrlo malo kalorija. Možete isprobati i spirulinu, plavo-zelenu algu koju možete ubaciti u vaš jutarnji smoothie, a koja će vam dati potrebne proteine, vitamin B te željezo.

Kada izbjegavati morsku travu?
Iako je grickanje morske trave načelno dobra stvar, kao i uvijek moguće je pretjerati. Većina ljudi trebala bi pojesti ogromne količine kako bi im naškodila, no neke vrste morske trave vrlo su slane. Također, ako imate problema s bubrezima, štitnjačom ili visok krvni tlak, svakako se savjetujte sa svojim liječnikom prije konzumacije morske trave.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Pratite nas na Facebook-u




Aktuelno