Pratite nas

Zdrav život

Visoki pritisak možete spustiti i bez tableta, evo pet najlakših načina

Ne čekajte trenutak da budu potrebni lijekovi – regulirajte hipertenziju na zdrav i prirodan način
Visoki krvni tlak pošast je današnjice. Velik broj pacijenata na doživotnoj je terapiji tabletama za njegovu regulaciju. Možda toliko radikalan pristup ipak nije bio potreban?

Postoji barem pet načina da potpuno prirodno i spontano držite svoj pritisak pod kontrolom, i to bez ikakve terapije.

Pet ključnih koraka za regulaciju pritiska

Smanjite na minimum tri vrste namirnica koje su otrov za većinu ljudi, a posebno za one koji imaju visoki krvni pritisak – šećer, sol i brašno.

Normalizirajte težinu, jer istraživanja pokazuju da čak i umjeren gubitak težine može dugoročno sniziti visoki krvni pritisak.

Vladajte emocijama. Veza između stresa i hipertenzije odavno je poznata. Dokazano je da ljudi koji pate od srčanih oboljenja mogu smanjiti rizik od srčanog udara za više od 70 posto ako nauče vladati sobom i izbjegavaju stres.

Liječite se vježbanjem. Nije tajna da je redovna fizička aktivnost daleko bolji lijek od bilo čega što farmaceutska industrija može ponuditi. Osim toga, dobri su i svi ostali učinci koji se time postižu. Bez obzira na to što će vam biti glavni razlog da počnete vježbati, vaš napor bit će nagrađen sigurnim sniženjem krvnog pritiska.

Izbacite ili smanjite unos kofeina. Ako želite zauvijek izbaciti kofein iz svog života, pokušajte to učiniti postupno tijekom određenog broja dana ili čak tjedana, da biste izbjegli apstinencijske simptome poput glavobolje.

Nastavi čitati
Reklama
Komentari

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Zdrav život

Kardiolog podijelio recept za hljeb koji možete jesti koliko god želite

Većina ljudi voli jesti hljeb, ali svi pokušavaju ograničiti unos te namirnice. Zato vam donosimo ovaj zanimljiv recept

Hljeb koji je preporučio kardiolog Steven Gandry iz Nebraske, objavljen je u njegovoj knjizi The Plant Paradox, može se jesti bez osjećaja krivice, jer ne sadrži žitarice. Prema dr. Gandryju, ovo je “gotovo hljeb” i ne sadrži gluten, pšenicu ili kvasac.

Kriška ovog hljeba sadrži samo 90 kalorija, 5 grama vlakana i 3 grama proteina, u odnosu na 128 kalorija, 3 grama vlakana i 3 grama proteina u kriški hljeba od cjelovitog zrna. Prema dr. Gundryju, ne radi se samo o ugljikohidratima i glutenu, već i o visokoj razini lektina odnosno proteinu koji veže toksične ugljikohidrate u visokim razinama – što tradicionalni hljeb čini nezdravim.

Steven Gundry savjetuje da se ljudi “maknu” od lektina. “Mnogi ljudi izbjegavaju gluten jer imaju strah od napuhavanja i upala, međutim gluten je samo jedna vrsta lektina – toksičnog biljnog proteina koji se nalazi u pšenici, ali i u mnogim proizvodima bez glutena”, objašnjava Gundry, a prenosi Independent.

Dodaje da kada jednom lektin uđe u probavu, a nalazi se u voću i povrću, “uzrokuje različite procese koji mogu stvoriti upale koje vode do povećanja težine i drugih zdravstvenih problema.

Kako napraviti ovaj ukusan zdravi hljeb kod kuće:

Sastojci:

  • 2 šoljice bademovog brašna
  • 1/3 šoljice + 1 žlica mljevenih lanenih sjemenki
  • 1/2 kašika soli
  • 1 kašika praška za pecivo
  • 1 kašika lanenih sjemenki
  • 1/2 šoljice kukuruznog škroba
  • 1 kašika jabučnog octa
  • 1/2 šoljica grčkog jogurta
  • 6 kašika maslaca
  • 4 jaja

Priprema:

1. U zdjeli pomiješajte suhe sastojke i dodajte lanene sjemenke. Na srednjoj vatri otopite maslac, ostavite da se hladi 5 minuta, a zatim tekuće sastojke dodajte suhim sastojcima. Miješajte lopaticom dok ne dobijete smjesu koja izgleda kao tijesto.

2. Zatim ga prebacite na lim za pečenje obložen papirom. Pospite lanenim sjemenkama i pecite na 175 stepeni 25 minuta. Pomoću čačkalice provjerite je li hljeb gotov. Ostavite hljeb da se ohladi i zamotajte u čistu krpu.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Pratite nas na Facebook-u




Aktuelno