Pratite nas

Hrana i zdravlje

3 namirnice koje nikad ne treba prati i 5 koje uvijek morate…

Iako nas od malih nogu uče da treba oprati svu hranu prije jela ili prije kuhanja, to baš i nije tako. Neke namirnice nužno je dobro oprati, a za neke to i nije preporuka, kod nekih postoji dilema.

Ove 3 namirnice ne treba prati baš nikada:

1. Jaja

Ljuska jajeta često sadrži poseban premaz kako bi se jaje zaštitilo od bakterija. Voda uništava tu zaštitu pa jaja nije dobro prati, a nema ni potrebe.

2. Tjesteninu 

Vrhunski kuhari kažu da bi pranje tjestenine trebalo biti protuzakonito jer se na taj način uklanja škrob koji je kasnije potreban da bi se umak dobro spojio s tjesteninom. Kuhana tjestenina može se staviti pod vodu jedino ako je predviđena za salate ili za vok.

3. Gljive 

Gljive dobro apsorbiraju vodu i zato nije dobra ideja prati ih pod vodom, ili još gore, namakati ih – izgubit će elastičnost i postati podložnije kvarenju.

Ako su baš jako zamazane, brzinski ih provucite kroz vodu i brzo obrišite papirnatim ubrusom. Inače, zemlja s gljiva uklanja se četkicom.

Ovih pet namirnica treba oprati baš uvijek:

1. Voće i povrće s jestivom korom 

Ako je takvo voće i povrće naizgled čisto i sjajno, to ne znači da ga ne treba dobro oprati pod hladnom vodom. Ne koristite sapun za to i dobro ih prebrišite papirnatim ubrusom nakon pranja.

2. Ali, i voće i povrće s korom koja se guli 

Iako voće i povrće gulite, tijekom tog procesa ga držite u rukama i bakterije dolaze na vašu kožu s koje prelaze na oguljeni dio koji jedete. Zato ga je prije guljenja dobro oprati, npr. banane, mandarine, dinje…

3. Limenke 

Iako zvuči pomalo čudno, stručnjaci preporučuju pranje limenki prije otvaranja i istresanja hrane iz nje. Kažu da na limenkama može biti puno bakterija koje nakon otvaranja mogu doći na hranu koju jedemo.

4. Orašaste plodove 

Treba ih prati i kada su očišćeni od ljuske jer ne možete znati gdje su sve tijekom proizvodnje i transporta bili pohranjeni. Osim toga, pranje pomaže ukloniti i fitinsku kiselinu koja ih održava svježima i štiti ih od parazita, a može škoditi ljudskom tijelu.

5. Suho voće 

Ova vrsta voća smatra se jednom od najprljavijih, posebno ako nije pakirano već se prodaje u rinfuzi. Sušeno voće bi trebalo dobro oprati pod mlazom vode ili čak potopiti pod vodu na nekoliko sati, otkriva Bright Side.

Ove namirnice možete prati, ali i ne morate:

1. Piletinu 

Bakterije na svježem pilećem mesu mogu biti opasne za zdravlje, a najčešća je salmonela. Mnogi ljudi zbog toga piletinu operu pod vodom. No drugi to ne rade nikada zbog teorije da se pranjem riskira razmnožavanje bakterija i njihovo širenje na ruke, sudoper, kuhinjsku plohu…

Stručnjaci se ne mogu složiti koja od teorija je sasvim točna – treba li piletinu prati ili ne. Pa tako, jedni savjetuju da se ne pere, dok drugi kažu kako to nema nikakve veze i da pranje ne može škoditi. Stoga, odlučite sami!  Inače, kuhanjem se bakterije uništavaju.

2. Ostalo meso 

Kao i kod piletine, i kod ostalih vrsti mesa (svinjetine, govedine, teletine, janjetine…) jedni stručnjaci kažu kako ga nije dobro prati, dok drugi u tome ne vide problem.

Ako ste u dilemi, a želite se riješiti viška krvi na mesu, umjesto da ga operete vodom, prebrišite ga papirnatim ubrusom. Nakon toga ruke dobro operite sapunom i vrućom vodom.

Nastavi čitati
Reklama
Komentari

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Hrana i zdravlje

Slatko, slano ili kiselo! Šta prevelika žudnja za određenom hranom govori o našem zdravlju

Ako vam se odjednom jede određena hrana ili posebno neki okus, slatko, slano, kiselo, lako je moguće da vam tijelo daje signale da u vašem tijelu nedostaju neki vitamini ili se događaju neke druge promjene.

Jede vam se slano
Prevelika želja za slanom hranom alarmira na infekciju ili upalu negdje u tijelu, posebno ako se radi o upali urogenitalnog trakta. Posezanje za slanim namirnicama također je način na koji se tijelo pokušava nositi sa stresom.

Jede vam se slatko
Iscrpljeni ste i potrebna vam je brza doza energije – glukoze. Bolje uzmite med ili tamnu čokoladu i tako tijelo opskrbite zdravom energijom. Želja za slatkim može upućivati i na nedostatak aminokiselina ili rast gljivica u organizmu.Također, pojačana potreba za slatkišima odnosno šećerom može biti znak da su vašem tijelu potrebni ugljikohidrati kao energija za mozak i tijelo.

Jede vam se svježe povrće
Prevelika žudnja za ovom hranom može ukazivati na probleme s jetrom i gastritis. Svježe povrće će naime smiriti želudac.

Povećana želja za hranom iz mora
Ukazuje na nedostatak joda u organizmu.

Jede vam se kiselo
Vaš organizam treba hranu koja će potaknuti rad žučnog mjehura i jetre. Dodajte više limuna i brusnica vašoj prehrani.

Želite nešto gorko
Problem je u gastrointestinalnom traktu i vrijeme je za detoksikaciju.

Jede vam se nešto ljuto
Vjerojatno vam nedostaje cinka u organizmu. To stvara osjećaj umora i letargije, pa u tim trenucima imate veću potrebu za začinjenim zalogajima.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Pratite nas na Facebook-u




Aktuelno