Pratite nas

Hrana i zdravlje

3 namirnice koje nikad ne treba prati i 5 koje uvijek morate…

Iako nas od malih nogu uče da treba oprati svu hranu prije jela ili prije kuhanja, to baš i nije tako. Neke namirnice nužno je dobro oprati, a za neke to i nije preporuka, kod nekih postoji dilema.

Ove 3 namirnice ne treba prati baš nikada:

1. Jaja

Ljuska jajeta često sadrži poseban premaz kako bi se jaje zaštitilo od bakterija. Voda uništava tu zaštitu pa jaja nije dobro prati, a nema ni potrebe.

2. Tjesteninu 

Vrhunski kuhari kažu da bi pranje tjestenine trebalo biti protuzakonito jer se na taj način uklanja škrob koji je kasnije potreban da bi se umak dobro spojio s tjesteninom. Kuhana tjestenina može se staviti pod vodu jedino ako je predviđena za salate ili za vok.

3. Gljive 

Gljive dobro apsorbiraju vodu i zato nije dobra ideja prati ih pod vodom, ili još gore, namakati ih – izgubit će elastičnost i postati podložnije kvarenju.

Ako su baš jako zamazane, brzinski ih provucite kroz vodu i brzo obrišite papirnatim ubrusom. Inače, zemlja s gljiva uklanja se četkicom.

Ovih pet namirnica treba oprati baš uvijek:

1. Voće i povrće s jestivom korom 

Ako je takvo voće i povrće naizgled čisto i sjajno, to ne znači da ga ne treba dobro oprati pod hladnom vodom. Ne koristite sapun za to i dobro ih prebrišite papirnatim ubrusom nakon pranja.

2. Ali, i voće i povrće s korom koja se guli 

Iako voće i povrće gulite, tijekom tog procesa ga držite u rukama i bakterije dolaze na vašu kožu s koje prelaze na oguljeni dio koji jedete. Zato ga je prije guljenja dobro oprati, npr. banane, mandarine, dinje…

3. Limenke 

Iako zvuči pomalo čudno, stručnjaci preporučuju pranje limenki prije otvaranja i istresanja hrane iz nje. Kažu da na limenkama može biti puno bakterija koje nakon otvaranja mogu doći na hranu koju jedemo.

4. Orašaste plodove 

Treba ih prati i kada su očišćeni od ljuske jer ne možete znati gdje su sve tijekom proizvodnje i transporta bili pohranjeni. Osim toga, pranje pomaže ukloniti i fitinsku kiselinu koja ih održava svježima i štiti ih od parazita, a može škoditi ljudskom tijelu.

5. Suho voće 

Ova vrsta voća smatra se jednom od najprljavijih, posebno ako nije pakirano već se prodaje u rinfuzi. Sušeno voće bi trebalo dobro oprati pod mlazom vode ili čak potopiti pod vodu na nekoliko sati, otkriva Bright Side.

Ove namirnice možete prati, ali i ne morate:

1. Piletinu 

Bakterije na svježem pilećem mesu mogu biti opasne za zdravlje, a najčešća je salmonela. Mnogi ljudi zbog toga piletinu operu pod vodom. No drugi to ne rade nikada zbog teorije da se pranjem riskira razmnožavanje bakterija i njihovo širenje na ruke, sudoper, kuhinjsku plohu…

Stručnjaci se ne mogu složiti koja od teorija je sasvim točna – treba li piletinu prati ili ne. Pa tako, jedni savjetuju da se ne pere, dok drugi kažu kako to nema nikakve veze i da pranje ne može škoditi. Stoga, odlučite sami!  Inače, kuhanjem se bakterije uništavaju.

2. Ostalo meso 

Kao i kod piletine, i kod ostalih vrsti mesa (svinjetine, govedine, teletine, janjetine…) jedni stručnjaci kažu kako ga nije dobro prati, dok drugi u tome ne vide problem.

Ako ste u dilemi, a želite se riješiti viška krvi na mesu, umjesto da ga operete vodom, prebrišite ga papirnatim ubrusom. Nakon toga ruke dobro operite sapunom i vrućom vodom.

Nastavi čitati
Reklama
Komentari

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Hrana i zdravlje

Med s kurkumom je najmoćniji antibiotik koji ni liječnici ne mogu objasniti

Ovaj nevjerojatno zdrav intenzivno žuti začin nudi bezbroj ljekovitih svojstava, a uobičajeno se koristi u kineskoj, indijskoj i ajurvedskoj medicini.

Ljudi su koristili kurkumu za liječenje rana i posjekotina, problema s kožom, istezanje mišića, bolesti jetre, respiratornih problema i problema sa želucem, kao i probavnih problema, upala, infekcija i karcinoma.

Njegov aktivni sastojak, kurkumin, ima snažna protuupalna i antioksidacijska svojstva. Kurkuma se učinkovito bori protiv upale u tijelu, osteoartritisa, gastritisa, mikroba, čira na želucu, poboljšava rad mozga i pomaže kod Alzheimerove bolesti te pomaže u slučaju bezbroj drugih zdravstvenih problema.

“Kurkuma je glavni začin indijskog jela curry, mnogi smatraju da je najmoćnija biljka na svijetu u borbi protiv potencijalno kroničnih bolesti. Korist od kurkume nevjerojatno je velika i jako je istražena; trenutno je objavljeno više od 10 000 recenziranih članaka koji dokazuju koristi kurkume. To stavlja kurkumu na vrh popisa kao jednu od najčešće spominjanih ljekovitih biljaka u znanosti”, dr. Josh Axe za The Life Hacker.

Evo kako pripremiti domaći antibiotik s kurkumom:

  • 1 žlica kurkume
  • 100 grama meda

U staklenu posudu stavite sastojke i dobro promiješajte. Uzmite žlicu lijeka svakih sat vremena kada imate gripu. Nemojte ga odmah progutati, već ga ostavite da se rastopi u ustima. Drugi dan uzmite istu količinu, ali svaka 2 sata, i ponovite treći dan, uzimajući ga samo tri puta dnevno. Također ga možete staviti u čaj ili mlijeko.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Pratite nas na Facebook-u




Aktuelno