Pratite nas

Hrana i zdravlje

Najbolja pita od čokolade koju ste ikada probali

Kad jednom probate ovu pitu, sigurno ćete je rado iznova pripremati
Čokolada, čokolada i samo čokolada… Tako će mnogi odgovoriti kada ih pitate kakve vrste kolača vole i bez kojih nikako ne bi mogli. Čokoladni kolači i torte predstavljaju najpopularnije deserte.

Kada probate ovu pitu od čokolade oduševit će vas prefinim okusom, tako da ćete poželjeti odmah bar još jedan komad.

Potrebni sastojci:

Tijesto:

  • 160 g maslaca
  • 45 g šećera u prahu
  • 1 žumanjak
  • 180 g pšeničnog brašna
  • 1 žlica kiselog vrhnja

Nadjev:

  • 320 g tamne čokolade
  • 150 ml mlijeka
  • 250 ml vrhnja za šlag
  • 50 g meda
  • 2 jaja

Priprema:

  1. Pomiješajte maslac sa šećerom i miksajte dok šećer više nije vidljiv.
  2. Dodajte žumanjak i dobro izmiješajte.
  3. Dodajte polovicu brašna i miksajte dok smjesa ne postane mrvičasta, dodajte ostatak brašna i vrhnje i promiješajte dok se tijesto ne skupi u masu.
  4. Napravite disk od tijesta, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku najmanje 2 sata.
  5. Lagano posipajte radnu plohu brašnom i razvaljajte tijesto na oko 3 mm debljine (tijesto mora biti što tanje).
  6. Obložite jedan kalup za pite, po mogućnosti s dnom koje se može izvaditi, promjera 24-26 cm i stavite u frizer na 30 minuta. (To će spriječiti da se tijesto skupi tijekom pečenja).
  7. Zagrijte pećnicu na 180°C.
  8. Izvadite priređeni kalup iz frizera, stavite na lim obložen masnim papirom i pecite “na slijepo”, bez nadjeva, 15-25 min (zavisno od veličine) dok ne dobije lijepu zlatnu boju.
  9. Povremeno pogledajte tijekom pečenja da se tijesto nije “napuhnulo”. U slučaju da jest, bocnite napuhnuti dio drvenim štapićem.
  10. Ostavite hladiti na rešetki.
  11. Smanjite jačinu pećnice na 130°C.
  12. Za pripremu nadjeva prvo nasjeckajte čokoladu i stavite u jednu posudu.
  13. Stavite mlijeko i vrhnje na vatru, zagrijte do vrenja i prelijte preko čokolade. Dobro promiješajte dok se sva čokolada ne rastopi i smjesa nije glatka.
  14. Prelijte čokoladnu smjesu preko razmućenih (ne tučenih) jaja, miješajući. Procijedite kroz fino sito.
  15. Ulijte smjesu u pečeno tijesto i pecite na 130°C. Pecite oko 35 – 40 minuta, dok se nadjev ne počne zgušnjavati, ali je još drhtav u sredini.
Nastavi čitati
Reklama
Komentari

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Hrana i zdravlje

Zdravi tuna burger

Zdravi burger koji će vas oduševiti!

Sastojci

  • 280g odreska tune
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 2 hamburger peciva
  • 1 narezan paradajz
  • 1/4 tanko narezanog crvenog luka
  • 2 šoljice zelene salate
  • sol i papar

Priprema

  • Premažite tunu maslinovim uljem i začinite sa soli i paprom.
  • Prepržite na visokoj temperaturi, 2 minute svaku stranu, dok vanjski dio ne potamni, unutrašnjost mora ostati ružičasta.
  • Razrežite peciva, stavite tunu, zatim salatu, paradajz i luk te poslužite.
Nastavi čitati

Preporučujemo

Pratite nas na Facebook-u




Aktuelno