Pratite nas

Hrana i zdravlje

Najbolja pita od čokolade koju ste ikada probali

Kad jednom probate ovu pitu, sigurno ćete je rado iznova pripremati
Čokolada, čokolada i samo čokolada… Tako će mnogi odgovoriti kada ih pitate kakve vrste kolača vole i bez kojih nikako ne bi mogli. Čokoladni kolači i torte predstavljaju najpopularnije deserte.

Kada probate ovu pitu od čokolade oduševit će vas prefinim okusom, tako da ćete poželjeti odmah bar još jedan komad.

Potrebni sastojci:

Tijesto:

  • 160 g maslaca
  • 45 g šećera u prahu
  • 1 žumanjak
  • 180 g pšeničnog brašna
  • 1 žlica kiselog vrhnja

Nadjev:

  • 320 g tamne čokolade
  • 150 ml mlijeka
  • 250 ml vrhnja za šlag
  • 50 g meda
  • 2 jaja

Priprema:

  1. Pomiješajte maslac sa šećerom i miksajte dok šećer više nije vidljiv.
  2. Dodajte žumanjak i dobro izmiješajte.
  3. Dodajte polovicu brašna i miksajte dok smjesa ne postane mrvičasta, dodajte ostatak brašna i vrhnje i promiješajte dok se tijesto ne skupi u masu.
  4. Napravite disk od tijesta, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku najmanje 2 sata.
  5. Lagano posipajte radnu plohu brašnom i razvaljajte tijesto na oko 3 mm debljine (tijesto mora biti što tanje).
  6. Obložite jedan kalup za pite, po mogućnosti s dnom koje se može izvaditi, promjera 24-26 cm i stavite u frizer na 30 minuta. (To će spriječiti da se tijesto skupi tijekom pečenja).
  7. Zagrijte pećnicu na 180°C.
  8. Izvadite priređeni kalup iz frizera, stavite na lim obložen masnim papirom i pecite “na slijepo”, bez nadjeva, 15-25 min (zavisno od veličine) dok ne dobije lijepu zlatnu boju.
  9. Povremeno pogledajte tijekom pečenja da se tijesto nije “napuhnulo”. U slučaju da jest, bocnite napuhnuti dio drvenim štapićem.
  10. Ostavite hladiti na rešetki.
  11. Smanjite jačinu pećnice na 130°C.
  12. Za pripremu nadjeva prvo nasjeckajte čokoladu i stavite u jednu posudu.
  13. Stavite mlijeko i vrhnje na vatru, zagrijte do vrenja i prelijte preko čokolade. Dobro promiješajte dok se sva čokolada ne rastopi i smjesa nije glatka.
  14. Prelijte čokoladnu smjesu preko razmućenih (ne tučenih) jaja, miješajući. Procijedite kroz fino sito.
  15. Ulijte smjesu u pečeno tijesto i pecite na 130°C. Pecite oko 35 – 40 minuta, dok se nadjev ne počne zgušnjavati, ali je još drhtav u sredini.
Nastavi čitati
Reklama
Komentari

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Hrana i zdravlje

Ova namirnica sadrži više minerala od bilo koje druge hrane na svijetu

Ako je komad morske trave ikada doplivao do vas dok ste se kupali, vjerojatno ste pobjegli od njega glavom bez obzira…

Međutim, iako možda ne uživate u bježanju od morske trave tijekom kupanja u moru, ona zapravo uopće nije tako loša. Možda je upravo ona sljedeća namirnica koju bi trebali ubaciti u svoju prehranu jer se radi o jednoj od namirnica s najvećom količinom nutrijenata. Ako se pitate o čemu se zapravo radi, i kako uopće konzumirati morsku travu, odgovore na ta pitanja možete saznati u nastavku.

Šta je uopšte morska trava?
“Morska trava” zapravo je sveobuhvatni izraz kojim se opisuju sve biljke i alge koje rastu u moru i oceanu. Bogata je vitaminima i mineralima, dok istovremeno sadrži jako malo kalorija. Primjerice, pola šalice sirove morske trave sadrži svega 26 kalorija.

Koje su koristi morske trave?
Morska trava, iako je tanka i sadrži jako malo kalorija, u sebi sadrži vrlo velike količine nutrijenata. Za početak, odličan je izvor joda, koji je ključan za zdravlje štitnjače. Morska trava također je odličan izvor vitamina C koji pomaže funkcioniranju vašeg imunološkog sustava, kao i željeza koje pomaže u prijenosu kisika i energije kroz vaše tijelo. Uz to, bogat je izvor vitamina A, aminokiselina, brojnih vitamina iz B skupine, kao i kalija i magnezija koji su dobri za vaše kosti i srce.

Kako konzumirati morsku travu?
Morska trava čest je sastojak u jelima azijske kuhinje. Možete ju pronaći u sushiju, a u japanskim restoranima čak možete naručiti salatu od morske trave. U nekim trgovinama možete pronaći i sušenu morsku travu u obliku grickalica. Ako ste u potrazi za namirnicom koju ćete koristiti umjesto tjestenine, probajte kelp rezance (koji se rade od morskih algi), a sadrže vrlo malo kalorija. Možete isprobati i spirulinu, plavo-zelenu algu koju možete ubaciti u vaš jutarnji smoothie, a koja će vam dati potrebne proteine, vitamin B te željezo.

Kada izbjegavati morsku travu?
Iako je grickanje morske trave načelno dobra stvar, kao i uvijek moguće je pretjerati. Većina ljudi trebala bi pojesti ogromne količine kako bi im naškodila, no neke vrste morske trave vrlo su slane. Također, ako imate problema s bubrezima, štitnjačom ili visok krvni tlak, svakako se savjetujte sa svojim liječnikom prije konzumacije morske trave.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Pratite nas na Facebook-u




Aktuelno