Pratite nas

Hrana i zdravlje

Najbolja pita od čokolade koju ste ikada probali

Kad jednom probate ovu pitu, sigurno ćete je rado iznova pripremati
Čokolada, čokolada i samo čokolada… Tako će mnogi odgovoriti kada ih pitate kakve vrste kolača vole i bez kojih nikako ne bi mogli. Čokoladni kolači i torte predstavljaju najpopularnije deserte.

Kada probate ovu pitu od čokolade oduševit će vas prefinim okusom, tako da ćete poželjeti odmah bar još jedan komad.

Potrebni sastojci:

Tijesto:

  • 160 g maslaca
  • 45 g šećera u prahu
  • 1 žumanjak
  • 180 g pšeničnog brašna
  • 1 žlica kiselog vrhnja

Nadjev:

  • 320 g tamne čokolade
  • 150 ml mlijeka
  • 250 ml vrhnja za šlag
  • 50 g meda
  • 2 jaja

Priprema:

  1. Pomiješajte maslac sa šećerom i miksajte dok šećer više nije vidljiv.
  2. Dodajte žumanjak i dobro izmiješajte.
  3. Dodajte polovicu brašna i miksajte dok smjesa ne postane mrvičasta, dodajte ostatak brašna i vrhnje i promiješajte dok se tijesto ne skupi u masu.
  4. Napravite disk od tijesta, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku najmanje 2 sata.
  5. Lagano posipajte radnu plohu brašnom i razvaljajte tijesto na oko 3 mm debljine (tijesto mora biti što tanje).
  6. Obložite jedan kalup za pite, po mogućnosti s dnom koje se može izvaditi, promjera 24-26 cm i stavite u frizer na 30 minuta. (To će spriječiti da se tijesto skupi tijekom pečenja).
  7. Zagrijte pećnicu na 180°C.
  8. Izvadite priređeni kalup iz frizera, stavite na lim obložen masnim papirom i pecite “na slijepo”, bez nadjeva, 15-25 min (zavisno od veličine) dok ne dobije lijepu zlatnu boju.
  9. Povremeno pogledajte tijekom pečenja da se tijesto nije “napuhnulo”. U slučaju da jest, bocnite napuhnuti dio drvenim štapićem.
  10. Ostavite hladiti na rešetki.
  11. Smanjite jačinu pećnice na 130°C.
  12. Za pripremu nadjeva prvo nasjeckajte čokoladu i stavite u jednu posudu.
  13. Stavite mlijeko i vrhnje na vatru, zagrijte do vrenja i prelijte preko čokolade. Dobro promiješajte dok se sva čokolada ne rastopi i smjesa nije glatka.
  14. Prelijte čokoladnu smjesu preko razmućenih (ne tučenih) jaja, miješajući. Procijedite kroz fino sito.
  15. Ulijte smjesu u pečeno tijesto i pecite na 130°C. Pecite oko 35 – 40 minuta, dok se nadjev ne počne zgušnjavati, ali je još drhtav u sredini.
Nastavi čitati
Reklama
Komentari

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Hrana i zdravlje

Med s kurkumom je najmoćniji antibiotik koji ni liječnici ne mogu objasniti

Ovaj nevjerojatno zdrav intenzivno žuti začin nudi bezbroj ljekovitih svojstava, a uobičajeno se koristi u kineskoj, indijskoj i ajurvedskoj medicini.

Ljudi su koristili kurkumu za liječenje rana i posjekotina, problema s kožom, istezanje mišića, bolesti jetre, respiratornih problema i problema sa želucem, kao i probavnih problema, upala, infekcija i karcinoma.

Njegov aktivni sastojak, kurkumin, ima snažna protuupalna i antioksidacijska svojstva. Kurkuma se učinkovito bori protiv upale u tijelu, osteoartritisa, gastritisa, mikroba, čira na želucu, poboljšava rad mozga i pomaže kod Alzheimerove bolesti te pomaže u slučaju bezbroj drugih zdravstvenih problema.

“Kurkuma je glavni začin indijskog jela curry, mnogi smatraju da je najmoćnija biljka na svijetu u borbi protiv potencijalno kroničnih bolesti. Korist od kurkume nevjerojatno je velika i jako je istražena; trenutno je objavljeno više od 10 000 recenziranih članaka koji dokazuju koristi kurkume. To stavlja kurkumu na vrh popisa kao jednu od najčešće spominjanih ljekovitih biljaka u znanosti”, dr. Josh Axe za The Life Hacker.

Evo kako pripremiti domaći antibiotik s kurkumom:

  • 1 žlica kurkume
  • 100 grama meda

U staklenu posudu stavite sastojke i dobro promiješajte. Uzmite žlicu lijeka svakih sat vremena kada imate gripu. Nemojte ga odmah progutati, već ga ostavite da se rastopi u ustima. Drugi dan uzmite istu količinu, ali svaka 2 sata, i ponovite treći dan, uzimajući ga samo tri puta dnevno. Također ga možete staviti u čaj ili mlijeko.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Pratite nas na Facebook-u




Aktuelno