Pratite nas

Zdrav život

5 vrsta vježbi koje produžuju život – znanstveno dokazano

Koju god vrstu rekreacije izabrali, učinit ćete nešto dobro za svoje zdravlje. No, želite li iz tjelovježbe izvući maksimum, znanost savjetuje ovu veliku petorku.

Trčanje

Istraživanje objavljeno u časopisu British Journal of Sports Medicine otkrilo je da trčanje snižava rizik od prerane smrti. Smrtnost od kardiovaskularnih bolesti i raka smanjena je kod trkača za 30 posto. Dobrobiti trčanja pokazuju se već i kod onih koji trče samo jednom tjedno. Znanstvenici su zaključak donijeli na temelju 14 studija u kojima je sudjelovalo više od 230.000 ljudi.

Plivanje

Prema studiji koju je naručio Britanski plivački savez, a u kojoj je sudjelovalo preko 80.000 ljudi, plivanje smanjuje rizik od prerane smrti za 28 posto, a za 41 posto snižava rizik od smrti izazvane srčanim ili moždanim udarom. Plivanje je prikladno za sve uzraste, starijim osobama pomaže održati mentalnu i tjelesnu snagu, a djeci razviti tjelesne, psihičke i socijalne vještine.

Tenis

British Journal of Sports Medicine objavljena je i studija koja pokazuje da tenis dobro djeluje na dugovječnost, odnosno da za 47 posto smanjuje rizik od preuranjene smrti. Istraživanje je provedeno na više od 80.000 odraslih u dobi iznad 30 godina.

Joga

Jača muskulaturu, fleksibilnost i čuva psihičko zdravlje. U istraživanju objavljenom u Journal of The American College of Cardiology stoji da kombinacija joge i aerobne aktivnosti poput trčanja i plivanja dvostruko brže snižava visoki indeks tjelesne mase, razinu lošeg kolesterola i visok krvni tlak, nego kod ljudi koji se bave samo jednom ili drugom vrstom tjelovježbe, odnosno samo jogom ili samo trčanjem.

Brzo hodanje

Danas znamo da je sjedenje jednako štetno kao i pušenje te povećava rizik od preuranjene smrti. Čak i  treninzi laganog intenziteta poput brzog hodanja čine razliku po pitanju kvalitete života i zdravlja.

U usporedbi s neaktivnim ljudima, oni koji su tijekom studije brzo hodali 10 do 59 minuta, imali su 18 posto niži rizik od smrti bilo kojeg uzroka tijekom razdoblja ispitivanja. Zdravstvene beneficije nastavile su rasti kako su razine aktivnosti porasle.

Zdrav život

Top devet namirnica koje je pametno jesti prije treninga

Tijekom rada od kuće zbog pandemije korona virusa, važno je više nego ikad da zdravlje stavimo na prvo mjesto. To uključuje hranu koja jača imunitet, uzimanje vitamina i odmor, piše Fabfitfun.

Ako je vježbanje dio vašeg uobičajenog dnevnog režima, počnite s konzumiranjem hranjivih namirnica, koje će vam pomoći tijekom i nakon treninga.

Prije nego što počnete grickati svoju užinu prije vježbanja, znajte da je vrijeme sve. Ako vježbate kasnije tokom dana, bilo bi idealno pojesti mali obrok, otprilike dva sata prije vježbanja, što će vašem tijelu pružiti dovoljno vremena da probavi obrok prije treninga. To može biti mješavina dobrih masti, proteina ili ugljikohidrata. Uz to, možete i umanjiti veličinu obroku kojeg jedete prije vježbanja, ali svakako treba pojesti nešto u manjim količinama.

Ovih devet namirnica bi bilo dobro konzumirati prije treninga:

Nemasni proteini

U nemasne proteine spadaju piletina, puretine, jaja, losos, bakalar, list i tuna. Prije treninga možete pojesti malo piletine što je savršeno za izgradnju mišićne mase, a puretina je lako probavljiva.

Jaja

Jaja su sjajan, brz obrok koji možete upariti s bijelom rižom i povrćem. Jaja su odlična alternativa proteinima ako ne želite piletinu ili puretinu.

Hljeb od cjelovitih žitarica

Izvrstan izvor složenih ugljikohidrata, hljeb od cjelovitih žitarica potaknut će vaše vježbanje na bolje. U osnovi, čitavi ugljikohidrati nisu uvijek neprijatelji, već izvor energije. Možete hljeb premazati i sa kikiriki maslacem.

Smeđa riža

Još jedan odličan oblik ugljikohidrata i vitamina B, smeđa riža može biti pomalo ‘dosadna’, pa razmislite o ovom u paru s proteinima i povrćem.

Banane

Banane su ispunjene ugljikohidratima i kalijem, što ih čini savršenim za podršku, funkciju mišića i živaca. U banani možete uživati ​​uz obrok ili spremiti za užinu prije treninga.

Zobene žitarice

Zob je puna vlakana i polako otpušta ugljikohidrate u mišićni sustav vašeg tijela. Otpuštanje ugljikohidrata omogućava da održavate energiju tijekom vježbanja. Također sadrži vitamin B, koji pomaže pretvoriti ugljikohidrate u energiju.

Slatki krompir

Drugi izvor ugljikohidrata. To je škrob, koji vašem tijelu daje energiju koja mu je potrebna tijekom vježbanja.

Grčki jogurt i suho voće

Bolje zajedno, sjajno i odvojeno. Ovaj tim kombinira ugljikohidrate i proteine ​​za snažan međuobrok. Protein u jogurtu zapravo pomaže u sprečavanju oštećenja mišića, jer se bjelančevine u jogurtu čuvaju malo duže, dok se zna da se ugljikohidrati u voću brzo razgrađuju. Ovo je savršeni zalogaj ako trebate jesti sat vremena prije vježbanja.

Juha od telećih kostiju

Juha od telećih kostiju s dodatkom masti je lako probavljiva, a izvrsno djeluje i na zdravlje crijeva. Možete ju jesti prije ili poslije treninga, a odlična je zamjena elektrolita

Voda

Pijte vodu i hidrirajte se za učinkovitu vježbu. Čak i dok radite, zaustavite se na stroju za vodu po šoljicu vode svakih 15 do 30 minuta.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Pratite nas na Facebook-u
Aktuelno