Pratite nas

Zdrav život

Bubrežni kamenac: Kako prepoznati i liječiti ovaj bolni zdravstveni problem?

Od bubrežnog ili urinarnog kamenca pati jedna od dvadeset osoba, a rizik za njegov nastanak veći je tijekom ljetnih mjeseci. No pripazimo li na nekoliko stvari, možemo značajno smanjiti nastanak tog nimalo ugodnog zdravstvenog problema.

Bubrežni kamenac zapravo je čvrsta kristalna mineralna nakupina koje se može formirati unutar bubrega ili mokraćnog trakta, a do toga dolazi kada se smanjuje količina urina koji proizvodimo te se time stvara višak čvrstih tvari u mokraći. Iako je to boljka koju primarno vežemo za muškarce, često se javlja i kod žena. Može se javiti u svim dobnim skupinama, no najčešća je u dobi između 30 i 50 godina.

KAKO I ZAŠTO NASTAJE?

Osnova stvaranja kamenca jest prezasićenost urina sastojcima koji imaju svojstvo kristalizacije. Oni se izlučuju kao prirodan rezultat filtriranja krvi, što je i jedna od zadaća bubrega, no kada dolazi do prezasićenja mokraće spomenutim sastojcima, dolazi do stvaranja sitnih kristalića koji se na kraju međusobno privlače i stvaraju kamenac.

Najčešći razlog zbog kojeg nastaju kamenci jesu naše prehrambene navike te nedovoljno unošenje vode. Upravo se zato kamenac češće javlja ljeti. Tada imamo povećanu potrebu za unošenjem tekućine, no često je ignoriramo, posebno ako smo na putu te znamo da će nam biti limitiran pristup toaletima. Zato nastojimo piti što manje vode, a time si zapravo radimo najveću štetu.

Bubrežna bol, znana kao nefrokolika, jedna je od najjačih poznatih boli u medicini

Također nije svejedno kakvu hranu konzumiramo. Jedemo li često proteine životinjskog porijekla, što se nerijetko povećava ljeti zbog čestih roštilja, konzumiramo li namirnice koje su bogate natrijem, šećerom, fruktozom ili oksalatima koji se nalaze u peršinu i špinatu, značajno si povećamo rizik od nastanka urinarnog kamenca.

Također se šanse povećavaju ako dođe do hipervitaminoze D odnosno predoziranja vitaminom D.

No nije zanemariv ni posao koji radimo te koliko smo zbog njega izloženi stresu. Naime, dokazano je da stres može utjecati na nastajanje urolitijaze. Pet do dvanaest sati nakon stresa dolazi do povećanog izlučivanja kalcija, a nakon 20 do 30 sati i do povećanog izlučivanja oksalata.

KOJI SU SIMPTOMI?

Bol koju uzrokuje stvaranje kamenca često je vrlo iznenadna i iznimno neugodna. Štoviše, bubrežna bol, znana kao nefrokolika, jedna je od najjačih poznatih boli u medicini. Nastaje zbog širenja bubrežne nakapnice, odnosno akutne opstrukcije izvodnih kanala bubrega, najčešće uzrokovane kamencem.

Bol zahvaća predio slabina odnosno donji dio leđa, te se širi prema mokraćnom mjehuru ili prema testisima kod muškaraca.
Bol se širi iznenada, pojačava u sat vremena, a potom postaje gotovo nepodnošljiva narednih nekoliko sati.

Nakon toga popušta, no snažno utječe na kvalitetu života i radnu sposobnost jer tijekom tih nekoliko sati osoba ne može obavljati gotovo ništa. Također mogu biti prisutni i drugi simptomi kao što su mučnina, povraćanje, nagon na češće mokrenje, koje pritom može biti jako bolno, te pojava krvi u mokraći.

KAKO SI POMOĆI?

Kada je javi bilo kakva bol u području leđa i prednjem dijelu trupa, nipošto se ne smije ignorirati jer osim o urinarnom kamencu može biti riječ i o brojnim drugim opasnim bolestima.

Svakako se treba javiti svome liječniku, koji će vas uputiti urologu na ultrazvuk, a učinit će se i sediment urina, odnosno nativna snimka urotrakta. Utvrdi li se da je riječ o kamencu, on se može razbiti pomoću lijekova i vrlo obilnom hidratacijom, a samo u najtežim slučajevima potreban je operativni zahvat.

Ipak, da do toga ne bi ni došlo, najbolje je na vrijeme početi brinuti o svome organizmu. To možemo tako što ćemo smanjiti unos namirnica punih oksalata kao što su blitva, špinat, rabarbara, voćni sokovi, suho voće, jagode i čokolada.

Također se preporučuje smanjen unos životinjskih proteina, smanjen unos soli, ali povećana količina vode od barem 3 litre dnevno, naročito u ovim ljetnim danima.

Zdrav život

Med – najmoćniji saveznik u sezoni viroza

Dobrobiti meda i drugih pčelinjih proizvoda čovjeku su poznate najmanje deset tisuća godina, a vjerojatno i dulje. Najstariji otkriveni prikaz berbe meda slikarija je iz spilje na španjolskoj istočnoj obali nastala oko 8000. godine prije naše ere, a otprilike tisuću godina mlađi je pravi materijalni dokaz ljudske upotrebe pčelinjih produkata – pčelinji vosak nađen je na onodobnoj grnčariji, vjerojatno su ga koristili kako posuđe ne bi propuštalo vodu.

Stari Egipćani nudili su med svojim božanstvima, ali smjeli su ga upotrebljavati i ljudi, za zarastanje rana, liječenje groznice i želučanih bolesti. U medicinske svrhe rabili su ga drevni Grci, Rimljani, Kinezi. Zagovornici apiterapije tvrde da je med odličan lijek kod kašlja i grlobolje, da regulira razinu šećera u krvi, olakšava probavne probleme, prevenira bolesti srca i tumore…

Neke od tih tvrdnji, osim što imaju potvrdu u višetisućljetnoj uspješnoj primjeni, danas su i znanstveno potvrđene. Među njima su i one koje nas trenutno najviše zanimaju.

Nema sumnje, ubija bakterije
Nema sumnje da med ima snagu ubiti bakterije. Studije su pokazale da je učinkovit protiv mnogih bakterijskih sojeva, uključujući E. coli i salmonelu. Posebna vrsta meda s Novog Zelanda, manuka med, kao i malezijski tualang med, mogu uništiti stafilokok, ali i Helicobacter pylori, bakteriju često odgovornu za peptičku bolest želuca ili tankog crijeva. Zbog čega je med tako jak antibiotik? Većina pčela polaže u med određeni enzim koji potiče stvaranje hidrogen peroksida, prirodnog netoksičnog sredstva za dezinfekciju. Dodajmo tome organske kiseline u medu (mravlja, jabučna, limunska, octena…) i dobit ćemo prirodni recept za borbu protiv bakterija.

Time se može objasniti višetisućljetna uloga meda u ubrzanju zacjeljivanja rana i tretiranju probavnih tegoba. Suvremena znanost dokazala je učinkovitost meda u liječenju upala, ulcera, opeklina, rana, čak i dekubitalnih.

Pokazalo se i da med pomaže zacijeliti rane koje ne odgovaraju na upotrebu antibiotika, no tada moramo biti sigurni da nije ničim kontaminiran. Znanost je također utvrdila da tamniji, koncentriraniji med može biti moćniji kao antibiotik te da vrsta biljke koju su vrijedne pčele požele utječe na antibakterijska svojstva meda. Najtemeljitije u ovom su smislu istraženi medovi manuka i tualang, ali znanstvenici istražuju i moguće dobrobiti ostalih vrsta meda.

Smiruje grlo bolje od lijekova
Učinkovitost meda u liječenju infekcija grla potvrdila su i znanstvena istraživanja. Iranska studija na 139 djece pokazala je da je med obavio bolji posao u smirivanju noćnog kašlja, time i u poboljšanju spavanja, nego širokoprimjenjivani antitusik dekstrometorfan i antihistaminik difenhidramin zajedno. I američka studija (Penn State College of Medicine) na 105 djece pokazala je da je heljdin med nadmašio dekstrometorfan u suzbijanju noćnog kašlja.

Ipak, zbog mjera opreza med ne treba davati djeci mlađoj od godinu dana, jer probavni i imunosni sustav malenih ne može izaći na kraj s eventualnim onečišćenjima u medu. To su, primjerice, spore bakterije Clostridium botulinum koje mogu izazvati botulizam, teško otrovanje koje može biti i opasno po život.

Prvi na popisu
Zanimljivo je da su britanski Nacionalni institut zdravlja (NICE, National Institute for Health and Care Excellence) i Zavod javnog zdravstva (PHE, Public Health England) u svojim smjernicama za liječenje akutnog kratkotrajnog kašlja na prvo mjesto stavili med. Smjernice, koje se temelje na znanstvenim dokazima, odnose se na odrasle osobe i djecu stariju od pet godina. Akutnim kašljem ovdje se smatra onaj koji traje nekoliko dana ili tjedana i povezan je s infekcijom gornjih dišnih puteva (primjerice prehladom ili gripom), akutnim bronhitisom (čiji je uzročnik često virus) i infekcijama donjeg dijela respiratornog trakta (ali ne i s upalom pluća).

NICE i PHE vodili su se dokazima iz tri randomizirana kontrolirana istraživanja koja su se bavila koristima upotrebe meda kod djece i mladih. U dvije med je uspoređivan s placebom, u trećoj s potpornom terapijom koja je uključivala slanu vodu, kapi za nos, inhaliranje vodene pare i paracetamol. U svim slučajevima djeca koja su dobivala med kašljala su rjeđe i manje ozbiljno od djece koja nisu dobivala med. Med u smjernicama kod akutnog kašlja slijede neki biljni lijekovi te lijekovi antitusici (za starije od 12 godina).

Mnogi oblici akutnog kašlja posljedica su samoograničavajućih virusnih infekcija, što znači da se očekuje oporavak i bez liječenja. Med i ostala spomenuta sredstva namijenjeni su ublažavanju simptoma. Istaknuto je i da su u liječenju viroza antibiotici neučinkoviti te da samo mogu izazvati neugodne nuspojave i pridonijeti jačanju bakterijske rezistencije na njih.

Koje vrste meda najbolje pomažu kod infekcije dišnih puteva?
Žlica svakog meda polako otopljena u ustima učinit će dobro grlu i ždrijelu. Ali neke vrste meda ističu se izuzetnim sposobnostima liječenja različitih respiratornih bolesti.

• Bagremov med najčešće se koristi kao pomoć kod dišnih tegoba, ali on nas i opušta te olakšava uspavljivanje. Okus mu je blag i ugodan pa nema razloga da ga ne jedemo i inače, a ne samo kad smo prehlađeni.

• Heljdin med smatra se najboljim protiv kašlja. Za liječenje odrasla bi osoba trebala tri puta na dan rastopiti žlicu ovog meda u šalici toplog biljnog čaja i popiti napitak.

• Med od lipe, također blagog okusa, ublažava stanje kod respiratornih upala, čak i kod bronhitisa i gripe. Podiže energiju, potiče znojenje, metabolizam i rad srca, no zbog toga ga osobe sa srčanim problemima trebaju izbjegavati.

• Planinski med se upotrebljava za liječenje dišnih tegoba, ali i za podizanje imuniteta. Učinkovit je protiv infekcija.

• Lavandin med smatra se odličnom pomoći kod kašlja i bronhitisa, uz to umiruje. Obiluje mineralima pa su mu miris i okus jači.

• Aromatični kaduljin med vrlo je ljekovit, osobito za dišni sustav. Olakšava izbacivanje sluzi iz dušnika i bronha. Uz to smanjuje stres i pomaže opuštanje.

• Suncokretov med pomaže kod upale sinusa i bolesti pluća. Dobar je i za jačanje otpornosti organizma.

• Vrijeskov med pomaže kod dišnih tegoba, posebno pušačima. Olakšava iskašljavanje sluzi ako se pije s čajem od vrijeska.

• Ružmarinov med gotovo je proziran, ali to ne znači da nije snažan. Pomaže u periodima oporavka od bolesti, iscrpljenosti i stresa jer vraća energiju organizmu.

• Medljikovac, poznat i kao medun ili šumski med, razlikuje se od ostalih vrsta meda po tome što ne nastaje od cvjetnog nektara nego od medne rose, ljepljive tvari koju izlučuju biljne uši i ostali biljni kukčići. Tamne je boje, miris mu je intenzivan, a okus gorkast, no pun je tvari koje pomažu probuditi energiju u nama. Djeluje i protuupalno, pa pomaže čak i kod upale pluća.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Pratite nas na Facebook-u
Aktuelno