Pratite nas

Zdrav život

Istraživanje iznenadilo: Može li post svaki drugi dan biti idealno rješenje za gubitak kilograma i zdravlje?

Mnogim je ljudima dosta brojanja kalorija i pomnog biranja obroka. Može li ova neobična dijeta biti konačni odgovor za gubitak kilograma?

Iako je post uvijek kontroverzna tema, novo istraživanje dokazalo je post može pomoći organizmu jer oponaša prehrambene navike pračovjeka. Studija je dokazala da su ljudi koji nisu jeli po 36 sati, a zatim su sljedećih 12 sati jeli što god su htjeli, izgubili više od tri kilograma u mjesec dana.

Ono što je ključno je da njihov imunološki sustav nije niti malo patio za razliku od dijeta na kojima se ograničavaju kalorije i izbacuju određene naminirce.

Znanstvenici sa Sveulišta u Grazu vjeruju da tajna ovakve prehrane leži u tome što nalikuje na raspored kakav smo imali prije nekoliko tisuća godina kad hrana nije mogla biti dostupna svaki dan.

Sudionici istraživanja jeli su otprilike 12 sati i u to vrijeme nisu imali nikakve restrikcije te su mogli jesti u neograničenim količinama. Na kraju se ispostavilo da su smanjili unos kalorija za 35 posto i izgubili 3.5 kilograma nakon 4 tjedna.

“Najbolja stvar oko ovakvog načina ishrane je što ne traži da ljudi budu opsjednuti brojanjem kalorija i obroka”, izjavio je profesor Thomas Pieber sa Medicinskog fakulteta u Grazu.

Njegov kolega Frank Madeo dodao je: “Razlog zašto je to tako učinkovito možda leži u evoluciji. Naša fiziologija je već upoznata s periodima posta tj. gladovanja koja je popraćena većim unosom hrane.”

Dio sudionika je nastavio pratiti dijetu sljedećih šest mjeseci. Imunitet im je i tada bio stabilan, imali su manje masnih nakupina u području trbuha. Povećale su se i razine hormona triodotrina koji je povezan s duljim životnim vijekom.

Nastavi čitati
Reklama
Komentari

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Zdrav život

Kardiolog podijelio recept za hljeb koji možete jesti koliko god želite

Većina ljudi voli jesti hljeb, ali svi pokušavaju ograničiti unos te namirnice. Zato vam donosimo ovaj zanimljiv recept

Hljeb koji je preporučio kardiolog Steven Gandry iz Nebraske, objavljen je u njegovoj knjizi The Plant Paradox, može se jesti bez osjećaja krivice, jer ne sadrži žitarice. Prema dr. Gandryju, ovo je “gotovo hljeb” i ne sadrži gluten, pšenicu ili kvasac.

Kriška ovog hljeba sadrži samo 90 kalorija, 5 grama vlakana i 3 grama proteina, u odnosu na 128 kalorija, 3 grama vlakana i 3 grama proteina u kriški hljeba od cjelovitog zrna. Prema dr. Gundryju, ne radi se samo o ugljikohidratima i glutenu, već i o visokoj razini lektina odnosno proteinu koji veže toksične ugljikohidrate u visokim razinama – što tradicionalni hljeb čini nezdravim.

Steven Gundry savjetuje da se ljudi “maknu” od lektina. “Mnogi ljudi izbjegavaju gluten jer imaju strah od napuhavanja i upala, međutim gluten je samo jedna vrsta lektina – toksičnog biljnog proteina koji se nalazi u pšenici, ali i u mnogim proizvodima bez glutena”, objašnjava Gundry, a prenosi Independent.

Dodaje da kada jednom lektin uđe u probavu, a nalazi se u voću i povrću, “uzrokuje različite procese koji mogu stvoriti upale koje vode do povećanja težine i drugih zdravstvenih problema.

Kako napraviti ovaj ukusan zdravi hljeb kod kuće:

Sastojci:

  • 2 šoljice bademovog brašna
  • 1/3 šoljice + 1 žlica mljevenih lanenih sjemenki
  • 1/2 kašika soli
  • 1 kašika praška za pecivo
  • 1 kašika lanenih sjemenki
  • 1/2 šoljice kukuruznog škroba
  • 1 kašika jabučnog octa
  • 1/2 šoljica grčkog jogurta
  • 6 kašika maslaca
  • 4 jaja

Priprema:

1. U zdjeli pomiješajte suhe sastojke i dodajte lanene sjemenke. Na srednjoj vatri otopite maslac, ostavite da se hladi 5 minuta, a zatim tekuće sastojke dodajte suhim sastojcima. Miješajte lopaticom dok ne dobijete smjesu koja izgleda kao tijesto.

2. Zatim ga prebacite na lim za pečenje obložen papirom. Pospite lanenim sjemenkama i pecite na 175 stepeni 25 minuta. Pomoću čačkalice provjerite je li hljeb gotov. Ostavite hljeb da se ohladi i zamotajte u čistu krpu.

Nastavi čitati

Preporučujemo

Pratite nas na Facebook-u




Aktuelno